Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Κυρώσεις από την ΕΕ και για το ρωσικό ουράνιο ζητά η Γερμανία

Κυρώσεις από την ΕΕ και για το ρωσικό ουράνιο ζητά η Γερμανία

Την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ, προκειμένου να τερματιστεί η εξάρτηση των χωρών της από το ρωσικό ουράνιο, εισηγήθηκε εκ νέου ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν μπορεί πλέον να θεωρείται αξιόπιστος εταίρος – ειδικά στον ενεργειακό τομέα.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί συγκεκριμένες εξαρτήσεις στον ενεργειακό τομέα ως μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής πυρηνικής βιομηχανίας.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει μιλήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ της συμπερίληψης στις κυρώσεις του μη στρατιωτικού πυρηνικού τομέα», σημείωσε ο γερμανός υπουργός, με το βλέμμα στο ουράνιο που προμηθεύει η Ρωσία πολλές ευρωπαϊκές χώρες για ράβδους πυρηνικών καυσίμων, αλλά και στην αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων που προσφέρει για λογαριασμό τους. «Η ΕΕ πρέπει να απεξαρτηθεί πλήρως από τη Ρωσία στα θέματα ενέργειας. Έχουμε προχωρήσει πολύ, αλλά ο πυρηνικός τομέας είναι ακόμη ανοιχτός και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ότι υπάρχει ακόμη κάτι που τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης», πρόσθεσε.

Στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία χρησιμοποιούν ρωσικό ουράνιο για τα πυρηνικά εργοστάσιά τους, γεγονός το οποίο καθιστά το ζήτημα αμφιλεγόμενο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα το βράδυ τίθενται εκτός λειτουργίας τα τελευταία τρία πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας, ωστόσο παραμένουν 12 κράτη – μέλη της ΕΕ που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις