Κόσμος

Κυπριακό: Πιθανές εξελίξεις συζήτησαν Γιλντιρίμ και Ακιντζί

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, συζήτησαν για “πιθανές εξελίξεις” στο Κυπριακό, αλλά απέφυγε να επεκταθεί περισσότερο.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι με τη σύγκληση της διάσκεψης για την Κύπρο στην Γενεύη η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έφτασε σε ένα κρίσιμο επίπεδο. Η Τουρκία, δήλωσε, συνεχίζει την στήριξη σε μια συνολική λύση και προσδοκά να δημιουργηθεί, μετά τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν στην Κύπρο, η βάση για να συγκληθεί και πάλι η διάσκεψη για το Κυπριακό.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι από την αρχή στόχος των διαπραγματεύσεων ήταν η δημιουργία ενός νέου και μόνιμου συνεταιρισμού στην βάση της πολιτικής ισότητας των δύο πλευρών στο νησί. Επίσης, δήλωσε ότι μια συνολική λύση δεν επιτυγχάνεται μόνο με την συμφωνία στα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, αλλά με την αφομοίωση της πεποίθησης για ένα κοινό συνεταιρισμό.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ θα μιλήσει απόψε σε συγκέντρωση για το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Τον συνοδεύουν η σύζυγός του Σεμίχα και οι υπουργοί Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μπεράτ Αλμπαϊράκ, Δασών και Υδάτων Βεϊσέλ Έρογλου, Συγκοινωνιών, Ναυτιλίας και Επικοινωνίας Αχμέτ Αρσλάν, όπως επίσης και ο βοηθός προέδρου στο ΑΚΡ Αχμέτ Σοϊγκούν.

Ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν εκμεταλλευτεί το θέμα των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ε.Ε. για τους Τούρκους πολίτες. Ανέφερε ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, αλλά ήταν μέρος των συμφωνιών Ταλάτ – Χριστόφια. Επίσης, υποστήριξε ότι πρόκειται για θέμα που έγκειται στις συμφωνίες του 1960 και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το Σύνταγμα της οποίας Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία είναι τα πιο ευνοούμενα έθνη. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών “αποτελεί βάση για να υπάρχει ισορροπία Τούρκων – Ελλήνων στην Κύπρο”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο υπουργός Εργασίας της Γαλλίας υπέρ της βερμούδας στο γραφείο εν μέσω καύσωνα: «Αν είναι καλοραμμένη, κανένα πρόβλημα»
«Εγώ φοράω κοστούμι και γραβάτα γιατί αυτό είναι το dress code ενός υπουργού» δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Φαραντού - Τι ισχύει με τη βερμούδα στα γραφεία στη Γαλλία
Αστυνομία Γαλλία
Η βίλα Σέρτοσα του Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία πουλήθηκε στη βασιλική οικογένεια Αλ Θάνι του Κατάρ για 350 εκατ. ευρώ
Πρόκειται για έπαυλη στην οποία ο «Καβαλιέρε» φιλοξένησε από τον Βαλντιμίρ Πούτιν μέχρι τον Βρετανό Τόνι Μπλερ και τον Ισπανό πρώην πρωθυπουργό Θαπατέρο αλλά και τα διαβόητα «μπούνγκα -μπούνκα» πάρτι
Η βίλα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία
Απίστευτες εικόνες από τον καύσωνα στην Ευρώπη: Η Γαλλία «βράζει» στους 44,3°C – Σε κόκκινο συναγερμό η Βρετανία, δύο έφηβοι πνίγηκαν στο Βέλγιο
Αναβολή των εξετάσεων για το μπακαλορεά για 10.000 υποψηφίους στη Γαλλία, κλειστά σχολεία στην Αγγλία, δωρεάν χρήση πισινών σε ανοιχτούς χώρους στο Άμστερνταμ στην Ολλανδία - «Όταν μας χτυπάει ο ήλιος, θέλουμε να πεθάνουμε»
Μαδρίτη καύσωνας
5
Ντόναλντ Τραμπ: «Το Ιράν υποστηρίζει ότι δεν εισπράττει διόδια στα Στενά του Ορμούζ, αν λέει ψέματα, οι διαπραγματεύσεις θα τερματιστούν»
«Επιπλέον, κανένα χρηματικό ποσό δεν έχει δοθεί στο Ιράν, ούτε έχει αποδεσμευτεί από τα κεφάλαιά τους προς αυτούς από τις ΗΠΑ», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
τραμπ