Κόσμος

Λατινική Αμερική: Συμμαχία 11 χωρών για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Έντεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής, Βραζιλία, Μεξικό, Αργεντινή, Χιλή και Κολομβία, ανακοίνωσαν μια συμμαχία κατά του πληθωρισμού προκειμένου να διευκολύνουν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των κρατών της περιοχής.

Τη συμφωνία των χωρών της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μεξικού έπειτα από διαδικτυακή συνάντηση των επικεφαλής των ένδεκα κρατών. Εξάλλου ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κάλεσε τους υπόλοιπους ηγέτες σε συνάντηση στο Κανκούν στις 6 και 7 Μαΐου.

Στόχος της συμμαχίας αυτής είναι να διευκολυνθεί το εμπόριο τροφίμων, των βασικών προϊόντων και των ενδιάμεσων αγαθών καταργώντας «τα εμπόδια, τους δασμούς και τα υγειονομικά μέτρα».

Προτεραιότητα θα δοθεί στη μείωση «του κόστους των προϊόντων αυτών για τους πιο φτωχούς και ευάλωτους πολίτες», αναφέρεται στη διακήρυξη αυτής της «Συμμαχίας των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής κατά του πληθωρισμού».

Ο πληθωρισμός το 2022 έφτασε το 5,79% στη Βραζιλία και το 7,82% στο Μεξικό, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής. Στην Αργεντινή ο πληθωρισμός ανήλθε στο 94,8%, ρεκόρ τριακονταετίας.

Στη νέα αυτή «συμμαχία» συμμετέχουν επίσης το Μπελίζ, η Βολιβία, η Κούβα, η Ονδούρα, η Βενεζουέλα και ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες.

Οι χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία αυτή θα συστήσουν «μια ομάδα εργασίας» η οποία θα καθορίσει τα μέτρα συνεργασίας, κυρίως σε ό,τι αφορά «τα χημικά και οργανικά λιπάσματα».

Παράλληλα η συμμαχία πρόκειται να καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης για να εφαρμόσει «μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα» μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Οι ένδεκα χώρες, μέλη της Κοινότητας των Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (Celac), κάλεσαν και άλλα κράτη της περιοχής να ενταχθούν στη συμμαχία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι 6 όροι «φωτιά» του Ιράν στις ΗΠΑ για τα Στενά του Ορμούζ - «Ποτέ δεν θα κάνουμε πίσω, είτε σε πόλεμο είτε σε διαπραγματεύσεις»
«Μέχρι η Αμερική να διορθώσει τη συμπεριφορά της, τα Στενά του Ορμούζ δεν θα ανοίξουν» προειδοποιεί ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Ζολγκάντρ
Εμπορικά πλοία καθηλωμένα στα Στενά του Ορμούζ 12
CNN: Διπλωματική έξοδο των ΗΠΑ από τον πόλεμο με το Ιράν ζητά ο κορυφαίος στρατηγός του Τραμπ
Ο πόλεμος έχει φτάσει σε σημείο όπου πολλοί από τους κορυφαίους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας του Τραμπ συμφωνούν με τον στρατηγό Κέιν ότι «η αεροπορική ισχύς έχει τα όριά της»
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Νταν Κέιν
Άντι Μπέρναμ: Δάκρυσε για τον πατέρα του που έχει Αλτσχάιμερ – «Δεν έχει συνειδητοποιήσει πως είμαι πρωθυπουργός»
Ο Βρετανός πρωθυπουργός διηγήθηκε τα όσα συνέβησαν στον οίκο ευγηρίας που μένει ο πατέρας του όταν ο ίδιος πήγε για πρώτη φορά στην Ντάουνινγκ Στριτ
Prime Minister Andy Burnham speaking during a visit to a family centre in Sheffield, South Yorkshire, for the launch of the biggest transfer of power from Westminster in a generation, which will allow English mayors to keep a share of the taxes collected in their area, giving communities greater control over the decisions that shape jobs, transport, housing and public services. July 31, 2026. Annabel Lee-Ellis/Pool via REUTERS