Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Κύπρος: Συγκλονιστικές εικόνες από την καταστροφική πυρκαγιά – Υπό έλεγχο το μέτωπο

Κύπρος: Συγκλονιστικές εικόνες από την καταστροφική πυρκαγιά – Υπό έλεγχο το μέτωπο

Χιλιάδες στρέμματα που έγιναν στάχτη και απόλυτη καταστροφή. Αυτή είναι εικόνα που επικρατεί μετά την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στις ορεινές περιοχές της Λεμεσού και της Λάρνακας, στην Κύπρο, και είχε ως αποτέλεσμα και τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.

Η μεγάλη φωτιά, που κατά γενική ομολογία είναι η χειρότερη στην ιστορία της Κύπρου, πλέον έχει τεθεί υπό έλεγχο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα, υπάρχουν όμως αναζωπυρώσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται άμεσα.

Μέσα σε λίγες ώρες καταστράφηκαν περίπου 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εναέριες και επίγειες δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες την ώρα που εκατοντάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να σωθούν. Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τις αεροφωτογραφίες και βίντεο που τραβήχτηκαν από την περιοχή που μετατράπηκε σε «κρανίου τόπος». 

Δείτε βίντεο:

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον Αρακαπά, και προχώρησε σε Οδού, Ορά, Αγίους Βαβατσινιάς, Βαβατσινιά, Επταγώνια, Φαρμακά, Συκόπετρα και Μελίνη, ενώ και πολλές άλλες κοινότητες βρίσκονταν σε επιφυλακή. 

Η φωτιά κατέκαψε ήδη δασική έκταση, σπίτια και εκτάσεις γης, χωρίς ακόμη οι αρχές να έχουν προχωρήσει σε απολογισμό καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης. Η κυβέρνηση πάντως προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν μέτρα για τους πληγέντες.

Δείτε φωτογραφίες:

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από την πύρινη κόλαση τέσσερις άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και κάηκαν ζωντανοί. Πρόκειται για τέσσερις εργάτες από την Αίγυπτο, 35, 29, 28 και 24 ετών, που ήρθαν στην Κύπρο για ένα καλύτερο αύριο, όταν έλαβαν την οδηγία από τον εργοδότη τους για να απομακρυνθούν, άφησαν το όχημα τους και προσπάθησαν να εγκαταλείψουν το μέρος πεζοί.

Η πληροφορία ότι αγνοούνταν τέσσερις εργάτες στην Οδού, όταν επεκτάθηκε η φωτιά και δόθηκε οδηγία για εκκένωση των κατοικιών, έθεσε σε κινητοποίηση τις Αρχές, οι οποίες έστησαν επιχείρηση για να εντοπίσουν τα ίχνη τους όπως αναφέρει η ιστοσελίδα reporter.com.cy.

Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα πληροφορίες το όχημα των θυμάτων εντοπίστηκε περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το χωράφι όπου εργάζονταν, ενώ σε κάποιο σημείο του δρόμου, φαίνεται να έχασαν τον έλεγχο του.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, τα θύματα φαίνεται να βγήκαν από το αυτοκίνητο και να επιχείρησαν να διαφύγουν με τα πόδια. Οι σοροί τους, βρέθηκαν περίπου 400 μέτρα μακριά από το όχημα τους.

Δείτε βίντεο:

Κρατείται 67χρονος για την καταστροφική πυρκαγιά

Την ίδια ώρα, διάταγμα κράτησης εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστηρίο Λεμεσού στον 67χρονο που συνελήφθη ως ύποπτος για την καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται από το Σάββατο (3/7) στα ορεινά της Λεμεσού και της Λάρνακας.

Σύμφωνα με το politis.com.cy το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εξέδωσε διάταγμα κράτησης για περίοδο 8 ημερών εναντίον του 67χρονου, ενώ μαρτυρίες τον φέρουν να εγκαταλείπει το χωράφι του λίγο πριν το ξέσπασμα της πυρκαγιάς. Ο ίδιος αρνείται εμπλοκή και δίνει διάφορους ισχυρισμούς.

Με πληροφορίες από reporter.com.cy, offsite.com.cy, sigmalive.com, politis.com.cy

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις