Τετάρτη, 28 Φεβ.
17oC Αθήνα

Λωρίδα της Γάζας: Παραδόθηκε στην Αίγυπτο η ανθρωπιστική βοήθεια για τους ομήρους της Χαμάς

Λωρίδα της Γάζας: Παραδόθηκε στην Αίγυπτο η ανθρωπιστική βοήθεια για τους ομήρους της Χαμάς

Η βοήθεια που προορίζεται για τους ομήρους της Χαμάς και τους Παλαιστίνιους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας παραδόθηκε σήμερα (17.01.2024) στην Αίγυπτο, προκειμένου να μεταφερθεί στον παλαιστινιακό θύλακα.

Δύο αεροσκάφη του Κατάρ προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της πόλης Ελ Αρίς, στη χερσόνησο του Σινά, όπου ξεφορτώθηκαν τα εφόδια και μεταφέρθηκαν στη μεθοριακή διάβαση της Ράφα που συνδέει την Αίγυπτο με την Λωρίδα της Γάζας. Το ένα αεροπλάνο μετέφερε πακέτα με ιατροφαρμακευτικό υλικό για τους 45 από τους 253 ομήρους που το Ισραήλ λέει ότι αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 100 όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι στα τέλη Νοεμβρίου, όταν επιτεύχθηκε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Το Κατάρ έχει ανακοινώσει ότι τα εφόδια για τους άμαχους Παλαιστίνιους που έφτασαν σήμερα θα μοιραστούν σε περιοχές της Γάζας που έχουν πληγεί περισσότερο από τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ένας Γάλλος αξιωματούχος είπε νωρίτερα ότι η ιδέα για αυτήν την παράδοση βοήθειας προήλθε από τις οικογένειες κάποιων Ισραηλινών ομήρων και ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν επί εβδομάδες.

Το Ισραήλ επέτρεψε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα στις 21 Οκτωβρίου, ωστόσο οι υπηρεσίες λένε ότι οι ποσότητες που φτάνουν στον θύλακα δεν καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων. Επίσης, ένα μέρος της βοήθειας παραμένει ακόμη στοιβαγμένο στην Ελ Αρίς. Σήμερα, η Σίγκριντ Κάαγκ, η νέα συντονίστρια του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση της Γάζας, επισκέφθηκε το Σινά στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για να αυξηθεί η ροή της βοήθειας. «Βρίσκομαι εδώ επειδή η εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι να δούμε πώς μπορεί να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η παροχή βοήθειας που είναι τόσο αναγκαία για τους πολίτες της Γάζας, δεδομένων των ακραίων ανθρωπιστικών συνθηκών υπό τις οποίες ζουν», είπε στους δημοσιογράφους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις