Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Λιβύη: Έκρηξη στην Σάμπχα – Δύο αστυνομικοί νεκροί

Λιβύη: Έκρηξη στην Σάμπχα – Δύο αστυνομικοί νεκροί
Φωτογραφία Αρχείου

Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής (06.06.2021) όταν ανατινάχθηκε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά στην πόλη Σάμπχα της Λιβύης.

«Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη με το που έφθασε σε σημείο ελέγχου που είχε στήσει η αστυνομία», είπε αξιωματικός της αστυνομίας στη Σάμπχα, πόλη στην έρημο, 750 χλμ. νότια της Τρίπολης.

«Δύο αξιωματικοί (είχαν βαθμό αντίστοιχο του αστυνόμου Β΄) σκοτώθηκαν, άλλοι πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια μέχρι στιγμής.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από λιβυκά ΜΜΕ εικονίζουν αυτοκίνητα της αστυνομίας που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και συντρίμμια της έκρηξης.

Πρωτεύουσα της Φέζαν, νότιας επαρχίας της Λιβύης, η Σάμπχα ελέγχεται από τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης. Έχει μετατραπεί επανειλημμένα σε θέατρο επιθέσεων τζιχαντιστών τα τελευταία χρόνια.

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη πολιτική διαδικασία με την υποστήριξη του ΟΗΕ που επέτρεψε να σχηματιστεί τον Μάρτιο μεταβατική κυβέρνηση επιφορτισμένη με την επανένωση της χώρας και την προετοιμασία διπλών, βουλευτικών και προεδρικών, εκλογών τον Δεκέμβριο, διαδικασία που χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την εξέγερση που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Η πολιτική κρίση – με αντίπαλες κυβερνήσεις στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα της χώρας –, σε συνδυασμό με την αποσύνθεση των μηχανισμών ασφαλείας, ευνόησε την έλευση στη χώρα της βόρειας Αφρικής τζιχαντιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Μετά την απώλεια προπυργίων του γύρω από τις πόλεις Σύρτη (βόρεια και κεντρικά) και Ντέρνα (ανατολικά) το 2018, το ΙΚ αποδυναμώθηκε και τα μέλη του αποσύρθηκαν στην έρημο, ή αναμίχθηκαν με τον πληθυσμό στις λιβυκές ακτές στη Μεσόγειο.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις