Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Λονδίνο: Έλληνας άστεγος πέθανε αβοήθητος έξω από αστυνομικό τμήμα

Λονδίνο: Έλληνας άστεγος πέθανε αβοήθητος έξω από αστυνομικό τμήμα
Φωτογραφία Αρχείου EPA

– Σάλος στο Λονδίνο από τη συμπεριφορά αστυνομικού
– Ο άστεγος Περικλής Μαλαγκάρδης πέθανε από υποθερμία
– Ενώ άφηνε την τελευταία του πνοή η αρχιφύλακας Bhupinder Kalsi έβλεπε… DVD
– Ο άτυχος άνδρας είχε πάει στο αστυνομικό τμήμα για να πάρει τον σκύλο του

Οργή προκαλεί η είδηση πως ένας άστεγος άνδρας, ο 63χρονος Έλληνας Περικλής Μαλαγκάρδης πέθανε αβοήθητος έξω από αστυνομικό τμήμα στο Λονδίνο, την ώρα που ο αστυνομικός που τον πέταξε στο δρόμο έβλεπε… DVD!

Όλα έγιναν στο προάστιο Uxbridge στο δυτικό Λονδίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent. Συνήθως, ο Περικλής Μαλαγκάρδης έβρισκε θαλπωρή στο αεροδρόμιο Χίθροοου, όπου περνούσε τις νύχτες του. Το περιστατικό έγινε στις 4 Μαρτίου του 2016 αλλά επανέρχεται στη δημοσιότητα γιατί τώρα αποφασίστηκε η απόλυση της αστυνομικού.

Ο 63χρονος Έλληνας είχε ένα σκύλο, ράτσας Τζακ Ράσελ. Ο Ντζάνκο (όπως είχε ονομάσει τον σκύλο) είχε τοποθετηθεί σε κυνοτροφείο όταν ο Μαλαγκάρδης χρειάστηκε να νοσηλευτεί εξαιτίας δερματικής λοίμωξης.

Στις 4 Μαρτίου και αφού είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, ο 63χρονος άνδρας πήγε στο αστυνομικό τμήμα του Uxbridge για να παραλάβει τον σκύλο του. Αλλά οι αστυνομικοί τον πέταξαν έξω με την αιτιολογία πως κάπνιζε. Ο 63χρονος εκδιώχθηκε βίαια από το αστυνομικό τμήμα λίγο αφού (περίπου στις 00:40 τα ξημερώματα) οι αστυνομικοί του είχαν ζητήσει να φύγει. Όταν, κατά την έρευνα, άναψε για δεύτερη φορά τσιγάρο, τότε τον πέταξαν βίαια εκτός του τμήματος.

άστεγος Λονδίνο αστυνομικό τμήμα

«Έμεινε έξω από το αστυνομικό τμήμα όλη τη νύχτα» κατέληξε η έρευνα που έγινε για τα αίτια του θανάτου του “Πέρι”, όπως ήταν γνωστός ο 63χρονος Έλληνας. Όταν στις 05:30 τα ξημερώματα τον βρήκαν άλλοι αστυνομικοί, ο Μαλαγκάρδης δεν είχε τις αισθήσεις του. Κλήθηκε ασθενοφόρο, τον μετέφερε σε κοντινό νοσοκομείο και στις 06:45 της 5ης Μαρτίου 2016 βεβαιώθηκε ο θάνατός του.

Οι γιατροί κατέληξαν πως πέθανε εξαιτίας υποθερμίας και η υπόθεση παραπέμφθηκε στις εισαγγελικές αρχές για να γίνει έρευνα για ανθρωποκτονία εξαιτίας βαριάς αμέλειας.

Η Bhupinder Kalsi, η αστυφύλακας που τον έδιωξε από το αστυνομικό τμήμα και τον ανάγκασε να περάσει τη νύχτα στο κρύο, έβλεπε DVD και δεν έδωσε τις απαραίτητες φροντίδες στον 63χρονο ούτε τον παρακολουθούσε ενώ ήταν έξω από το τμήμα. Η έρευνα που έγινε σε βάρος της κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι όταν ο άτυχος άνδρας βρέθηκε αναίσθητος στο πεζοδρόμιο, η αστυφύλακας δεν ακολούθησε τις οδηγίες και τα όσα προβλέπονται από την εκπαίδευσή της σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών ούτε και ενημέρωσε επαρκώς το πλήρωμα του ασθενοφόρου. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε η άμεση απόλυσή της.

Ο Περικλής Μαλαγκάρδης είχε μετακομίσει στο Λονδίνο το 1989. Για περισσότερα από 10 χρόνια δούλευε ως delivery. Όταν όμως έχασε τη δουλειά του και χώρισε από τη σύντροφό του, κατέρρευσε με αποτέλεσμα να καταλήξει άστεγος. Αρχικά, για πέντε χρόνια, έμενε στο αυτοκίνητό του. Αλλά όταν κι αυτό κατασχέθηκε, βρέθηκε να κοιμάται στο δρόμο.

Συνήθιζε να περνάει τα βράδια του στο Terminal 5 του αεροδρομίου του Χίθροου και όσοι τον γνώριζαν, τον περιγράφουν για μια «οικεία φιγούρα». Μάλιστα, κάποιοι που τον γνώριζαν είχαν προσπαθήσει να επικοινωνήσουν με τους γιους του στην Ελλάδα και να μαζέψουν λεφτά για να τον βοηθήσουν να επιστρέψει στην πατρίδα του. Μόνο που τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν τελικά για την κηδεία του.

Υπάλληλοι του Cockfosters έβαζαν λεφτά στην κάρτα του για να μπορεί να πηγαίνει με τα μέσα μεταφοράς στο Χίθροου ώστε να περνάει τα βράδια του. Στο αεροδρόμιο, οι εργαζόμενοι του αγόραζαν φαγητό ώστε να μην πεινάει.

Με πληροφορίες από Independent, BBC και Metro

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις