Παρασκευή, 24 Μαΐ
28oC Αθήνα

Λιβύη: Δύο νεκροί και οκτώ τραυματίες από ρουκέτες που έπληξαν την Τρίπολη

Λιβύη: Δύο νεκροί και οκτώ τραυματίες από ρουκέτες που έπληξαν την Τρίπολη

Πολεμικό είναι το σκηνικό στη Λιβύη όπου πολλές ρουκέτες έπληξαν την Τρίπολη με συνέπεια δυο άνθρωποι να χάσουν τη ζωήν τους.

Σε «κατάσταση πολέμου» βρίσκεται η Λιβύη που ήδη μετρά δυο νεκρούς και οκτώ τραυματίες από ρουκέτες που έπεσαν τα μεσάνυχτα της Τρίτης στην πρωτεύουσα της Τρίπολη, όπου αποτελεί στόχο της επιχείρησης των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Τουλάχιστον επτά ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της πόλης. Στήλες καπνού υψώθηκαν λίγη ώρα αργότερα στη συνοικία Αμπού Σελίμ, στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, που επλήγη από πολλές ρουκέτες, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο στην Τρίπολη, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν, κατά τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, σε αυτόν τον βομβαρδισμό.

Το πλήγμα καταγράφηκε την ώρα που η Ευρώπη και κράτη του Κόλπου συνεχίζουν να διχάζονται για το πώς πρέπει να αντιδράσουν στην επίθεση του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χάφταρ με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη – και υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη – Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμενόταν να συζητήσει ένα σχέδιο απόφασης που κατήρτισε η Βρετανία και ζητεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη καθώς και όλες τις κυβερνήσεις που διαθέτουν επιρροή στα αντίπαλα μέρη να πιέσουν για να εφαρμοστεί.

Οι μεγάλες δυνάμεις μοιάζουν να αδυνατούν να διαμορφώσουν συναίνεση για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η νέα ανάφλεξη της βίας και της αναρχίας που βασιλεύει στη Λιβύη μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, με μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO, το 2011. Η νέα κλιμάκωση εκφράζονται φόβοι πως θα προκαλέσει περαιτέρω σοβαρά προβλήματα στις παραδόσεις του λιβυκού αργού, θα αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές και πιθανόν θα επιτρέψει σε τζιχαντιστές να εκμεταλλευθούν το χάος, ενώ μοιάζει να ενταφιάζει τα σχέδια του ΟΗΕ να συναφθεί πολιτική συμφωνία και να διεξαχθούν εκλογές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις