Κόσμος

Λευκός Οίκος: Αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, θα συνθλίψει τον λαό της

Μια εισβολή της Ρωσίας θα επιδίωκε να «συνθλίψει» βίαια τον ουκρανικό λαό, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, «θα είναι ένας πόλεμος που θα διεξαχθεί εναντίον του ουκρανικού λαού, για να τον καταπνίξει, να τον συνθλίψει, να τον τραυματίσει», υπογράμμισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Μια ρωσική στρατιωτική επιχείρηση θα ήταν, επομένως, «ιδιαιτέρως βίαιη» και «θα στοίχιζε τη ζωή σε Ουκρανούς και Ρώσους, είτε αμάχους είτε στρατιωτικούς», συμπλήρωσε ο Σάλιβαν.

Η δήλωση γίνεται σχεδόν ταυτόχρονα με τη γνωστοποίηση από τον ίδιο τον Βλάντιμιρ Πούτιν ότι εντός της ημέρας θα ληφθεί η απόφαση για την αναγνώριση ή μη των φιλορωσικών «αυτόνομων» περιοχών της Ουκρανίας, που κατά πολλούς θεωρείται η αποφασιστική κίνηση πριν την εισβολή.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προειδοποιήσει τον ΟΗΕ για την ύπαρξη, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, μιας μαύρης λίστας που έχει καταρτίσει η Μόσχα με Ουκρανούς που θέλει να εξοντώσει στην περίπτωση μιας εισβολής, σύμφωνα με επίσημη επιστολή που περιήλθε χθες στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Ουάσινγκτον διαθέτει «αξιόπιστες πληροφορίες που δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταρτίζουν λίστες Ουκρανών για να σκοτώσουν ή να στείλουν σε στρατόπεδα σε περίπτωση στρατιωτικής κατοχής» της Ουκρανίας, αναφέρεται στην επιστολή, που απευθύνεται στην Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

Μια Αμερικανίδα διπλωμάτης προειδοποιεί σε αυτήν την επιστολή ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακοποιήσεις, όπως απαγωγές ή βασανιστήρια και θα μπορούσε να στοχεύει πολιτικούς αντιφρονούντες.

Πηγή: Με πληροφορίες από AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS