Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Κύπρος – Ορέστης : Τώρα ξεκινά το δικαστικό θρίλερ! Τι θα πει στο δικαστήριο, με ποιες ποινές είναι αντιμέτωπος

Κύπρος – Ορέστης : Τώρα ξεκινά το δικαστικό θρίλερ! Τι θα πει στο δικαστήριο, με ποιες ποινές είναι αντιμέτωπος

Την επόμενη εβδομάδα θα παραπεμφθεί σε απευθείας δίκη για τους φόνους ο “Ορέστης”.
Άγνωστο αν θα παραδεχθεί επίσημα τα εγκλήματα ή θα ξεκινήσει δικαστικός μαραθώνιος.
Τι ποινές προβλέπονται και ποιο είναι το ακραίο σενάριο.
Το νομικό πλαίσιο που μπορεί να του δώσει δικαίωμα αποφυλάκισης σε 25 χρόνια.

Ένα βήμα πριν παραπεμφθεί σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας βρίσκεται ο “Ορέστης” από τις αρχές, οι οποίες έχουν σχεδόν συμπληρώσει το παζλ της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter, την ερχόμενη Παρασκευή, μια μέρα δηλαδή πριν εκπνεύσει το όγδοο διάταγμα προσωποκράτησης του 35χρονου καθ’ ομολογία δολοφόνου πέντε γυναικών και δύο παιδιών, οι ανακριτές του ΤΑΕ Λευκωσίας θα τον οδηγήσουν Κακουργιοδικείου για καταχώρηση της υπόθεσης.

Έτσι την ερχόμενη Παρασκευή, ο 35χρονος “Ορέστης” αναμένεται να παραπεμφθεί σε απευθείας δίκη, με βαριές κατηγορίες, και θα τεθεί στην κρίση της δικαιοσύνης.Οι ανακριτές αναμένεται να καταχωρήσουν μια κοινή υπόθεση για τις υπό διερεύνηση υποθέσεις και όχι έξι ξεχωριστές.

Στη συνέχεια 35χρονος δολοφόνος αναμένεται να μεταφερθεί στις Κεντρικές Φυλακές, ως υπόδικος και θα παραμείνει προφυλακιστέος μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και την επιβολή της ποινής.

Άμεση δίκη ή θα υπάρξει ανατροπή

Αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, σε περίπτωση που ο 35χρονος δεν αλλάξει στάση σχετικά με την παραδοχή των φρικτών εγκλημάτων που διέπραξε, η δίκη θα είναι σύντομη.

Σε αντίθετη περίπτωση, που ο 35χρονος “Ορέστης” όταν του απαγγελθούν κατηγορίες στην πρώτη δικάσιμο, αλλάξει την απάντηση του από παραδοχή σε μη παραδοχή, τότε θα αρχίσει μια μακροχρόνια διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου, με τον κατηγορούμενο να καλείται να απαντήσει από που γνώριζε τα θύμα, οι σοροί των οποίων έχουν βρεθεί, κατόπιν ομολογίας του.

Ακόμη σε περίπτωση που ο Ορέστης αλλάξει στάση, θα πρέπει να αποδείξει ότι υπάρχει λόγος που αποσύρει την ομολογία του, καθώς και ότι η παραδοχή του λήφθηκε είτε παράνομα, είτε κατά παράβαση των συνταγματικών του δικαιωμάτων, είτε με αθέμιτη ανακριτική πρακτική (προϊόν υπόσχεσης, ή εξαπάτησης του ή απειλής). Αν αυτή λήφθηκε κατά παράβαση των συνταγματικών του δικαιωμάτων, τότε μπορεί το Δικαστήριο να μην αποδεχθεί την ομολογία του και τότε το Δικαστήριο αποφασίζει για την ενοχή του με όλο το υπόλοιπο μαρτυρικό υλικό που υπάρχει ενώπιον του. Δηλαδή να αποδειχθεί ότι το θύμα έχει πεθάνει και ότι φονεύθηκε από τον κατηγορούμενο.

Click4more: Κύπρος – Ορέστης: «Ράγισαν» και οι πέτρες στις κηδείες της μητέρας και της κόρης, θύματα του serial killer!

Αναμένεται η μεγαλύτερη ποινή στα χρονιά

Ο «Ορέστης» θα είναι ο πρώτος κατηγορούμενος στα χρονικά, που θα βρεθεί αντιμέτωπος με επτά φορές ισόβια, όσα και τα θύματα.

Μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε, ήταν οι πέντε φορές ισόβια (διαδοχικές ποινές) στους δράστες του πενταπλού φονικού που διαπράχθηκε στις 23 Ιουνίου 2012 στην Αγία Νάπα. Πάντως σε ότι αφορά το ενδεχόμενο οι ποινές που θα επιβληθούν στον 35χρονο να είναι συντρέχουσες, νομικοί κύκλοι εξηγούν πως πρόκειται για «ακραίο σενάριο», καθώς τα αδικήματα διαπράχθηκαν σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους και αυτό συνηγορεί σε διαδοχικές ποινές.

Σημειώνεται ότι, με βάση τη νομοθεσία όταν ένας φυλακισμένος καταδικαστεί πάνω από δυο φορές ισόβια και οι ποινές είναι διαδοχικές, έχει το δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση στα 25 χρόνια (όπως οι κατηγορούμενοι του πενταπλού φονικού), ενώ όταν για παράδειγμα του επιβληθεί τέσσερις φορές ισόβια (όπως στους κατηγορούμενους του τετραπλού φονικού) αλλά οι ποινές είναι συντρέχουσες, τότε ο κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση στα 12 χρόνια.

Επίσης, όταν κάποιος καταδικαστεί σε δύο ή περισσότερες φορές ισόβια, τότε το αίτημα αποφυλάκισης θα έχει και πάλι στα 25 χρόνια. Δηλαδή, δεν έχει σημασία εάν κάποιος καταδικαστεί σε δύο ή δέκα φορές ισόβια.

Μπαίνουν τα τελευταία κομμάτια του παζλ

Παράλληλα, οι ανακριτές της υπόθεσης τρέχουν να ολοκληρώσουν το φρικιαστικό παζλ της πρώτης σειράς εγκλημάτων, αφού πλέον έχουν μείνει ελάχιστες καταθέσεις και έρευνες για να διεκπαιρεωθούν πριν καταχωρηθεί η υπόθεση στο Διακστήριο.

Το σημαντικότερο στοιχείο που αναμένουν πλέον οι Αρχές είναι τα αποτελέσματα της νεκροτομής από τη σορό της εξάχρονης Σιέρρα που θα κλειδώσουν τον τρόπο δολοφονίας της αλλά και τα αποτελέσματα του DNA.

Σύμφωνα πάντως με αστυνομικές πηγές, ο 35χρονος είχε παραδεχθεί ότι σκότωσε δια στραγγαλισμού την εξάχρονη, όπως έπραξε τόσο με τη μητέρα της Μαρί Ρόους, αλλά και με όλα τα υπόλοιπα θύματα του, πλην της 30χρονης Κάτχα Ανού από το Νεπάλ, η οποία πέθανε από κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Τα θύματα κατά σειρά είναι:

-Λίβια Μπουνέα,36 ετών από τη Ρουμανία. Η σορός της εντοπίστηκε στις 28 Απριλίου μέσα σε βαλίτσα, στην Κόκκινη Λίμνη.
-Έλενα Μπουνέα, 8 ετών, από τη Ρουμανία. Κόρη της 36χρονης Λίβιας. Η σορός της εντοπίστηκε στις 5 Μαΐου, μέσα σε ταξιδιωτική τσάντα, επίσης στην Κόκκινη Λίμνη.
-Μαρικάρ Βαλντέζ, 29 ετών από τις Φιλιππίνες. Η σορός της εντοπίστηκε στις 4 Ιουνίου στην Κόκκινη Λίμνη
-Μαρί Ρόουζ, 38 ετών από τις Φιλιππίνες. Η σορός της εντοπίστηκε στις 14 Απριλίου στο φρεάτιο του μεταλλείου στο Μιτσερό.
-Σιέρρα Σεουτσάλιουτς, έξι ετών. Κόρη της Μαρί Ρόουζ. Η σορός της εντοπίστηκε στις 12 Ιουνίου στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο.
-Κάχτα Ανού, 30 ετών από το Νεπάλ. Η σορός της εντοπίστηκε στις 25 Απριλίου σε πηγάδι στο πεδίο βολής της Ορούντας.
-Αριάν Παλάνας, 28 ετών από τις Φιλιππίνες. Η σορός της εντοπίστηκε στις 20 Απριλίου στο φρεάτειο του μεταλλείου στο Μιτσερό.

Πηγή: Reporter

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις