Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Κυπριακή ΑΟΖ: Τουρκία και Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να αποκλειστούν, λέει η Άγκυρα

έρευνες Κυπριακή ΑΟΖ Barbaros

Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας ισχυρίζεται πως οι έρευνες δεν γίνονται στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Να απαντήσει στη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η «εισβολή» του «Πορθητή» στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στις κινήσεις που κάνει η Λευκωσία, επιχειρεί η Άγκυρα.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, υποστηρίζει πως οι έρευνες τόσο του «Πορθητή», όσο και του «Μπαρμπαρός» στηρίζονται σε νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας, ενώ επαναλαμβάνεται η θέση της Άγκυρας πως δεν μπορεί να εξαιρεθούν από την «ενεργειακή εξίσωση» στην Ανατολική Μεσόγειο οι τουρκοκύπριοι και η Τουρκία.

Με την ανακοίνωση γίνεται σαφές και το «παζάρι» της Άγκυρας σχετικά με την Κυπριακή ΑΟΖ: κάνει λόγο για «win – win πολιτική» και για «δίκαιη μοιρασιά» στο νησί.

«Δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτές οι δηλώσεις των περιφερειακών και εξωτερικών παραγόντων σε σχέση με τη δραστηριότητα γεώτρησης που πραγματοποιεί η Τουρκία στη δική της υφαλοκρηπίδα», επισημαίνει συγκεκριμένα το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, σε  ανακοίνωσή του που αφορά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο οι εργασίες του Μπαρμπαρός και του Φατίχ (σ.σ. Πορθητής) στην Κυπριακή ΑΟΖ στηρίζονται σε νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

«Η Τουρκία γνωρίζει ότι οι φυσικοί πόροι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας και πρέπει να γίνει γνωστό ότι η ενεργειακή διπλωματία μας δεν διεξάγεται μόνο με βάση την ανησυχία για τα εμπορικά συμφέροντα ή την ασφάλεια του εφοδιασμού», υπογραμμίζει η Άγκυρα.

Στη συνέχεια τονίζονται τα εξής: «Η χώρα μας προσεγγίζει ρόλο της στα ενεργειακά ως ένα μέσο για τη διασφάλιση της ειρήνης και τη συμβολή στην ευημερία, παρά την αξιοποίηση της ενέργειας ως πηγή συγκρούσεων. Αυτή η πολύπλευρη και θετική ενεργειακή πολιτική, η οποία αποδίδει σημασία τόσο στην ασφάλεια εφοδιασμού της Τουρκίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να θεωρείται ευκαιρία για όλα τα μέρη».

Τέλος, η τουρκική ανακοίνωση επισημαίνει: «Υπογραμμίζουμε ότι η Τουρκία και η “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου” δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση της περιοχής. Αντί να εντατικοποιούμε τις περιφερειακές συγκρούσεις με τη λήψη μέτρων για την αύξηση της αβεβαιότητας και την κλιμάκωση της έντασης, είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε και να συμβάλουμε σε μια σταθερή περιοχή, επωφελούμενοι από την πολιτική win-win της χώρας μας, και εξασφαλίζοντας μια δίκαιη μοιρασιά στο νησί».

Πηγή: kathimerini.com.cy

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις