Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Η… κυβίστηση του Στιβ Μπάνον: Από “προδότης”… “πατριώτης” ο Τραμπ

Ντόναλντ Τραμπ Στιβ Μπάνον
Φωτογραφία Reuters

Ο Ντόναλντ Τραμπ τον αποκήρυξε δημόσια, αποκαλώντας τον “τσαπατσούλη” Στιβ, κι εκείνος αναγκάστηκε να βγει και να… πάρει πίσω όσα είπε. Ο Στιβ Μπάνον παραμένει talk of the town στην Ουάσινγκτον εξαιτίας των σχολίων του και του βιβλίου για την προεδρία Τραμπ!

Με την… ουρά στα σκέλια, ο άλλοτε κραταιός Στιβ Μπάνον, ο άνθρωπος που μέχρι πριν από λίγους μήνες “έλυνε και έδενε” στον Λευκό Οίκο, βγήκε να ζητήσει… συγγνώμη από τον υιο Τραμπ. Με στόχο φυσικά να τον ακούσει ο… μπαμπάς!

Το βιβλίο «Φωτιά και Οργή: Μέσα στον Λευκό Οίκο του Τραμπ» του Μάικλ Γούλφ έχει προκαλέσει σάλο. Εκτό των άλλων περιέχει και στόλια του Μπάνον. Διόλου κολακευτικά για τον Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ!

Η συγγνώμη του Στιβ Μπάνον

Ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ, ένας από τους πιο στενούς του συνεργάτες μέχρι να απομακρυνθεί, μετά τον… εξάψαλμο του Αμερικανού προέδρου, αποφάσισε να βγει και να ζητήσει συγγνώμη. Και φυσικά να εκφράσει τη λύπη του για τα σχόλιά του κατά του γιο του Ντόναλντ Τραμπ.

Ιεροκήρυκας του «τραμπισμού» παρά την αποπομπή του από τον Λευκό Οίκο το καλοκαίρι, ο Μπάνον βρέθηκε στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου μετά το βιβλίο του Γουλφ. Σε αυτό αποκαλύπτεται πως ο Μπάνον θεωρούσε πως ο Ντόναλντ Τζούνιορ διέπραξε «προδοσία», προέβη σε μια «αντιπατριωτική» ενέργεια όταν συναντήθηκε με μια Ρωσίδα δικηγόρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το 2016.

Ο Στιβ Μπάνον

Η συγκεκριμένη συνάντηση είναι σαφές πως μπήκε εξαρχής στο μικροσκόπιο του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μίλερ, που ερευνά την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία με σκοπό να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2016.

Από προδότης… πατριώτης ο Τραμπ τζούνιορ

«Λυπάμαι διότι η καθυστερημένη απάντησή μου στις ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον Ντον Τζούνιορ εξέτρεψε την προσοχή από τα ιστορικά επιτεύγματα του προέδρου την πρώτη χρονιά της θητείας του», τόνισε ο Μπάνον σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Axios.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ είναι πατριώτης, είναι καλός άνθρωπος. Υποστηρίζει σθεναρά τον πατέρα του και το πρόγραμμα του, που συνέβαλε να μεταμορφωθεί η χώρα μας», συνέχισε.\

Το αφεντικό του Breitbart, ενός site που απευθύνεται κυρίως στην αμερικανική ακροδεξιά, υπενθύμισε ακόμη ότι είχε υπηρετήσει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μια εποχή που η Σοβιετική Ένωση ήταν ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός των ΗΠΑ. «Ο σκοπός μας ήταν να νικήσουμε την “Αυτοκρατορία του Κακού”», ανέφερε.

Υποστήριξε δε ότι τα όσα είπε αφορούσαν στον Πολ Μάναφεροτ (σ.σ. για μικρό διάστημα επικεφαλής της εκστρατείας του Τραμπ) και όχι στον γιο του Αμερικανού προέδρου.

Ο Μπάνον διαβεβαίωσε ότι η «υποστήριξή του» στον «πρόεδρο και στο πρόγραμμά του» παραμένει «απαρασάλευτη».

Ο… στόχος

Η συγγνώμη του Μπάνον δεν έχει να κάνει με το ότι… μετάνιωσε για όσα είπε. Περισσότερο φαίνεται να προσπαθεί να σώσει ό,τι μπορεί. Γιατί ο σάλος που έχει προκαλέσει το βιβλίο του χαλάει τα… σχέδια. Ο Μπάνον ήθελε να γίνει σκιώδης διαμορφωτής των ισορροπιών στους κόλπους της αμερικανικής δεξιάς.

Και επιθυμούσε να προωθήσει υποψήφιους που εναντιώνονται σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί το «κατεστημένο» των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των εκλογών για το Κογκρέσο. Ήταν, άλλωστε, ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της υποψηφιότητας του Ρόι Μουρ στην Αλαμπάμα. Μόνο που ο «εκλεκτός» του έχασε γιατί βγήκαν στο φως υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις