Κόσμος

Λιβύη: Ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο έλαβε ο Ντμπεϊμπά

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά έλαβε σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο (121 ψήφοι επί 132 παρόντων βουλευτών), ένα κυβερνητικό σχήμα προϊόν πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την έξοδο της χώρας από το χάος και την διακυβέρνησή της μέχρι τις εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου που έχουν επίσης προγραμματισθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο 61χρονος δισεκατομμυριούχος έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις 5 Φεβρουαρίου από τους 75 Λίβυους αξιωματούχους όλων των παρατάξεων που συνήλθαν στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ταυτόχρονα με το τριμελές προεδρικό συμβούλιο.

Ο ΟΗΕ χαιρέτισε ως ιστορική την συνεδρίαση του λιβυκού κοινοβουλίου στη Σύρτη, στο μέσο της απόστασης ανάμεσα στις αντιμαχόμενες ανατολική και δυτική περιοχή της χώρας και ως σημαντικό βήμα για την επανένωση της Λιβύης.

click4more Λιβύη: Αποχώρηση μισθοφόρων και ξένων μαχητών ζήτησε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός

«Θα είναι η κυβέρνηση όλων των Λίβυων», υποσχέθηκε συγκινημένος ο νέος πρωθυπουργός. «Η Λιβύη είναι μία και ενωμένη». Ο Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά παρουσίασε ένα κυβερνητικό σχήμα που αντιπροσωπεύει όλους τους Λίβυους. Τα υπουργεία Εξωτερικών και Δικαιοσύνης ανατέθηκαν σε γυναίκες για πρώτη φορά στη χώρα.

Μία «ιστορική ημέρα» χαιρέτισε και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ.

Από την πτώση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη έχει παραδοθεί στο χάος, τις συγκρούσεις επιρροής, την διαίρεση και τις ξένες παρεμβάσεις. Η παρέμβαση του ΟΗΕ το περασμένο καλοκαίρι είχε ως στόχο την εκκίνηση μίας πολιτικής διαδικασίας που θα φέρει την οικονομική ανάκαμψη στην πετρελαιοπαραγωγό βορειοαφρικανική χώρα, κάποτε μία από τις πλέον ευημερούσες στην περιοχή.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι 6 όροι «φωτιά» του Ιράν στις ΗΠΑ για τα Στενά του Ορμούζ - «Ποτέ δεν θα κάνουμε πίσω, είτε σε πόλεμο είτε σε διαπραγματεύσεις»
«Μέχρι η Αμερική να διορθώσει τη συμπεριφορά της, τα Στενά του Ορμούζ δεν θα ανοίξουν» προειδοποιεί ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Ζολγκάντρ
Εμπορικά πλοία καθηλωμένα στα Στενά του Ορμούζ 12
CNN: Διπλωματική έξοδο των ΗΠΑ από τον πόλεμο με το Ιράν ζητά ο κορυφαίος στρατηγός του Τραμπ
Ο πόλεμος έχει φτάσει σε σημείο όπου πολλοί από τους κορυφαίους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας του Τραμπ συμφωνούν με τον στρατηγό Κέιν ότι «η αεροπορική ισχύς έχει τα όριά της»
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Νταν Κέιν
Άντι Μπέρναμ: Δάκρυσε για τον πατέρα του που έχει Αλτσχάιμερ – «Δεν έχει συνειδητοποιήσει πως είμαι πρωθυπουργός»
Ο Βρετανός πρωθυπουργός διηγήθηκε τα όσα συνέβησαν στον οίκο ευγηρίας που μένει ο πατέρας του όταν ο ίδιος πήγε για πρώτη φορά στην Ντάουνινγκ Στριτ
Prime Minister Andy Burnham speaking during a visit to a family centre in Sheffield, South Yorkshire, for the launch of the biggest transfer of power from Westminster in a generation, which will allow English mayors to keep a share of the taxes collected in their area, giving communities greater control over the decisions that shape jobs, transport, housing and public services. July 31, 2026. Annabel Lee-Ellis/Pool via REUTERS