Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Κύπρος: Νέα προκλητική ενέργεια των Τουρκοκυπρίων – Ανοίγει η “σφραγισμένη” Αμμόχωστος!

Κύπρος: Νέα προκλητική ενέργεια των Τουρκοκυπρίων – Ανοίγει η “σφραγισμένη” Αμμόχωστος!

Με νέα προκλητική ενέργεια απαντά στις επικρίσεις η Τουρκική πλευρά.
Απόφαση του ψευδοκράτους για να ανοίξει η “σφραγισμένη” Αμμόχωστος!
Για εκβιασμό της Λευκωσίας από την Τουρκοκυπριακή πλευρά κάνουν λόγο αναλυτές.

Σε ακόμα μια προκλητική ενέργεια φαίνεται πως προχωρά η Τουρκοκυπριακή πλευρά. Εν μέσω επικρίσεων από την Ε.Ε για τις Τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, το ψευδοκράτος θέλει ίσως να… “απαντήσει” με μια ενέργεια που προκαλεί.

Κι αυτή δεν είναι άλλη από την απόφαση να ανοίξει το τμήμα της Αμμοχώστου που παρέμενε κλειστό μετά την εισβολή των Τούρκων στις 145 Αυγούστου του 1974.

Τότε οι Ελληνοκύπριοι είχαν εγκαταλείψει την περιοχή, και οι Τούρκοι την είχαν σφραγίσει και παραμένει κλειστή έως σήμερα. Από τότε η Αμμόχωστος είχε αποκτήσει το όνομα “πόλη – φάντασμα”, μια ονομασία που την είχε δώσει ο Σουηδός δημοσιογράφος Jan-Olof Bengston, ο οποίος επισκέφθηκε το λιμάνι της Αμμοχώστου και, αγναντεύοντας τη σφραγισμένη πόλη.

“Θα λάβουμε υπ’ όψιν μας τα δικαιώματα των ιδιοκτητών των περιουσιών”

Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, έκανε λόγο για βήμα του ψευδοκράτους προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της Αμμοχώστου, σημειώνοντας ότι η εν λόγω μελέτη θα λάβει υπόψη της τα δικαιώματα των ιδιοκτητών των περιουσιών, τα οποία θα αντιμετωπισθούν αμερόληπτα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Sabah «Το ψευδοκράτος αποφάσισε την Τρίτη να ανοίξει το Βαρώσι…». «Το «Συμβούλιο των Υπουργών» θα αξιολογήσει τους όρους δράσης στο Βαρώσι, το οποίο αποτελεί νόμιμη στρατιωτική ζώνη στη λεγόμενη ΤΔΒΚ», δήλωσε ο Οζερσάι.

Ως «κυβέρνηση», δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι, θα ενεργήσουν με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «παλιών κατοίκων» των Βαρωσίων και του «τμήματος βακουφίων». Οι όροι εντολής αυτής της ομάδας θα ετοιμαστούν με βάση την απόφαση του «υπουργικού», πρόσθεσε, και τις επόμενες ημέρες θα απευθύνουν δημόσια έκκληση σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτή την εργασία.

Θα ενημερώσουν επίσης, είπε, την επόμενη περίοδο και τον Τ/κ ηγέτη αλλά και την «βουλή» σχετικά με το θέμα.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρθηκε και στο μαρωνίτικο χωριό Καρπάσια λέγοντας ότι εντός της εβδομάδας θα υπογραφούν τα συμβόλαια και κάποιοι που μένουν σε σπίτια στο εν λόγω χωριό θα μετακινηθούν. Έτσι, είπε, μικρός μεν αριθμός αλλά περίπου 10-15 σπίτια θα μπορέσουν να επιστραφούν σε Μαρωνίτες.

Κυρώσεις από την Ε.Ε

Νωρίτερα η Ε.Ε φάνηκε αποφασισμένη να βάλει “χαλινάρι” στην Τουρκία και στα όσα προκλητικά πράττει τον τελευταίο καιρό στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε που συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, πλέον η κατάσταση περνά… στην επόμενη φάση.

Και αυτή δεν είναι άλλη από την επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που συνεχίσει να κάνει όσα κάνει στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η Άγκυρα πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, και καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να επεξεργαστεί το τι μέτρα θα επιβληθούν σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει.

Συγκεκριμένα, θα υποβάλει προτάσεις για μέτρα πολιτικής και οικονομικής φύσης, συμπεριλαμβανομένων της προ-ενταξιακής βοήθειας που η Τουρκία λαμβάνει αλλά και της διεξαγωγής διαλόγων υψηλού επιπέδου. Παράλληλα, η ΕΥΕΔ θα εξετάσει στοχευμένα μέτρα που εμπίπτουν στην εξωτερική δράση της Ένωσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις