Παρασκευή, 3 Μαΐ
23oC Αθήνα

Λονδίνο – Η ερώτηση ενός πιτσιρικά στον δήμαρχο: Πόσα παιδιά πέθαναν; [vids, pics]

Λονδίνο – Η ερώτηση ενός πιτσιρικά στον δήμαρχο: Πόσα παιδιά πέθαναν; [vids, pics]

Η ερώτηση που κανείς δεν θέλει ποτέ να ακούσει. Ειδικά από ένα παιδί. Πως να του εξηγήσεις πως παιδιά στην ηλικία του, ίσως και μικρότερα, δεν ζουν πια. Πως πέθαναν στη φωτιά στον Πύργο Grenfell στο δυτικό Λονδίνο.

Ίσως αυτή ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που έζησε το απόγευμα της Πέμπτης (15.06.2016) ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, όταν βρέθηκε στο σημείο της τραγωδίας. Καθώς οι φόβοι πως οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100 προκαλούν τρόμο, ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας αποφάσισε να πάει στον πύργο που έγινε φέρετρο για τουλάχιστον 17 ανθρώπους. Και η υποδοχή δεν ήταν καθόλου, μα καθόλου καλή.

Το εξοργισμένο πλήθος δεν έκρυψε το θυμό του, την απογοήτευσή του για τα όσα έγιναν πριν ξεσπάσει η φωτιά. Για τα όσα ακολούθησαν, για τις ζωές που χάθηκαν. «Δεν θέλουμε χειραψίες, πράξεις θέλουμε» είπαν στον δήμαρχο της βρετανικής πρωτεύουσας όταν εκείνος επισκέφτηκε την περιοχή γύρω από τον Πύργο Grenfell για να περπατήσει στους δρόμους και να μιλήσει με καταστηματάρχες και κατοίκους.

Αλλά η πιο δύσκολη στιγμή του ήταν όταν ένας 7χρονος, του έκανε την ερώτηση που δεν ήθελε να απαντήσει. Ο Κάι Ράμος, καθόταν στους ώμους ενός φίλου του και άρχισε να φωνάζει επανειλημμένα στον δήμαρχο: «Πόσα παιδιά πέθαναν κύρια Καν; Πόσα παιδιά;».

Την ώρα που ο μικρός του φώναζε, ο Καν μιλούσε στους δημοσιογράφους. Ο δήμαρχος του Λονδίνου, μόλις τελείωσε τις δηλώσεις του γύρισε προς το μέρος του παιδιού. «Πόσα παιδιά πέθαναν; Τι θα κάνετε γι’ αυτό;» τον ρώτησε ξανά ο πιτσιρικάς.

Ο Σαντίκ Καν υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα για να μάθει. Πως οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί, όταν είναι ασφαλές θα μπουν στον κτίριο. «Χρειάζεται λίγος καιρός, ξέρω ότι είναι πολύ λυπηρό, ίσως είχες κάποιον φίλο εκεί», είπε ο Καν αλλά ο μικρός ήταν… τσαμπουκαλεμένος και ρώτησε ξανά τον δήμαρχο τί πρόκειται να κάνει για τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους!

Δείτε τις διαμαρτυρίες κατά του δημάρχου του Λονδίνου

Σύμφωνα πάντως με τη Daily Mail, πολλοί από τους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο χάρηκαν που είχαν τον δήμαρχο της πόλης να βρίσκεται εκεί για να συνομιλήσει μαζί τους. Μια γυναίκα, με τη φωνή της να σπάει από τη συγκίνηση, τον παρακάλεσε να κάνει ό,τι μπορεί να για δικαιωθούν τα θύματα.

Η αστυνομία έχει ήδη αρχίσει την έρευνά της προκειμένου να διαπιστώσει τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, ενώ οι αρχές αφήνουν να εννοηθεί ότι θα απαιτηθούν ημέρες προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα για τον εντοπισμό θυμάτων.

Ο 23χρονος πρόσφυγας από την Συρία, Μοχάμεντ Αλχατζάλι είναι ο πρώτος νεκρός τα στοιχεία του οποίου έγιναν γνωστά. Έμενε στον Πύργο μαζί με τον αδερφό του, καθώς σπούδαζε μηχανολογία, ενώ είχε διαφύγει από τον πόλεμο της Συρίας πριν από τρία χρόνια.

Η Εκστρατεία Αλληλεγγύης για την Συρία συγκεντρώνει χρήματα για την κηδεία του, ενώ ζητάει την άμεση έκδοση βίζας για τους γονείς του, προκειμένου να παραστούν στην κηδεία του. Ο αδερφός του, 25χρονος Ομάρ κατόρθωσε να γλιτώσει από τις φλόγες και έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Οι 65 αγνοούμενοι

Η εφημερίδα The Sun δημοσιεύει κατάλογο 65 ανθρώπων που αγνοούνται και ενδεχομένως είναι νεκροί κατά τη φωτιά στον Πύργο Grenfell στο δυτικό Λονδίνο. Ανάμεσα στους νεκρούς και πολλά μικρά παιδιά και δυο νέοι άνθρωποι, η Gloria Trevisan και ο Marco Gottardi από την Ιταλία, που πέρασαν τις τελευταίες στιγμές, πριν χαθεί η επικοινωνία μαζί τους, να μιλούν με τους αγαπημένους τους.

Το ζευγάρι έμενε στον 23ο όροφο. Η τελευταία φράση που είπε η Γκλόρια στη μητέρα της ήταν «σε ευχαριστώ για όσα έκανες για εμένα», ενώ ο σύντροφός της αρχικά δεν ήθελε να ανησυχήσει τους δικούς τους ανθρώπους αλλά στο τέλος αναγκάστηκε να τους αποκαλύψει ότι οι φλόγες είχαν φτάσει στις σκάλες.

Και οι δυο είχαν πτυχίο αρχιτεκτονικής είχαν μετακομίσει στο Λονδίνο πριν από 3 μήνες για να βρουν δουλειά.

Δείτε τους 65 ανθρώπους που αγνοούνται και οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί εξανεμίζονται

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ / BBC, The Guardian, Daily Mail, The Sun

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε