Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Λευκορωσία: Επικοινωνία του υπ. Εξωτερικών με τον Ζοζέπ Μπορέλ για τους μετανάστες και τις κυρώσεις της Ε.Ε

Λευκορωσία: Επικοινωνία του υπ. Εξωτερικών με τον Ζοζέπ Μπορέλ για τους μετανάστες και τις κυρώσεις της Ε.Ε

Επικοινωνία είχαν ο ύπατος Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντίμιρ Μακέι.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας και τη μεταναστευτική κρίση σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν σήμερα, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωση το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ΕΕ και η Λευκορωσία είχαν συνομιλίες μία ημέρα πριν από τα σχέδια της ΕΕ να επιβάλει νέες κυρώσεις στο Μινσκ προκειμένου να περιληφθούν αεροπορικές εταιρίες και ταξιδιωτικά γραφεία που φέρεται να εμπλέκονται στη μεταφορά μεταναστών στα σύνορα της Ένωσης.

“Από λευκορωσικής πλευράς… υπογραμμίστηκε πόσο αντιπαραγωγικές θα είναι οι κυρώσεις”, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει ο Μπορέλ σε ανάρτησή του, έθιξε το θέμα της ανθρωπιστικής κατάστασης στα σύνορα με την ΕΕ τονίζοντας ότι «οι ζωές των ανθρώπων πρέπει να προστατεύονται και να επιτρέπεται η πρόσβαση σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες». Ειδικότερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής σημειώνει:

«Μίλησα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας Μακέι για να εγείρω το θέμα της αβέβαιης ανθρωπιστικής κατάστασης στα σύνορα με την ΕΕ. Οι ζωές των ανθρώπων πρέπει να προστατεύονται και να επιτρέπεται η πρόσβαση σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες.

Χιλιάδες μετανάστες ταξίδεψαν στη Λευκορωσία με την ελπίδα ότι θα περάσουν στην ΕΕ, αλλά βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα σύνορα σε συνθήκες χειμωνιάτικου ψύχους.

Η Ευρώπη κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι εξαπολύει “υβριδική επίθεση” φέρνοντας μετανάστες και ωθώντας τους να περάσουν παράνομα στην Πολωνία. Η Λευκορωσία έχει αρνηθεί κατ΄επανάληψη την κατηγορία.

Ο Μακέι ενημέρωσε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο για τα βήματα που έχει κάνει η Λευκορωσία προκειμένου να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους μετανάστες στα σύνορα, ανέφερε το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις