Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Κύπρος: “Αναβρασμός” στα επιτελεία των υποψήφιων προέδρων – “Πλαφόν” 1 εκατ. ευρώ στις προεκλογικές δαπάνες

Κύπρος: “Αναβρασμός” στα επιτελεία των υποψήφιων προέδρων – “Πλαφόν” 1 εκατ. ευρώ στις προεκλογικές δαπάνες

Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στα επιτελεία των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου. Ο λόγος είναι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, που τους υποχρεώνει να μην ξοδέψουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ για εκλογικές δαπάνες.

Η γνωμάτευση δυσαρέστησε υποψήφιους και κόμματα, που θεωρούσαν ότι το πλαφόν του ενός εκατομμυρίου αφορούσε μόνο τους υποψηφίους και ως εκ τούτου, το κόμμα ή τα κόμματα που τους στηρίζουν θα μπορούσαν να δαπανήσουν πρόσθετα από ένα εκατομμύριο το καθένα.

Στη γνωμάτευση ωστόσο αναφέρεται ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία θα πρέπει να υπολογίζονται οι δαπάνες των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων αθροιστικά, και όχι ξεχωριστά.

Παράλληλα, ο γενικός εισαγγελέας μετακυλύει την ευθύνη για λήψη απόφασης στη διοίκηση για τα τυχόν πλεονάσματα, που θα προκύψουν από την προεκλογική εκστρατεία, λόγω του ανώτατου ορίου του ενός εκατ. ευρώ.

“Μέσα” και η κρατική επιχορήγηση

Ζητούμενο είναι επίσης και τα 2.565.000 ευρώ που μοιράστηκαν το 2017 τα οκτώ κοινοβουλευτικά κόμματα. Ποσό, το οποίο, σύμφωνα με τη γνωμάτευση, δεν μπορεί να διατεθεί για άλλο σκοπό εκτός από την κάλυψη των προεκλογικών δαπανών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Συνεπώς, ο προϋπολογισμός της προεκλογικής καμπάνιας του κάθε υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές, ανεξάρτητα από τον αριθμό των κομμάτων που τον στηρίζουν, περιορίζεται στο ποσό του ενός εκατ. ευρώ.

Ήδη λοιπόν σήμανε «συναγερμός» στα επιτελεία των υποψηφίων, τα οποία από τη Δευτέρα θα δουν σοβαρά το πώς θα χειριστούν το θέμα. Υπάρχουν βεβαίως και τα επιτελεία, τα οποία δεν φαίνεται να ανησυχούν για το όλο ζήτημα.

Στα επιτελεία των υποψηφίων Νίκου Αναστασιάδη και Νικόλα Παπαδόπουλου αναμένεται να δουν το όλο ζήτημα με τους νομικούς τους, σημειώνοντας πως η νομοθεσία έχει κενά.

Συμμορφωμένο ήδη το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ και ο Σταύρος Μαλάς φαίνεται να λειτουργούν στο πλαίσιο του ενός εκατομμυρίου και συνεπώς βάσει της γνωμάτευσης της εισαγγελίας. Το ίδιο και ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος όπως όλα δείχνουν αξιοποίησε πλήρως τη γνωμάτευση της εισαγγελίας, φωτογραφίζοντας τον Νικόλα Παπαδόπουλο για «προεκλογική χλιδή».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις