Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Λίβανος: Χάος με τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν χωρίς πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας, λόγω έλλειψης δημοσίων υπαλλήλων

Λίβανος: Χάος με τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν χωρίς πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας, λόγω έλλειψης δημοσίων υπαλλήλων

Η πολιτική και οικονομική κρίση και η διαφθορά έχουν προκαλέσει ένα σωρό τεράστια προβλήματα στο Λίβανο και ένα απ’ αυτά – και ίσως και το πιο παράξενο – είναι ότι στους δρόμους της χώρας κυκλοφορούν πάρα πολλά αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας, προκαλώντας χάος, ειδικά μετά από τροχαία ατυχήματα.

Όπως ανέφερε δημοσίευμα του Economist όλα ξεκίνησαν πέρσι όταν «ξηλώθηκε» σχεδόν ολόκληρο το γραφείο ταξινόμησης αυτοκινήτων του Λιβάνου, που είναι υπεύθυνο για τις πινακίδες και τις άδειες κυκλοφορίες των οχημάτων της χώρας. Οι περισσότεροι υπάλληλοι συνελήφθησαν με την κατηγορία της διαφθοράς, δικάστηκαν και μάλιστα περίπου 60 απ’ αυτούς είναι ήδη στη φυλακή.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Λιβάνου παραδέχεται ότι από τον Οκτώβριο ολόκληρη η υπηρεσία, γνωστή ως Nafaa από την περιοχή της Βηρυτού όπου βρίσκεται, έχει κλείσει.

Από την άλλη, οι υπάλληλοι που αποπέμφθηκαν και κάθισαν στο σκαμνί δεν έχουν αναπληρωθεί. Και δεν πρόκειται να γίνει αυτό, τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς οι προσλήψεις στο δημόσιο έχουν παγώσει στο Λίβανο, λόγω της πολιτικής και οικονομικής κρίσης.

Το αποτέλεσμα είναι ότι εδώ και 5 μήνες οι ιδιοκτήτες καινούργιων και εισαγόμενων αυτοκινήτων δεν μπορούν να πάρουν πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας. Ούτε ήταν δυνατή η καταχώρηση της πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Μέσα σε όλα οι πολίτες δεν μπορούν να πάρουν ούτε νέες άδειες οδήγησης ή να ανανεώσουν το παλιό τους δίπλωμα.

Έτσι χιλιάδες αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους του Λιβάνου χωρίς πινακίδες ή άδειες κυκλοφορίας, ενώ πολλοί φυσικά είναι και οι οδηγοί που οδηγούν χωρίς επίσημο δίπλωμα.

Στους δρόμους του Λιβάνου γίνονται φυσικά πολλά τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται και αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας και αυτό έχει προκαλέσει μυθικούς πονοκεφάλους στην αστυνομία και την τροχαία, αλλά και στους οδηγούς που τους τρακάρουν οχήματα χωρίς… χαρτιά.

Νόμιμες με… παράνομο τρόπο

Υπάρχουν πάντως και αρκετά οχήματα που πήραν κανονικές πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας μετά την μαζική σύλληψη των υπαλλήλων στη Nafaa και το ουσιαστικό «κλείσιμο» της υπηρεσίας. Οι πινακίδες και οι άδειές τους είναι νόμιμες, αλλά αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο, καθώς τις πήραν μέσω δωροδοκίας κρατικών υπαλλήλων.

Μισθοί πείνας

Το θέμα είναι πως ακόμα κι αν ξαναγίνουν άμεσα προσλήψεις στο δημόσιο στο Λίβανο είναι αμφίβολο αν θα αναπληρωθούν γρήγορα όλες οι κενές θέσεις. Οι πολίτες δεν δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο για να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, διότι οι κρατικοί μισθοί είναι της… πείνας.

Ένας τυπικός μηνιαίος μισθός στο δημόσιο είναι περίπου 50 δολάρια. Με τον πληθωρισμό να καλπάζει, ελάχιστοι είναι εκείνοι που θεωρούν ως ευκαιρία ζωής την πρόσληψή τους στο δημόσιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις