Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Λωρίδα της Γάζας: Διεθνής έκκληση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί – Νετανιάχου: Δεν τελειώσαμε ακόμα

Λωρίδα της Γάζας: Διεθνής έκκληση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί – Νετανιάχου: Δεν τελειώσαμε ακόμα

Συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» στην Λωρίδα της Γάζας από τους Ισραηλινους βομβαρσιμούς, με τους νεκρούς και τους τραυματίες να αυξάνονται διαρκώς, ενώ αυξάνονται οι εκκλήσεις για να μπει ένα «στοπ» στους βομβαρδισμούς.

Στην περιοχή έχει καταφτάσει ένας αμερικανός μεσολαβητής για διαπραγματεύσεις.

Ο Χάντι Αμρ, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδιος για παλαιστινιακά και ισραηλινά ζητήματα, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στην Ιερουσαλήμ με Ισραηλινούς αξιωματούχους και στη συνέχεια να μεταβεί στη Δυτική Όχθη για να συνομιλήσει με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Όπως είπε, επιθυμεί να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια “βιώσιμη ηρεμία”, δήλωσε η Τζαλίνα Πόρτερ αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ουάσινγκτον έχει δεχθεί επικρίσεις επειδή δεν έχει αναλάβει δράση προκειμένου να τερματιστεί η βία, αφού οι ΗΠΑ μπλόκαραν μια συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή. Επικρίσεις δέχεται και για την στάση ίσως αποστάσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, την ώρα που τα πτώματα των δεύτερων αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό.

Ξεκληρίστηκε 10μελής οικογένεια

Μεταξύ των θυμάτων των τελευταίων βομβαρδισμών είναι οκτώ παιδιά και δύο γυναίκες που σκοτώθηκαν την ώρα που βρίσκονταν σε τριώροφη κατοικία στον καταυλισμό προσφύγων αλ Σάτι, στη δυτική Γάζα.

“Τα παιδιά ήταν ασφαλή στο σπίτι τους, δεν είχαν όπλα, δεν εκτόξευσαν ρουκέτες”, κατήγγειλε ο πατέρας τους Μοχαμάντ Αμπού Χάταμπ από το νοσοκομείο της Σίφα, μιας πόλης της Γάζας.

Τα παιδιά σκοτώθηκαν “την ώρα που φορούσαν τα καλά τους για την Έιντ αλ Φιτρ”, πρόσθεσε αναφερόμενος στο έθιμο των Παλαιστινίων να φορούν καλά ρούχα στη διάρκεια της γιορτής αυτής που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για “μια φρικτή σφαγή στον καταυλισμό αλ Σάτι”.

Αίγυπτος και Τυνησία ζητούν από το Ισραήλ να τερματίσει τη βία

Την ίδια ώρα Τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι όσο και ο Τυνήσιος ομόλογός του, Ότμαν Ζεράντι, σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία εξέφρασαν την άποψη πως το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει.

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για τις μεγάλες προσπάθειες του Τυνήσιου ΥΠΕΞ στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου η χώρα του παρουσίασε τη στάση του Αραβικού Συνδέσμου την περασμένη Τρίτη.

Οι δύο υπουργοί συντόνισαν την προετοιμασία τους για τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, για να συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός και η διάσωση ζωών αμάχων εν μέσω κλιμάκωσης της βίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 132 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τη Δευτέρα, ανάμεσά τους 32 παιδιά και 21 γυναίκες, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, ενώ άλλοι 950 έχουν τραυματιστεί.

Βοήθεια από την Αίγυπτο

Η Αίγυπτος άνοιξε το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα ώστε να μπορέσουν να περάσουν δέκα ασθενοφόρα που μετέφεραν Παλαιστίνιους που έχουν τραυματιστεί σοβαρά, προκειμένου να λάβουν βοήθεια σε αιγυπτιακά νοσοκομεία.

Για το λόγο αυτό ο Παλαιστίνιος πρέσβης στο Κάιρο, Ντιαμπ Αλ Λουχ, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου ‘Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και όλες τις αρμόδιες αρχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Αιγυπτιακού Υπουργείου Υγείας και των ιατρικών ομάδων του για το άνοιγμα των νοσοκομείων τους στους τραυματίες από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Εκτιμώ ιδιαίτερα την Αίγυπτο που στέκεται δίπλα στον παλαιστινιακό λαό και καταβάλλει προσπάθειες για να σώσει τις ζωές των τραυματισθέντων στη Λωρίδα της Γάζας από τη βάναυση ισραηλινή επιθετικότητα και να τους περιθάλψει ώστε να θεραπευτούν και να επιστρέψουν στην πατρίδα όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση», είπε ο κ. Αλ Λουχ.

Ο Παλαιστίνιος Πρέσβης ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής για την υποδοχή των τραυματιών από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες.

«Η παλαιστινιακή πρεσβεία στο Κάιρο συνεχίζει το συντονισμό της με το αιγυπτιακό Υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες αρχές για τη μεταφορά και τη νοσηλεία των τραυματιών από τη Γάζα», τονίζει ο ίδιος.

«Δεν έχει τελειώσει ακόμη»

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις πάντως για αποκλιμάκωση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας δεν πρόκειται να τερματιστούν σύντομα και πρόσθεσε ότι ο στρατός της χώρας θα επιφέρει “βαρύ πλήγμα” στο “τρομοκρατικό” κίνημα της Χαμάς.

“Πληρώνουν και θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν ακριβά. Δεν έχει τελειώσει ακόμη”, τόνισε ο Νετανιάχου.

Στο Ισραήλ τα μέτωπα αυξάνουν: Στη Δυτική Όχθη, από τη Ναμπλούς ως τη Χεβρώνα και σε όλη την περιοχή που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967 οι Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες, βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με πλαστικές σφαίρες και σε κάποιες περιπτώσεις πραγματικά πυρά.

Μόνο την Παρασκευή από τις συγκρούσεις αυτές σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περίπου 250 στην πλευρά των Παλαιστινίων, κυρίως στη διάρκεια διαδηλώσεων αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της Γάζας.

Νέα νυχτερινή ένταση υπήρξε στη συνοικία Σουαφάτ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου νέοι διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπα έβαλαν φωτιά σε απορρίμματα και η ισραηλινή αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα.

Οι ισραηλινές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή σήμερα καθώς αναμένονται νέες διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη.

Κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου οι Παλαιστίνιοι τιμούν τη “Νάκμπα” (καταστροφή), τη δημιουργία δηλαδή του κράτους του Ισραήλ το 1948, με συγκρούσεις να ξεσπούν με τον ισραηλινό στρατό ή Εβραίους εποίκους.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις