Τετάρτη, 28 Φεβ.
16oC Αθήνα

Λευκορωσία: Η Ryanair «έχει» τα ονόματα των πρακτόρων της KGB που ήταν στο αεροπλάνο

Λευκορωσία: Η Ryanair «έχει» τα ονόματα των πρακτόρων της KGB που ήταν στο αεροπλάνο

Ποιοι είναι οι πράκτορες της KGB (όπως συνεχίζουν να ονομάζονται οι μυστικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας) που βρίσκονταν στην ίδια πτήση της Ryanair από την Αθήνα για το Βίλνιους; Με το σάλο της «κρατικής αεροπειρατείας» του Λουκασένκο να μαίνεται, η εταιρία φαίνεται πως «έχει» τα ονόματα των τριών πρακτόρων.

Το πρωτοφανές περιστατικό με τη Λευκορωσία να αναγκάζει αεροπλάνο της Ryanair να προσγειωθεί στο Μινσκ (και όχι στο Βίλνιους της Λιθουανίας) έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ετοιμάζει ήδη νέες κυρώσεις.

Από χθες (23.05.2021) όταν έγιναν όλα με σκοπό να συλλάβουν οι αρχές του καθεστώτος Λουκασένκο τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς, είναι δεδομένο πως στο αεροπλάνο από την Αθήνα είχαν επιβιβαστεί εκτός από τον 26χρονο και τη σύντροφό του, Σοφία Σάπεγκα και πράκτορες της KGB που τον παρακολουθούσαν.

Οι πράκτορες αυτοί είναι τουλάχιστον τρεις αν σκεφτεί κανείς πως σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Λιθουανίας, 126 επιβάτες αναχώρησαν από το αεροδρόμιο της Αθήνας και 121 αφίχθησαν τελικά στο Βίλνιους.

Αν και εκείνος δεν θέλησε να κάνει σχόλια για τα άτομα που έμειναν στο Μινσκ, είναι σαφές ότι έμειναν ο Ρόμαν Προτάσεβιτς, η 23χρονη σύντροφός του, Σοφία Σάπεγκα και άλλα τρία άτομα. Προφανώς οι πράκτορες της KGB…

Ότι πράκτορες της KGB βρίσκονταν στο αεροπλάνο που απογειώθηκε από την Αθήνα για το Βίλνιους αλλά πρώτα Mig-29 της Λευκορωσίας το «κατέβασε» στο Μινσκ το πιστεύει και ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι. Κάνοντας λόγο για «κρατική αεροπειρατεία», ο Ο’ Λίρι δήλωσε πως πιστεύει ότι πράκτορες της KGB είχαν επιβιβασθεί στο αεροσκάφος από την Αθήνα και αποβιβάσθηκαν στο Μινσκ.

Αυτό σημαίνει ότι η Ryanair έχει τα στοιχεία των διαβατηρίων των πρακτόρων αυτών που εξαφανίσθηκαν μετά την αποβίβασή τους και άλλα στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις έρευνες. Φαντάζεται κανείς βέβαια ότι ως μυστικοί πράκτορες δεν ταξίδευαν με τα πραγματικά τους ονόματα… Αλλά υπάρχουν οι φωτογραφίες τους.

Έρχονται νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία

Οι δυτικές χώρες κατηγορούν την Λευκορωσία για κρατική πειρατεία και αναζητούν τρόπους για να απαντήσουν στην προκλητική ενέργεια του καθεστώτος Λουκασένκο να εκτρέψει της πορείας του το αεροσκάφος της Ryanair για να συλληφθεί αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος.

Η υπόθεση θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά οι τρόποι απάντησης είναι περιορισμένοι. Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον έχουν ήδη επιβάλει σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά του Μινσκ από πέρυσι για την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος Λουκασένκο μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας.

Βέβαια, οι κυρώσεις εκείνες δεν επηρέασαν καθόλου την συμπεριφορά του Αλεξάντρ Λουκεσάνκο, στενού συμμάχου της Μόσχας. Έχουν πλήξει αξιωματούχους του λευκορωσικού καθεστώτος στους οποίους απαγορεύεται η μετακίνηση και η οικονομική δραστηριότητα στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Ένα ακόμη μέτρο που συζητείται είναι η παράκαμψη του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας στις διεθνείς πτήσεις. Ήδη, η αεροπορική εταιρεία της Λετονίας airBaltic είναι η πρώτη εταιρεία που ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιεί τον λευκορωσικό εναέριο χώρο στις πτήσεις της.

Στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν οι νέες πιθανές κυρώσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι θα θέσει το «άνευ προηγουμένου» περιστατικό με την πτήση της Ryanair που αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, τονίζοντας ότι «δεν θα παραμείνει χωρίς συνέπειες». Παράλληλα, η ΕΕ ζητεί την άμεση απελευθέρωση του Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ήδη βρίσκονται στο τραπέζι των «27», συγκεκριμένες προτάσεις για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και εξετάζονται τα εξής:

Πρώτον, η διεξαγωγή έρευνας από τον ICAO για τυχόν παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων

Δεύτερον, εξετάζεται η μη χρήση του λευκορωσικού εναέριου χώρου από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες

Τρίτον, η απαγόρευση προσγείωσης της λευκορωσικής αεροπορικής εταιρείας, Belavia στο έδαφος της ΕΕ

Τέταρτον, ο τερματισμός των διελεύσεων «transit», συμπεριλαμβανομένου του χερσαίου χώρου, από τη Λευκορωσία προς την ΕΕ.

Δεν αποκλείεται, επίσης, να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή να ενισχυθεί το ήδη υφιστάμενο καθεστώς επιβολής κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, απαιτεί την ομοφωνία των κρατών-μελών της ΕΕ.

Οδηγία από τη Λιθουανία

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας συνιστά στους πολίτες της να αποφύγουν τα ταξίδια προς την Λευκορωσία και σε όσους βρίσκονται στην λευκορωσική επικράτεια να την εγκαταλείψουν αμέσως.

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταφορών της Λιθουανίας ανακοίνωσε ότι όλες οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Λιθουανίας θα πρέπει να παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Ο Μάριους Σκουόντις διευκρίνισε ότι το μέτρο θα ισχύσει από τις 03.00 της Τρίτης.

Παρεμβαίνοντας κατά την διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις δήλωσε ότι η ενέργεια της Λευκορωσίας απηχεί την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή.

Ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε από την πλευρά του ότι οι αεροπορικές εταιρείες Lot, Wizzair, Airbaltic ήδη αποφεύγουν σε εθελούσια βάση τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Ο κυπριακός αεροπορικός όμιλος Avia Solutions Group με έδρα την Λιθουανία δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ανακοίνωσε η εταιρεία.

«Οι βασικές προτεραιότητες των εταιρειών μας είναι η ασφάλεια των πτήσεων και η ασφάλεια των επιβατών, άρα οι εταιρείες του ομίλου μας…αλλάζουν την διαδρομή των πτήσεών τους και θα παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ομίλου.

Στην Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι θα προτείνει να διακοπούν όλες οι πτήσεις από την Λευκορωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις