Κόσμος

“Λουρτό αίματος” στη Βαδγάτη! 12 νεκροί από βομβιστές αυτοκτονίας

Ένοπλοι τζιχαντιστές ζωσμένοι με εκρηκτικά επιτέθηκαν σήμερα σε αστυνομικά τμήματα στη Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης, κι ακολούθησαν ανταλλαγές πυρών με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στις ιρακινές αρχές.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Διαπράχθηκε «μια επίθεση εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος της Μουταουακίλ και οι ιρακινές δυνάμεις περικύκλωσαν» τους δράστες, δήλωσε ο Σαάντ Μάαν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, σε δημοσιογράφους.

Ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και τους δράστες, που παρέμεναν οχυρωμένοι μέσα στο ένα αστυνομικό τμήμα, συνεχίζονταν το βράδυ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) διαμέσου του πρακτορείου προπαγάνδας του, του Άμακ

Όμως ένας αστυνομικός διαβεβαίωσε ότι πέντε δράστες σκοτώθηκαν και ότι αναπτύχθηκαν ενισχύσεις στη Σαμάρα, 110 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης.

Εξάλλου το πρωί η ίδια οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά σε σιιτική συνοικία της Βαγδάτης η οποία στοίχισε τη ζωή σε 32 ανθρώπους.

Η επίθεση στη Σαμάρα σημειώθηκε μερικές ώρες μετά την επίσκεψη που έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Ιράκ κυρίως για να συζητήσει σχετικά με την αντιμετώπιση του ΙΚ.

Οι ιρακινές δυνάμεις άρχισαν πριν από δυόμισι μήνες την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το ΙΚ, με τη βοήθεια του διεθνούς συνασπισμού, στον οποίο συμμετέχει η Γαλλία.

Μετά την έναρξη αυτής της επιχείρησης την 17η Οκτωβρίου το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη μιας σειράς τρομοκρατικών ενεργειών στο Ιράκ, ανάμεσά τους μια παρόμοια επίθεση στη Σαμάρα την 28η Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της οποίας τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν από πέντε καμικάζι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο τυφώνας Dolphin σαρώνει την Ανατολική Κίνα – Καταρρακτώδεις βροχές, ισχυροί άνεμοι και πλημμύρες
Οι αρχές του Πεκίνου έχουν ήδη αυξήσει το επίπεδο προειδοποίησης για καταρρακτώδεις βροχές, ενώ η κινεζική πρωτεύουσα προετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το σχέδιο αντιμετώπισης πλημμυρών
People wade through a flooded street after Typhoon Dolphin brought heavy rain to Shanghai, China, August 10, 2026. REUTERS/Go Nakamura
Ντόναλντ Τραμπ: Οι συνομιλίες με το Ιράν είναι «σαν παρτίδα σκάκι» – «Είμαστε επαγγελματίες παίκτες», απαντά η Τεχεράνη
Η ιρανική διπλωματία διαμηνύει ότι δεν βρίσκονται σε εξέλιξη απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον, αλλά μόνο ανταλλαγές μηνυμάτων μέσω μεσολαβητών
Ντόναλντ Τραμπ
Τα παιχνίδια τακτικής Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ, η «επιστροφή» στο προσκήνιο του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ και τα πυρηνικά
«Τα Στενά του Ορμούζ είναι πιο σημαντικά από τις ατομικές βόμβες», λέει αναφερόμενος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Μοχσέν Ρεζαΐ, νέος γραμματέας του ανώτατου οργάνου ασφαλείας της Τεχεράνης
Ντόναλντ Τραμπ