Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Λευκός Οίκος… καχυποψίας – Τρομάζει τους πάντες ο “τρελαμένος” Τραμπ

Λευκός Οίκος… καχυποψίας – Τρομάζει τους πάντες ο “τρελαμένος” Τραμπ
Φωτογραφία Reuters

Ο Ντόναλντ Τραμπ νιώθει καχύποπτος στην τοποθεσία Λευκός Οίκος. Και οι Ρεπουμπλικάνοι νιώθουν κατατρομαγμένοι στην τοποθεσία Ουάσινγκτον. Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί στην “καρδιά” της αμερικανικής κυβέρνησης μια μέρα μετά το άρθρο κόλαφο του ανώνυμου ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου στους New York Times.

Η καχυποψία πλανάται σε όλη τη Δυτική Πτέρυγα (σ.σ. εκεί όπου βρίσκεται το Οβάλ Γραφείο) του Λευκού Οίκου. Ο Ντόναλντ Τραμπ έβλεπε πάντα και… παντού εχθρούς. Τώρα, ακόμη περισσότερο. Γιατί αναζητά ποιος συνεργάτης του είναι εκείνος που έγραψε το κείμενο «μαχαιριά» για τον ίδιο. Το κείμενο που περιγράφει πως στα άδυτα του Λευκού Οίκου έχει ξεκινήσει ανταρσία εναντίον του για να φέρει, εν τέλει, την απομάκρυνσή του από την προεδρία.

Για άλλη μια φορά ο Τραμπ κατηγόρησε, με… μπαράζ από tweets, την “αριστερά” και τα “μέσα ψευδών ειδήσεων”. Αλλά τον “δειλό προδότη”, όπως χαρακτήρισε τον συγγραφέα, ακόμα δεν τον έχει βρει. Και μάλλον δεν θα ηρεμήσει αν δεν το κάνει. Και αυτό τρομάζει περισσότερο απ’ όλα, κυρίως του Ρεπουμπλικάνους και ιδίως λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές του Νοεμβρίου.

«Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Ένα πληγωμένο λιοντάρι είναι πολύ επικίνδυνο ζώο και νομίζω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πληγωμένος» – Τζο Μπρέναν, πρώην διευθυντής της CIA στο NBC

Ποιος είναι τελικά ο συγγραφέας του κειμένου με τίτλο «Είμαι μέλος της αντίστασης μέσα στην κυβέρνηση Τραμπ» που δημοσίευσαν οι New York Times; Το έγραψε μόνος του ή εκπροσωπεί μια ομάδα ανθρώπων που θέλουν να ρίξουν τον πρόεδρο. Ο ίδιος, πάντως, περιγράφει αυτό: ότι είναι μέλος μιας ευρύτερης ομάδας που προσπαθεί να βάλει… χαλινάρι στον Τραμπ. Έναν πρόεδρο “ανήθικο”, “παρορμητικό”, “αναποτελεσματικό” και “μικροπρεπή”, όπως τον χαρακτηρίζει.

Ανήκει στον στενό κύκλο του προέδρου, εργάζεται στην περίφημη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, ή σε κάποιο υπουργείο; Θα αποκαλύψει ποιος είναι για να δώσει περισσότερο κύρος σε αυτή τη μαρτυρία, ή όχι; Οι New York Times, που γνωρίζουν την ταυτότητά του, τον αποκάλεσαν “ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης”. Και αυτό όχι μόνο δεν… περιορίζει τον κύκλο αλλά η λίστα των… υπόπτων χωράει πολλούς. Από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, μέχρι τον Νταν Κόουτς, ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών και πολλούς, πολλούς άλλους. Όλοι τους έσπευσαν να διαψεύσουν. Αλλά μπορούν να πείσουν τον Τραμπ ότι είναι “αθώοι του αίματος”; Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική.

Τρέμουν τον… Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο μοναδικός που έχει “τρελαθεί” από τις εξελίξεις και την ουσιαστική “ανακοίνωση” ότι η ίδια η κυβέρνησή του θέλει να τον ρίξει. Είναι και οι Ρεπουμπλικάνοι, τόσο στο Κογκρέσο όσο και μέσα στον Λευκό Οίκο, που ανησυχούν. Αρκετοί συμφωνούν με τη δημοσιοποίηση του άρθρου. Αλλά ξέρουν ότι οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες. Γιατί μπορεί το άρθρο να πυροδοτήσει τις χειρότερες αντιδράσεις του Αμερικανού προέδρου, σχολιάζει χαρακτηριστικά το Politico.

Η παρούσα κυβέρνηση έχει στελεχωθεί από εκατοντάδες στελέχη, τα οποία επιλέχθηκαν για την πίστη τους στο πρόσωπο του προέδρου Τραμπ. Αλλά στην πραγματικότητα, έχουν χαμηλή εκτίμηση για τον Αμερικανό πρόεδρο

Λίγες εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές (σ.σ. όπου οι Δημοκρατικοί είναι κοντά στο να πάρουν τον έλεγχο σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων), οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μπροστά τους “καυτά” θέματα που θέλουν να “κλείσουν”. Η χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το ελεύθερο εμπόριο, τα οικονομικά ελλείμματα, η εξωτερική πολιτική είναι μερικά από αυτά.

Ρεπουμπλικάνοι που εργάζονται για όλα αυτά, δεν έκρυψαν ότι το κείμενο στους New York Times μπορεί να δώσει κίνητρο στην παρανοϊκή συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, στη λογική του Τραμπ, η δημοσίευση του άρθρου μπορεί να έχει τον χαρακτήρα απόδειξης ότι τον υπονομεύουν οι δικοί του άνθρωποι.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016 αλλά και αφού ανέλαβε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, δεκάδες Ρεπουμπλικάνοι υπέγραψαν επιστολές διακηρύσσοντας την αντίθεσή τους με τον Τραμπ. Τον χαρακτήριζαν ανίκανο για πρόεδρο της χώρας. “Ουσιαστικά, ο κύριος Τραμπ δεν έχει τον χαρακτήρα, τις αξίες, αλλά και την εμπειρία για να είναι πρόεδρος” ανέφερε χαρακτηριστικά μία από τις επιστολές. Κάποιοι, είχαν την ίδια άποψη, αλλά δεν υπέγραψαν επιστολές. Οι πρώτοι, αποκλείστηκαν από την κυβέρνηση, οι δεύτεροι ανέλαβαν θέσεις…

“Κατά μία διάσταση, ενισχύει το μήνυμα που ο ίδιος στέλνει εκεί έξω, ότι υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων από το “βαθύ κράτος” στην Ουάσινγκτον που είναι διατεθειμένοι να αντιπαρατεθούν μαζί του. Νομίζω ότι (το δημοσίευμα) πετυχαίνει τον σκοπό που είχαν αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτό,” δήλωσε ο Γερουσιαστής Τζον Θουν, μέλος της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων.

Τώρα, ο πρόεδρος Τραμπ θα αντιμετωπίζει με καχυποψία κάθε διαφωνία που θα έχουν οι σύμβουλοί του, σχετικά με επικείμενες αποφάσεις και κινήσεις του. “Αυτό που έκανε ο άνθρωπος αυτός (δημοσιεύοντας το άρθρο) καταστρέφει ουσιαστικά την προσπάθεια ελέγχου των κινήσεων του Τραμπ και θα τον τρελάνει στην κυριολεξία. Τώρα άμα πεις στον πρόεδρο, ‘βλέπω που θέλετε να πάτε, αλλά δεν είμαι σίγουρος για το αποτέλεσμα’, εκείνος θα σκεφτεί, ‘ώστε εσύ το έγραψες αυτό'” δήλωσε ένας Ρεπουμπλικάνος που βρίσκεται κοντά στον Λευκό Οίκο.

«Αν είναι ανίκανος, ρίξτε τον!»

Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει επίκληση της 25ης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος. Το άρθρο 4 της τροπολογίας αυτής, η οποία επικυρώθηκε το 1967 προβλέπει με μια ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία, η οποία ξεκινά με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου και της κυβέρνησης και κατόπιν εγκρίνεται από το Κογκρέσο, την απαλλαγή του προέδρου των ΗΠΑ από τα καθήκοντά του. Αυτή η διαδικασία είναι διακριτή από εκείνη της καθαίρεσης από το αξίωμα («impeachment»).

Στο άρθρο τους Times, ο συγγραφέας… μυστήριο, αφηγείται ότι μέλη της κυβέρνησης, στις αρχές της θητείας του Τραμπ, είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο να επικαλεστούν την 25η Τροπολογία. Εγκατέλειψαν όμως γρήγορα αυτή την ιδέα, συνεχίζει, διότι φοβούνταν ότι θα «προκαλούσαν συνταγματική κρίση».

«Αν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης θεωρούν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ανίκανος να κάνει τη δουλειά του, τότε οφείλουν να επικαλεστούν την 25η Τροπολογία», σχολίασε στο CNN η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, γερουσιαστής των Δημοκρατικών από τη Μασαχουσέτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις