Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Λονδίνο: Ψύχραιμοι οι δράστες κάνουν… βόλτα και ψάχνουν θύματα! Video ντοκουμέντο

Λονδίνο: Ψύχραιμοι οι δράστες κάνουν… βόλτα και ψάχνουν θύματα! Video ντοκουμέντο

– Video ντοκουμέντο λίγα δευτερόλεπτα αφού το λευκό βαν έχει πέσει πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου
– Οι τρεις δράστες εμφανίζονται να περπατούν απόλυτα ψύχραιμοι στην αγορά Μπόροου
– Περνούν μπροστά από τις παμπ ενώ οι θαμώνες τρέχουν να κρυφτούν
– Λίγα δευτερόλεπτα μετά, έπεσαν νεκροί από τα πυρά αστυνομικών που τους “γάζωσαν” με 50 σφαίρες!

Οι άνθρωποι που σκόρπισαν τον τρόμο στο Λονδίνο για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, οι άνθρωποι που παρέσυραν με ένα λευκό βαν 15 με 20 πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και στη συνέχεια έφτασαν ως την αγορά Μπόροου για να εισβάλουν σε παμπ και να αρχίσουν να μαχαιρώνουν ανυποψίαστους πολίτες.

Η νέα τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο θύμισε εκείνες του Παρισιού, της Νίκαιας, του Βερολίνου και την επίθεση περασμένου Μαρτίου στη γέφυρα του Γουέστμινστερ και το Κοινοβούλιο.

Το video ντοκουμέντο που φέρνει στο φως η Express δείχνει τους δράστες να περπατούν απόλυτα ψύχραιμοι στο Μπόροου Μάρκετ, λίγα μέτρα από τη Γέφυρα του Λονδίνου καθώς έχουν θέσει σε πλήρη εφαρμογή το αιματηρό τους σχέδιο. Περπατούν σε έναν δρόμο που λίγα λεπτά νωρίτερα ήταν γεμάτος κόσμο που διασκέδαζε αλλά πλέον έχει ερημώσει, αφού οι πολίτες έχουν τρέξει να βρουν καταφύγιο σε παμπ, εστιατόρια και όπου αλλού μπορούσαν για να σωθούν.

Ένας από εκείνους που έτρεξαν να σωθούν, με το κινητό του καταγράψει τις ψύχραιμες κινήσεις των τριών δραστών. Ο ένας φορά μια παλιά εμφάνιση της Άρσεναλ, ένας άλλος μια μπλούζα με ρίγες και ο τρίτος ένα σκούρο φούτερ με κουκούλα.

Δείτε το video

Στο video οι δράστες φαίνονται να περνούν μπροστά από την παμπ Market Porter, ενώ κόσμος προσπαθεί να κρυφτεί. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, έξω από την παμπ Wheatsheaf, λίγα μέτρα πιο κάτω, οι τρεις δράστες έρχονται αντιμέτωποι με αστυνομικούς.

Οκτώ αστυνομικοί αδειάζουν στα σώματα των τριών τρομοκρατών 50 σφαίρες. Τους γάζωσαν κυριολεκτικά. Ήθελαν, είπε η αστυνομία, να είναι σίγουροι πως δεν θα επιζήσουν. «Δεν έχω δει ποτέ κάτι ανάλογο. Ήταν σαν σκηνή από γουέστερν», είπε αυτόπτης μάρτυρας. Μόνο που ενώ πυροβολούσαν χωρίς έλεος τους δράστες, τραυμάτισαν στο κεφάλι και έναν περαστικό. Ευτυχώς, η ζωή του δεν κινδυνεύει!

«Οκτώ ένοπλοι αστυνομικοί άδειασαν τα όπλα τους… Η πρωταρχική μας εκτίμηση είναι ότι έριξαν πενήντα βολές, στο σημείο, οι οκτώ αυτοί αστυνομικοί πυροβόλησαν 50 φορές. Οι τρεις δράστες έπεσαν νεκροί» τόνισε ο Μαρκ Ρόουλι, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Οι περισσότεροι αστυνομικοί στη Βρετανία δεν φέρουν όπλα και είναι ασυνήθιστο για τους αστυνομικούς να πυροβολούν. «Η κατάσταση με την οποία ήταν αντιμέτωποι ήταν κρίσιμη: επρόκειτο για ζήτημα ζωής και θανάτου».

«Τρεις ένοπλοι άνδρες φορούσαν κάτι που φαίνονταν ως γιλέκα αυτοκτονίας. Είχαν ήδη επιτεθεί και σκότωσαν πολίτες, έπρεπε να τους σταματήσουμε αμέσως» τόνισε ο Μαρκ Ρόουλι. «Αντιθέτως εγώ δεν εξεπλάγην καθώς όταν αντιμετώπισαν τα πρόσωπα εκείνα που φοβούνταν ότι ήταν τρεις βομβιστές αυτοκτονίας, οι ένοπλοι αστυνομικοί πυροβόλησαν πάρα πολλές φορές προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι είχαν εξουδετερώσει την απειλή που αντιπροσώπευαν εκείνα τα πρόσωπα».

Δείτε τη στιγμή που η αστυνομία εισβάλει στο Μπόροου Μάρκετ

Τα κουτάκια από μπύρα που είχαν πάνω τους οι δράστες, σαν ζώνη αυτοκτονίας, έκαναν τους αστυνομικούς να πιστεύουν πως είχαν να κάνουν με βομβιστές αυτοκτονίας. Οι αρχές γνωρίζουν ότι η επίθεση έγινε από τρία άτομα, αλλά δεν αποκλείουν να είχαν συνεργούς. Ήδη άλλωστε έχουν γίνει επιχειρήσεις στο ανατολικό Λονδίνο κι έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 12 άτομα.

Ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας Μαρκ Ρόουλι τόνισε ότι οι αρχές έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στη διαδικασία της ταυτοποίησης των τριών δραστών. Αλλά ακόμη δεν τους έχουν ταυτοποιήσει. Το φορτηγάκι που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση είχε πρόσφατα ενοικιαστεί από έναν από τους δράστες.

Τα θύματα

Επτά νεκροί και 48 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της νέας τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο. Ανάμεσα στους επτά νεκρούς, είναι κι ένας Καναδός πολίτης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυοπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

Μεταξύ των τραυματιών, υπάρχουν τέσσερις Γάλλοι, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί κι ένας Έλληνας, αφού σύμφωνα με ένα video που κάνει το γύρο του κόσμου μέσα από μια παμπ, ακούγεται ένας άνδρας να λέει “έχω ματώσει αλλά είμαι καλά”.

Στο video φαίνεται ένας άνδρας με τα χέρια του και το παντελόνι του γεμάτα αίματα, να είναι στο πάτωμα και να δέχεται τις πρώτες βοήθειες από έναν άλλο άνδρα.

Δείτε το video

Από τους 48 τραυματίες, οι 36 παραμένουν στα νοσοκομεία και οι 21 από αυτούς παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε