Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Λορένα Μπόμπιτ: H γυναίκα που ευνούχισε τον άντρα της στον ύπνο του πριν 31 χρόνια, μετά από έναν ακόμα βιασμό της

Λορένα Μπόμπιτ: H γυναίκα που ευνούχισε τον άντρα της στον ύπνο του πριν 31 χρόνια, μετά από έναν ακόμα βιασμό της
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έχουν περάσει 31 χρόνια από την μέρα που η Αμερική έμαθε το όνομα Λορένα Μπόμπιτ. Ήταν η γυναίκα που το καλοκαίρι του 1993 έκοψε το πέος του συζύγου της ενώ εκείνος κοιμόταν.

Με αφορμή το επεισόδιο στο Περού όπου μία γυναίκα έκοψε το πέος του συντρόφου της με κουζινομάχαιρο στον ύπνο του, ας θυμηθούμε την ιστορία της Λορένα και του Τζον Μπόμπιτ που σόκαρε την Αμερική, παίρνοντας κολοσσιαίες διαστάσεις παγκοσμίως, σε πρώτη φάση υπό τη μορφή ανέκδοτου και σε δεύτερη, ως δικαστική υπόθεση.

Στις 23 Ιουνίου 1993 η Λορένα Μπόμπιτ από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ μπαίνει στο υπνοδωμάτιό της με ένα κουζινομάχαιρο στο χέρι. Ο άντρας της Τζον Μπόμπιτ κοιμάται μετά από ξέφρενο μεθύσι κι εκείνη με μια απότομη κίνηση κόβει το πέος του. Είχε προλάβει να την βιάσει και αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά. Ο Τζον σε όλη την διάρκεια του γάμου τους υπήρξε βίαιος απέναντι της.

Χρόνια αργότερα η Λορένα εξομολογείται πως εκείνο το ξημέρωμα θα ήταν η τελευταία φορά που θα είχε υποστεί αυτόν τον εξευτελισμό. 

Έτσι πήγε στην κουζίνα, πήρε ένα μαχαίρι και έκοψε το πέος του συζύγου της όσο αυτός κοιμόταν.

Στη συνέχεια μπήκε στο αυτοκίνητο της, κρατώντας το κομμένο μόριο στο χέρι της και καθώς περνούσε από ένα χωράφι άνοιξε το παράθυρο και το πέταξε.

Στη συνέχεια κάλεσε την αστυνομία και είπε όλα όσα έκανε. 

Κατευθύνθηκε στο στούντιο αισθητικής που δούλευε, δεν είχε μαζί της κλειδιά του μαγαζιού κι έτσι αποκοιμηθηκε στο αμάξι της. Εκεί την βρήκε αργότερα η αστυνομία.

Ο Τζον Μπόμπιτ υποβλήθηκε σε χειρουργείο, προκειμένου να επανατοποθετηθεί το πέος του, το οποίο κράτησε περίπου 9 ώρες.

Η υπόθεση πήρε αμέσως τεράστιες διαστάσεις κυρίως λόγω της φύσης του εγκλήματος. 

Όλοι ήθελαν να μάθουν τι είχε συμβεί ενώ ταυτόχρονα ολοένα και περισσότερες πληροφορίες έρχονταν στο φως.

Ο Τζον Μπόμπιτ – Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ο Τζον Γουέιν Μπόμπιτ μοιράστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή τις αναμνήσεις του από εκείνο το φρικτό βράδυ.

«Ήταν ένας εφιάλτης. Προσπάθησα να καθαρίσω το μυαλό μου και να ασκήσω πίεση στην πληγή. Πήγα να ξυπνήσω τον φίλο μου για να ζητήσω να με πάει στο νοσοκομείο».

Η Λορένα, με καταγωγή από το Εκουαδόρ, ήρθε πρώτη φορά στην Βιρτζίνια όταν ήταν 14 χρονών. Αργότερα γνώρισε τον Τζον Γουέιν Μπόμπιτ σε έναν στρατιωτικό χορό και τον παντρεύτηκε.

Ο φαινομενικά ευτυχισμένος γάμος γρήγορα επισκιάστηκε από την κακοποιητική συμπεριφορά του συζύγου.

Στην αρχή την κακοποιούσε λεκτικά, σύντομα όμως ξεκίνησαν οι σωματικές επιθέσεις και οι βιασμοί. Η Λορένα κάλεσε πολλές την αστυνομία και μια φορά ο Τζον συνελήφθη γιατί την είχε χτυπήσει στο πρόσωπο.

Αφέθηκε όμως ελεύθερος και συνέχισε το βίαιο μοτίβο του παράλληλα με τις εξωσυζυγικές σχέσεις. Η Λορένα θυμάται πως κάθε φορά που ήταν κακοποιητικός, μετά ζητούσε συγγνώμη κλαίγοντας.

Μετά από 4 χρόνια γάμου το ζευγάρι αποφάσισε να πάρει διαζύγιο, το 1995. Πριν βγει η δικαστική απόφαση, η Λορένα ευνούχισε τον άντρα της.

«Πάλευα για τη ζωή μου, δεν ήθελα να τον πληγώσω ή κάτι αντίστοιχο. Αναρωτιέμαι ακόμη πως βγήκα ζωντανή», κατέθεσε στην δίκη τον Ιανουάριο του 1994, μια δίκη που κράτησε 8 μέρες!

Αποκορύφωμα της δίκης ήταν η δήλωση του Τζόν Μπόμπιτ πως ποτέ δεν βίασε ή κακοποίησε την σύζυγό του.

Το δικαστήριο της αναγνώρισε το ελαφρυντικό της «προσωρινής παραφροσύνης, που την οδήγησε στο να χάσει τον έλεγχο και να ακρωτηριάσει τον σύζυγό της» και έτσι δεν εξέτισε την 20ετή ποινή της. Διατάχθηκε ψυχιατρική παρακολούθηση 45 ημέρων.

Στην αθώωσή της συνέβαλαν οι μαρτυρίες της για την αναγκαστική έκτρωση στην οποία την υπέβαλε ο Τζον αλλά και το γεγονός ότι έκλεβε τον μισθό της, που με τόσο κόπο αποκτούσε εκείνη κάνοντας δύο δουλειές.

Νωρίτερα είχαν απαλλάξει τον σύζυγό της για την κατηγορία του βιασμού, πριν τον ακρωτηριασμό.

Η περίεργη αυτή υπόθεση προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, το ενδιαφέρον των μίντια που σπάγανε πλάκα με την υπόθεση, ενώ δημοφιλείς εκπομπές γελοιοποιούσαν την κατάσταση.

«Οι άνθρωποι με έκριναν πριν, λέγοντας ότι δεν πιστεύουν την ιστορία μου. Το να αφηγηθώ ξανά την ιστορία είναι κάτι περισσότερο από ευλογία, για μένα είναι μια ευκαιρία να την πω σωστά. Αν μπορούσα να βοηθήσω τουλάχιστον ένα άτομο να ξεφύγει από την ενδοοικογενειακή βία, τότε όλος μου ο πόνος και η ταλαιπωρία που πέρασα δεν θα ήταν μάταια», θα έλεγε η Λορένα κάποια χρόνια αργότερα. 

Ο Τζον Μπόμπιτ μετά την δίκη έκανε για κάποια χρόνια καριέρα πορνοστάρ, ενώ συνελήφθη άλλες πέντε φορές για κακοποιητική συμπεριφορά και ενδοοικογενειακή βία. Η πρώτη του ταινία πορνό κυκλοφόρησε με τον τίτλο «John Wayne Bobbit uncut».

Δεν παραδέχτηκε ποτέ τι έκανε, λέγεται όμως ότι δήλωνε περήφανα σε φίλους του πως βίαζε γυναίκες.

Η Λορένα απομακρύνθηκε για ένα διάστημα από τα φώτα της δημοσιότητας. Παντρεύτηκε ξανά, απέκτησε μια κόρη και δημιούργησε έναν οργανισμό για να βοηθήσει τις κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά. Είχε πια το όνομα Λορένα Γκάλο. 

Σε κάθε ευκαιρία έλεγε πόσο χαρούμενη την έκανε αν μπορούσε να βοηθήσει έστω και ένα άτομο να ξεφύγει από ένα κακοποιητικό περιβάλλον. 

Όσα πέρασε η Λορένα εξαιτίας του συζύγου της, ήταν μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσει ο διάλογος για την ενδοοικογενειακή βία στην Αμερική του ’90.

Όσο για το αν η Λορένα μετάνιωσε ποτέ, η ίδια είπε: «Μετανιώνεις μια λάθος επιλογή, αν π.χ. αγοράσεις αυτοκίνητο σε λάθος χρώμα. Δεν είχα συνείδηση των πράξεων μου, οπότε αλήθεια δεν μπορώ να απαντήσω».

«Όταν με χτυπούσε ή με βίαζε, μετά ζητούσε συγνώμη. Εγώ τον συγχωρούσα και μετά ξανάρχιζαν τα ίδια. Τότε ένιωθα πολύ μόνη, ακόμα και όταν τηλεφωνούσα στο 100, δεν ήξεραν πως να με βοηθήσουν. Τώρα, θέλω να πω στις γυναίκες ότι δεν είναι μόνες. Υπάρχουν γραμμές υποστήριξης και άνθρωποι που μπορούν να τις βοηθήσουν να απεμπλακούν από τέτοιες καταστάσεις» είχε πει η Λορένα, με αφορμή τη σειρά ντοκιμαντέρ “Λορένα” που κυκλοφόρησε από την Amazon.

Μετά την έκταση που πήρε η υπόθεση, δέχθηκε αρκετές προσφορές από εταιρείες παραγωγής για τα δικαιώματα τηλεοπτικής σειράς τις οποίες απέρριψε όπως και μία πρόταση για γυμνή φωτογράφιση στο Playboy κι ας της προσέφεραν 1 εκατ. δολάρια. 

Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Τζόουσα Ρόφι, είχε πει στο Variety για το τι τον ώθησε να ασχοληθεί με την ιστορία της:

«Για μένα, η Λορένα είναι το απόλυτο παράδειγμα ενός θύματος που έχει υποφέρει τόσο πολύ, αλλά όλη η προσοχή του κόσμου στρέφεται όχι σε αυτό που πέρασε, αλλά στο πώς αντέδρασε στην κακοποίηση. Κατά τη γνώμη μου, αυτό που έκανε ήταν ότι πολέμησε για τη ζωή της. Ήταν αυτοάμυνα. Για αυτό, επικοινώνησα μαζί της και της είπα πώς ήθελα να διηγηθώ την ιστορία». 

Παρότι έχουν περάσει περίπου 31 χρόνια, το όνομα Λορένα εξακολουθεί να προκαλεί ανατριχίλα στους άντρες. Άλλωστε, η υπόθεση στην οποία πρωταγωνίστησε αποτελεί ίσως έναν από τους χειρότερους εφιάλτες για τον ανδρικό πληθυσμό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις