Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Λαχτάρα στον αέρα: Αμερικανικά μαχητικά πέταξαν μια ανάσα από ιρανικό αεροπλάνο – Τραυματίστηκαν επιβάτες

αεροπλάνο

Τον απόλυτο τρόμο στον αέρα έζησαν οι επιβάτες και το πλήρωμα ιρανικού επιβατικού αεροσκάφους της Mahan Air, την ώρα που πετούσαν πάνω από τον συριακό εναέριο χώρο. Δυιο αμερικανικά μαχητικά πέταξαν τόσο κοντά στο αεροπλάνο από το Ιράν, που ο πιλότος του αναγκάστηκε να αλλάξει απότομα υψόμετρο για να αποφύγει τη σύγκρουση!

Αποτέλεσμα του πρωτοφανούς περιστατικού ήταν να τραυματιστούν πολλοί επιβάτες του αεροπλάνου που είχε απογειωθεί από την πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη με προορισμό τη Βηρυτό.

Βίντεο που δημοσιεύτηκε από το πρακτορείο ειδήσεων IRIB δείχνει ένα μαχητικό αεροσκάφος από το παράθυρο του αεροπλάνου και σχόλια από έναν επιβάτη που έχει αίμα στο πρόσωπό του! Ένας άλλος επιβάτης περιέγραψε στο πρακτορείο πώς το κεφάλι του χτύπησε στην οροφή του αεροπλάνου κατά τη διάρκεια της απότομης αλλαγής υψομέτρου και το βίντεο δείχνει επίσης έναν ηλικιωμένο επιβάτη πεσμένο στο πάτωμα!

Ήταν αμερικανικά μαχητικά, λέει ο πιλότος

Αρχικά είχε μεταδωθεί πως ένα ισρηλινό μαχητικό ήταν εκείνο που πλησίασε στο ιρανικό αεροπλάνο και ανάγκασε τον πιλότο να αλλάξει απότομα ύψος. Αργότερα, όμως, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους έκανε λόγο για δυο αμερικανικά μαχητικά. 

Ο πιλότος του ιρανικού επιβατικού αεροπλάνου επικοινώνησε με τους πιλότους των μαχητικών για να τους προειδοποιήσει για τη διατήρηση ασφαλούς απόστασης και οι πιλότοι του μαχητικού ταυτοποιήθηκαν ως Αμερικανοί, ανέφερε το IRIB.

Μετά τις στιγμές τρόμου, το αεροπλάνο από το Ιράν προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Βηρυτού. 

Όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν από το αεροπλάνο και μόνο μερικοί τραυματίστηκαν, δήλωσε στο Reuters ο Φαντί Χασάν, επικεφαλής του αεροδρομίου της λιβανέζικης πρωτεύουσας.

Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δεν προέβη σε άμεσο σχόλιο και δεν έχει υπάρξει προς το παρόν αντίδραση από τον αμερικανικό στρατό.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κατηγορούν την Mahan Air ότι μεταφέρει όπλα για Ιρανούς αντάρτες στη Συρία και αλλού.

Ιράν: Θα λάβουμε τα μέτρα μας… 

Η Τεχεράνη θα λάβει τα ανάλογα μέτρα αφού εξετάσει τις λεπτομέρειες σχετικά με την παρεμπόδιση του αεροπλάνου της Mahan Air, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί.

«Εξετάζονται οι λεπτομέρειες αυτού του περιστατικού. Μετά τη συλλογή των δεδομένων, θα ληφθούν πολιτικά και νομικά μέτρα», τόνισε ο Μουσαβί σε ανακοίνωσή του.

Με μήνυμα που εστάλη στον Ελβετό πρεσβευτή στην Τεχεράνη, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν, η Τεχεράνη ανέφερε ότι αν συμβεί οποιοδήποτε περιστατικό με το αεροπλάνο κατά την επιστροφή του, το Ιράν θα θεωρήσει υπόλογες τις ΗΠΑ, συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις