Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Κύπρος – Προεδρικές εκλογές: Νίκη του Αναστασιάδη με μεγάλη διαφορά

Κύπρος – Προεδρικές εκλογές: Νίκη του Αναστασιάδη με μεγάλη διαφορά

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων στις σημερινές προεδρικές εκλογές, ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επανεξελέγη για δεύτερη θητεία με 56% των ψήφων, έναντι 44% του Σταύρου Μαλά, που υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης πήρε 225.281 ψήφους, έναντι 169.243 του κ. Μαλά, με την αποχή να ανέρχεται σε 26%, που αντιπροσωπεύει 143.401 ψηφοφόρο

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογής, Κύπρο Κυπριανού, παγκυπρίως ψήφισε το 73% σε σύγκριση με 71,8% στον πρώτο γύρο.

Ήδη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο ενώ η τελετή ανακήρυξης του νεοεκλεγέντα ΠτΔ προγραμματίζεται  για τις 22:00 στο κλειστό στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία», στη Λευκωσία

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνεχάρηκαν ήδη τηλεφωνικά ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σε μήνυμα που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter ο κ. Ταγιάνι αναφέρει, επίσης, ότι ο κυπριακός λαός επέλεξε ξανά για Πρόεδρό του ένα μεγάλο Ευρωπαίο ηγέτη για να τον οδηγήσει με σταθερά βήματα μπροστά.

Τελικά αποτελέσματα

Νίκος Αναστασιάδης: 55.99%

Σταύρος Μαλάς: 44.01%

Συγχαρητήρια από τον Γιούνκερ

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έλαβε συγχαρητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκερ.

Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Ε.Ε. ανέφερε τα ακόλουθα:

«Αγαπητέ Πρόεδρε Αναστασιάδη,

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμού θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για την επανεκλογή σας ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά την ανανέωση της εντολής που πήρατε είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να επιδιώκετε, με την ίδια ικανότητα όπως και κατά την πρώτη σας θητεία, τις πολιτικές που έχουν οδηγήσει την Κύπρο στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης.  

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι έτοιμος όσο ποτέ να βοηθήσω στις προσπάθειες σας για τερματισμό της διαίρεσης του νησιού και για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου.

Προσβλέπω στο να συνεχίσω να εργάζομαι μαζί σας στενά κατά τους επόμενους μήνες στην κοινή μας προσπάθεια να παραδώσουμε μια πιο ενωμένη, δυνατή και δημοκρατική Ένωση».

Στον πρόεδρο Αναστασιάδη τηλεφώνησε και τον συνεχάρη και ο ανθυποψηφιός του Σταύρος Μαλάς.

Το χρονικό του β΄γύρου των εκλογών

Στη «μάχη» του β΄γύρου των προεδρικών εκλογών της Κύπρου βρέθηκαν την Κυριακή (04.02.2018), ο Nίκος Αναστασιάδης (35,5% στον α’ γύρο), που στηρίζεται βασικά από τον ΔΗΣΥ και ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς (30,3% α’ γύρος).

Ελαφρά αυξημένο, σε σχέση με τον πρώτο γύρο ήταν στη σημερινή επαναληπτική εκλογή το ποσοστό των ψηφοφόρων που προσήλθαν μέχρι τις 12:00 μ.μ. στις κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τους Εφόρους Εκλογής, μέχρι τις 12 το μεσημέρι ψήφισε περίπου το 32,6% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε σχέση με το 30,2% του πρώτου γύρου.

Το στοιχείο, που κάνει ξεχωριστές τις σημερινές εκλογές, είναι ότι κανένας εκ των δύο «μονομάχων» δεν κατάφερε να εξασφαλίσει επίσημα συμμαχίες από τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Αλληλεγγύη, που στον α΄γύρο στήριξαν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, αλλά ούτε από την Συμμαχία Πολιτών και το Ε.ΛΑ.Μ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις