Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Λωρίδα της Γάζας: 12 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από Ισραηλινά πυρά

Λωρίδα της Γάζας: 12 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από Ισραηλινά πυρά

Στους 12 “ανέβηκαν” οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις συγκρούσεις με τις Ισραηλινές δυνάμεις στην Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν ότι έβαλαν με πραγματικές σφαίρες εναντίον των Παλαιστίνιων οι οποίοι εκτόξευαν πέτρες και βόμβες μολότοφ στους στρατιώτες.

Ο ισραηλινός ανακοίνωσε επίσης εξάλλου ότι έπληξε τρεις θέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα.

«Μακριά από τον φράχτη!»

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι μεταξύ των τραυματιών είναι άνθρωποι που πυροβολήθηκαν και άλλοι που παρουσίασαν δύσπνοια από την εισπνοή των δακρυγόνων. Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού νωρίς το πρωί, πριν ακόμη ξεκινήσει η κινητοποίηση. Οι άλλοι επτά έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό, σε διάφορους τομείς.

Η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα, είχε καλέσει την περασμένη εβδομάδα τους υποστηρικτές της να διαδηλώσουν ειρηνικά, εν μέσω φημών ότι το Ισραήλ ετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει βία για να απωθήσει τους διαδηλωτές. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, με ένα μήνυμά του στο Twitter τους προειδοποίησε μάλιστα να μην πλησιάσουν τον συνοριακό φράχτη. “Όποιος πλησιάσει τον φράχτη διακινδυνεύει τη ζωή του” έγραψε στα αραβικά ο Λίμπερμαν.

Σύμφωνα με τον Ynet ο στρατός είχε τοποθετήσει περισσότερους από 100 ελεύθερους σκοπευτές σε διάφορα σημεία κοντά στα σύνορα.

Νέο «λουτρό» αίματος στη Γάζα

“Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς ευθύνεται για τις βίαιες ταραχές και για ό,τι συμβαίνει υπό την αιγίδα της” ανέφερε ο στρατός.

Ένας αγρότης και ένας καλλιτέχνης είναι μεταξύ των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τα πυρά.

Έκαψαν φωτογραφίες του Τραμπ

Οι διαδηλωτές, που εκτόξευαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών, κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και έκαψαν φωτογραφίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η αμφιλεγόμενη απόφαση του οποίου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι οι σημερινές μαζικές διαδηλώσεις είναι ένα “μήνυμα στον Τραμπ”. “Δεν υπάρχει καμία παραχώρηση για την Ιερουσαλήμ, καμία εναλλακτική για την Παλαιστίνη και καμία λύση πέρα από την επιστροφή” είπε στο πλήθος των συγκεντρωμένων.

Οι κινητοποιήσεις των Παλαιστινίων θα συνεχιστούν μέχρι τις 15 Μαΐου, μία ημέρα μετά την επέτειο της ίδρυσης του Ισραήλ, την οποία αποκαλούν “Νάκμπα”, δηλαδή “καταστροφή”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις