Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Λιβύη: Ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ, υποψήφιος πρόεδρος

Λιβύη: Ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ, υποψήφιος πρόεδρος

Υποψήφιος πρόεδρος για τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου στη Λιβύη είναι πλέον ο Σάιφ αλ- Ισλάμ Καντάφι, ο γιος του Μουαμάρ αλ Καντάφι, πρώην ηγέτη της χώρας. Αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής επιβεβαίωσε την είδηση.

Σημειώνεται πως ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι είχε προαναγγείλει πριν λίγο καιρό την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Λιβύης. Το όνομα του Μουαμάρ Καντάφι, που σημαίνει «Ξίφος του Ισλάμ», είχε αναφέρει σε μια σπάνια συνέντευξή του: «Οι Λίβυοι πολιτικοί έφεραν μόνο δυστυχία. Ήρθε η ώρα της επιστροφής στο παρελθόν. Η χώρα έχει γονατίσει, δεν υπάρχουν χρήματα, δεν υπάρχει ασφάλεια. Δεν υπάρχει ζωή εδώ».

Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι είχε «εξαφανιστεί» επί χρόνια. Τον Νοέμβριο του 2011 αιχμαλωτίστηκε από μια ένοπλη οργάνωση στην πόλη Ζεντέν, στη βορειοδυτική Λιβύη και καταδικάστηκε σε θάνατο το 2015 σε μια δίκη-εξπρές. Η οργάνωση που τον κρατούσε αρνήθηκε όμως να τον παραδώσει στις αρχές και αντιθέτως, τον άφησε ελεύθερο το 2017. Έκτοτε, τα ίχνη του χάθηκαν μέχρι τον περασμένο Ιούλιο.

Ο ίδιος πιστεύει πως είναι ο μοναδικός που μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα και νομαδικές φυλές στην πολύπαθη Λιβύη.

Ωστόσο, ο επίδοξος νέος Πρόεδρος της Λιβύης έχει άλλο ένα μεγάλο εμπόδιο μπροστά του: εις βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο.

Το 2019 η επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) προέτρεπε την κυβέρνηση της Λιβύης να διευκολύνει τη σύλληψη και την παράδοση σε αυτό του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, του γιου του άλλοτε δικτάτορα της χώρας Μουάμαρ Καντάφι.

Η Φατού Μπενσουντά θύμιζε τότε ότι ο Καντάφι, καθώς και ακόμη δύο Λίβυοι, πρώην αξιωματούχοι, που καταζητούνται από το ΔΠΔ, κατηγορούνται για «σοβαρά εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου» αλλά «παραμένουν ασύλληπτοι και δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα των εγκλημάτων που φέρονται να διέπραξαν».

Στον Καντάφι αποδίδονται κατηγορίες για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που ανέτρεψε το καθεστώς του πατέρα του το 2011.

Με πληροφορίες από onalert.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις