Κόσμος

Λουιζιάνα-Αλαμπάμα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης…

Η πετρελαιοκηλίδα απειλεί τον φυσικό πλούτο της πολιτείας...

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η πετρελαιοκηλίδα που απειλεί τις ακτές της Λουϊζιάνας-Αλαμπάμας  χαρακτηρίστηκε “εθνική καταστροφή”, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει υποσχεθεί να κινητοποιήσει “όλα τα διαθέσιμα μέτρα” συμπεριλαμβανόμενου του στρατού.

Ο Λευκός Οίκος επέμεινε στο γεγονός ότι η βρετανικός όμιλος BP είναι “υπεύθυνος” για την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από την καταστροφή και τη βύθιση της εξέδρας άντλησης πετρελαίου στο κόλπο του Μεξικού και απαίτησε από αυτό την “πλέον ισχυρή αντίδραση”.

Στο μεταξύ ο κυβερνήτης της Λουϊζιάνας Μπόμπι Τζιντάλ, κήρυξε  σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πολιτεία αυτή του νότου των ΗΠΑ της οποίας οι ακτές απειλούνται από την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από την καταστροφή της εξέδρας άντλησης πετρελαίου στο κόλπο του Μεξικού. 

Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα, Μπόμπι Τζίνταλ ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας κονδύλια για να διατάξει την ανάπτυξη 6.000 ανδρών της Εθνοφρουράς, για να πάρουν μέρος στην επιχείρηση αντιμετώπισης των ζημιών από τη μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, που αναμένεται να φτάσει μέχρι τις ακτές. 

Προειδοποίησε ότι η πετρελαιοκηλίδα “απειλεί τον φυσικό πλούτο της πολιτείας”, η οποία ακόμα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά το καταστροφικό πλήγμα από τον τυφώνα Κατρίνα, το 2005 . 

Η πετρελαιοκηλίδα αναμένεται από ώρα σε ώρα να εξαπλωθεί και  μέχρι το δέλτα του ποταμού Μισισιπη, απειλώντας ένα καταφύγιο αγρίων ζώων και μία ακτογραμμή που θεωρείται εξαιρετικά ευαίσθητη περιβαλλοντικά. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι “θα χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα” για να περιοριστεί η εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας. Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δε θα δοθούν άδειες για γεωτρήσεις πετρελαίου σε νέες περιοχές μέχρι να εκτιμηθεί η διαρροή του πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Αλαμπάμα.Ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα, Μπομπ Ράιλι, τόνισε πως η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού θέτει “μια σοβαρή απειλή στο περιβάλλον και την οικονομία μας”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Politico: Ο Αμερικανός υπουργός ενέργειας υποβαθμίζει τον θανατηφόρο καύσωνα στην Ευρώπη – «Περισσότεροι πεθαίνουν τον χειμώνα»
Ο Κρις Ράιτ προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις, ενώ η ΕΕ προειδοποιεί τους πολίτες για επικίνδυνες θερμοκρασίες που έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα
Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ
Νεκρό 6χρονο αγόρι σε λίμνη στη Γερμανία λόγω του ακραίου καύσωνα - Καταγραφή νέου ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 41,5 βαθμούς
Ιστορικό ρεκόρ σημειώθηκε και στην Αυστρία, όπου το θερμόμετρο έδειξε 38,7 βαθμούς Κελσίου στα σύνορα με την Σλοβακία, ενώ και η Ελβετία έκανε νέο ρεκόρ στους 39 βαθμούς στην Βασιλεία
Γερμανία