Κόσμος

Λιβύη: Βομβαρδισμός στο αεροδρόμιο της Τρίπολης – Χτυπήθηκε αεροπλάνο

Βομβαρδισμό δέχτηκε το αεροδρόμιο της Τρίπολης στην Λιβύη. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ένα αεροσκάφος που ετοιμαζόταν να απογειωθεί χτυπήθηκε από πυραύλους, στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, την ίδια ημέρα που ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και η πρέσβειρα της Γαλλίας βρίσκονταν στη Λιβύη για να συζητήσουν το ειρηνευτικό σχέδιο για τη χώρα αυτή.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ένας πύραυλος έπληξε ένα Airbus 320 και οι άλλοι έπεσαν στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου Μιτίγκα γύρω στις 3 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας). Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γασάν Σαλάμε και η Γαλλίδα διπλωμάτις Μπριζίτ Κουρμί αφίχθηκαν στο ίδιο αεροδρόμιο, το μοναδικό που λειτουργεί στη λιβυκή πρωτεύουσα. Δεν έχει διευκρινιστεί αν έφτασαν πριν ή μετά την επίθεση.

Η Τρίπολη ελέγχεται από πολλές διαφορετικές ένοπλες ομάδες μετά την εξέγερση του 2011 και την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι. Από το 2014 υπάρχουν δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία στην Τρίπολη και μία στην ανατολική Λιβύη ενώ οι περισσότερες διπλωματικές αποστολές εγκατέλειψαν τη χώρα και μετέφεραν τις υπηρεσίες τους στη γειτονική Τυνησία.

Η RADA, μια υπηρεσία ασφαλείας που ελέγχει το αεροδρόμιο και συνδέεται με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, ανέφερε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από άνδρες πιστούς σε έναν παραστρατιωτικό ηγέτη, τον επονομαζόμενο “Μπασίρ αλ Μπούγκρα”.

Η Κουρμί συναντήθηκε με εκπροσώπους της κυβέρνησης το μεσημέρι ενώ ο Σαλάμε είχε επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους νωρίς το απόγευμα. Όταν ρωτήθηκε αν πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές φέτος στη Λιβύη, απάντησε: “Ασφαλώς. Το υποσχεθήκαμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων εθνών”.

Το Μιτίγκα είναι μια αεροπορική βάση κοντά στο κέντρο της Τρίπολης από την οποία εκτελούνται και τα πολιτικά δρομολόγια αφού το διεθνές αεροδρόμιο καταστράφηκε και τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2014.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τα παιχνίδια τακτικής Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ, η «επιστροφή» στο προσκήνιο του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ και τα πυρηνικά
«Τα Στενά του Ορμούζ είναι πιο σημαντικά από τις ατομικές βόμβες», λέει αναφερόμενος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Μοχσέν Ρεζαΐ, νέος γραμματέας του ανώτατου οργάνου ασφαλείας της Τεχεράνης
Ντόναλντ Τραμπ
Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Επανέλαβε την αντίθεσή του στο τελευταίο σχέδιο ειρήνευσης του προέδρου Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει ν΄ αντιμετωπίσει τους ακροδεξιούς υπουργούς του, που έχουν εκνευριστεί από τις παραχωρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας
FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a session at the Knesset, Israel's parliament, before it dissolves ahead of the 2026 Israeli elections, in Jerusalem, July 16, 2026. REUTERS/Ronen Zvulun/File Photo