Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Λιθουανία: Εκτός νόμου το «Ζ», «σήμα κατατεθέν» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Λιθουανία: Εκτός νόμου το «Ζ», «σήμα κατατεθέν» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η Λιθουανία μπήκε κι αυτή με τη σειρά της σήμερα στον «χορό» των χωρών που θέτουν εκτός νόμου την χρήση ή την επίδειξη του συμβόλου «Ζ», που έχει ταυτιστεί με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Για την ακρίβεια, η Λιθουανία προσέθεσε σε παλαιότερο νόμο που απαγόρευε την επίδειξη σοβιετικών και ναζιστικών συμβόλων μια διάταξη που συμπεριλαμβάνει «τα σύμβολα των απολυταρχικών και αυταρχικών καθεστώτων που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν ή χρησιμοποιούνται τώρα για την προώθηση της στρατιωτικής επιθετικότητας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από αυτούς».

Ως τέτοια σύμβολα θεωρούνται το «Ζ», αλλά και η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου.

Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα στην Ουκρανία φέρουν εμφανώς το γράμμα “Ζ”, το οποίο έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε ρούχα και σε άλλες χώρες, ως σήμα υποστήριξης του πολέμου.

Η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, που θεσπίστηκε σε ένδειξη τιμής από τη Μεγάλη Αικατερίνη, απέκτησε σημασία στον ρωσόφωνο κόσμο αφότου οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία το υιοθέτησαν ως σύμβολο της υποστήριξής τους για τη Ρωσία το 2014.

Οι βουλευτές ενέκριναν επίσης τα πρόστιμα για την παραβίαση της απαγόρευσης που θα ανέρχονται σε 900 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και θα φθάνουν τα 1.500 ευρώ για επιχειρήσεις.

Η απόφαση της Λιθουανίας ακολουθεί παρόμοιες απαγορεύσεις στη Λετονία και στη Μολδαβία. Η Γερμανία σκέπτεται επίσης να επιβάλει μια απαγόρευση.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε έκκληση τον Μάρτιο για μια καθολική απαγόρευση της πολιτικής χρήσης του γράμματος “Ζ”, λέγοντας ότι σημαίνει “ρωσικά εγκλήματα πολέμου, βομβαρδισμένες πόλεις, χιλιάδες δολοφονημένους Ουκρανούς”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις