Κόσμος

Λευκορωσία: Νέες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε σήμερα την προσθήκη 78 επιπλέον ονομάτων και 7 οργανισμών στον κατάλογο των λευκορώσων αξιωματούχων κατά των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις για ην καταστολή της αντιπολίτευσης.

Οι 7 ενέχονται στον εξαναγκασμό σε προσγείωση του αεροσκάφους της RyanAir στο Μινσκ για την σύλληψη αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου, ανακοίνωσαν διπλωμάτες στις Βρυξέλλες.

Η έγκριση των χωρών δόθηκε κατά την συνεδρίαση των πρεσβευτών των κρατών μελών της Ένωσης στις Βρυξέλλες. Θα επικυρωθεί στις 21 Ιουνίου κατά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο και οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ με την δημοσίευση των ονομάτων τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν δέσμη οικονομικών κυρώσεων, που θα προστεθούν στην απόφαση των χωρών της ΕΕ να απαγορεύσουν στις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας την πρόσβαση στον εναέριο χώρο τους. Η απαγόρευση αφορά κυρίως την εθνική αεροπορική εταιρεία Belavia.

Επτά πρόσωπα, ανάμεσά τους ανώτατοι αξιωματούχοι του καθεστώτος της Λευκορωσίας θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την εκτροπή της πορείας της πτήσης Αθήνα-Βίλνιους. Στην επιχείρηση συμμετείχε και πολεμικό αεροσκάφος το οποίο ανάγκασε το πλήρωμα του αεροσκάφους να αλλάξει πορεία και το συνόδευσε μέχρι την προσγείωσή του στο Μινσκ.

Οι κυρώσεις που αποφασίσθηκαν σήμερα είναι προσωπικές και περιλαμβάνουν απαγόρευση παραμονής στις χώρες της ΕΕ και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Απαγορεύεται επίσης η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των οργανισμών που προστίθενται στον κατάλογο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις κατά 88 μελών του καθεστώτος, ανάμεσά τους περιλαμβάνεται ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο και ο γιος του.

Οι οικονομικές κυρώσεις που βρίσκονται υπό συζήτηση έχουν ως στόχο να πλήξουν το «πορτοφόλι» του καθεστώτος. «Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις, αλλά αυτήν την φορά θα πρέπει να λάβουμε πραγματικά μέτρα που θα βαρύνουν τον Λουκασένκο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Στόχος των οικονομικών κυρώσεων που εξετάζονται είναι οι εξαγωγές ποτάσας και ο αγωγός φυσικού αερίου μέσω του οποίου μεταφέρεται το αέριο που προμηθεύεται η Ευρωπαϊκή Ενωση από την Ρωσία, το οποίο μπορεί να φθάσει μέσω άλλου αγωγού, διευκρίνισε ο Μπορέλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φον ντερ Λάιεν: Δεν υπάρχει μαγική λύση για την ενέργεια – Προστασία της ΕΕ σε ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο
«Η Ευρώπη πρέπει να επιμείνει στην ενεργειακή μετάβαση, με στόχο την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές, καθαρές και εγχώριες πηγές ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές και η πυρηνική ενέργεια» υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 16 Οκτωβρίου 2026
«Το Ιράν δεν σκοπεύει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» δήλωσε ο Πεζεσκιάν – «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο»
Ο Ιρανός πρόεδρος απορρίπτει τις κατηγορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δηλώνει ανοιχτός στον διάλογο και καταγγέλλει τις αμερικανικές κυρώσεις ως «αδικαιολόγητες και απάνθρωπες»
Μασούντ Πεζεσκιάν