Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγχουν την Ευρώπη σαν τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγχουν την Ευρώπη σαν τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ

Νέες κατηγορίες εναντίον των ΗΠΑ αλλά και όλης της Δύσης εξαπέλυσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την Ουκρανία. Δεν δίστασε μάλιστα να συγκρίνει τις ΗΠΑ με τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ. 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στα περί δικτάτορα που είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ για τον Πούτιν είπε χαρακτηριστικά: «Οι Αμερικανοί υπαγορεύουν στους Γερμανούς τι είναι καλό για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και τους λένε ότι δεν έχουν ανάγκη τον Nordstream 2 και πως η ενεργειακή τους ασφάλεια θα διασφαλιστεί από τις ΗΠΑ των οποίων το φυσικό αέριο είναι πολλές φορές πιο ακριβό».

«Τώρα, θέλουν να επιβάλλουν τις θέσεις τους για το μέλλον της Ευρώπης σ’ εμάς. Ο Ναπολέων και ο Χίτλερ είχαν στόχο να έχουν όλη την Ευρώπη υπό τον έλεγχο τους και τώρα το κάνουν οι Αμερικάνοι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συνέκρινε επίσης την κατάσταση με τον κινηματογράφο όπου όπως είπε στις ταινίες υπάρχει το απόλυτο κακό και το απόλυτο καλό και σημείωσε ότι ο κόσμος είναι σε αυτή ακριβώς την κατάσταση.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η υστερία θα τελειώσει.

https://twitter.com/SkyNews/status/1499318904858222595?s=20&t=r9kyr3jNW4Uu7kf_IfLYSQ

Ρωτήθηκε αν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι η Ρωσία δεν θα κάνει χρήση των πυρηνικών της όπλων καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε την χώρα σε πυρηνικό συναγερμό.

Απάντησε: «Έχουμε ένα στρατιωτικό δόγμα το οποίο περιγράφει τις περιμέτρους και τις συνθήκες για την εφαρμογή ή την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων. Δεν υπάρχει καμία κλιμάκωση όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν οι Δυτικοί».

Πρόσθεσε ότι δεν είναι στο μυαλό των Ρώσων το ενδεχόμενο να κάνουν χρήση των πυρηνικών τους όπλων.

https://twitter.com/SkyNews/status/1499322724287750144?s=20&t=r9kyr3jNW4Uu7kf_IfLYSQ

Κατά τα λοιπά, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως θα βρεθεί λύση στην ουκρανική κρίση και ότι ένας νέος γύρος συνομιλιών πρόκειται να ξεκινήσει μεταξύ ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων, αλλά πρόσθεσε ότι ο διάλογος της Ρωσίας με τη Δύση πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν θα ανεχτεί τη στρατιωτική απειλή από την Ουκρανία, η οποία όπως είπε λαμβάνει εντολές από την Ουάσινγκτον.

Χωρίς να αναφέρει αποδείξεις για να στηρίξει τις δηλώσεις του, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τον εβραϊκής καταγωγής ουκρανό πρόεδρο Βλαντίμιρ Ζελένσκι, ότι προεδρεύει μιας “κοινωνίας όπου ανθεί ο ναζισμός”.

Η Δύση είναι ενήμερη για τις ανησυχίες μας και δεν μπορεί να τις αγνοεί επ’ αόριστον, σημείωσε, θα πρέπει κάποια στιγμή να ασχοληθεί.

Η Μόσχα θεωρεί τις κυρώσεις της Δύσης “φόρο επί της ανεξαρτησίας” και είναι πεπεισμένη ότι έχει δίκιο στην αντιπαράθεσή της με τη Δύση.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τις ρωσικές δυνάμεις ότι πλήττουν περιοχές αμάχων, αλλά ο Λαβρόφ σχολίασε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αυστηρές εντολές να χρησιμοποιούν υψηλής ακρίβειας όπλα και να καταστρέφουν στρατιωτικές υποδομές.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται σε στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία, είπε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι ο όρος “παράπλευρες απώλειες” χρησιμοποιείται από την εποχή των δυτικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και στη Λιβύη.

Η Ρωσία δεν αισθάνεται πολιτικά απομονωμένη και το ερώτημα για το πώς ζει η Ουκρανία θα πρέπει να απαντηθεί από τον λαό της, κατέληξε ο Λαβρόφ.

Χωρίς να αναφέρει αποδείξεις, ο ρώσος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για πληροφορίες της Μόσχας ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για το ενδεχόμενο να χάσουν τον έλεγχο αυτού που περιέγραψε ως εργαστήρια χημικών και βιολογικών δοκιμών στην Ουκρανία κατηγορώντας μάλιστα τη Βρετανία ότι κατασκευάζει εκεί στρατιωτικές βάσεις.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις