Κόσμος

Λύθηκε το μυστήριο των εκατοντάδων τόνων νεκρών ψαριών στον ποταμό Όντερ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Εκατοντάδες τόνοι ψαριών ξεβράστηκαν νεκρά το καλοκαίρι στον ποταμό Όντερ εξαιτίας μιας «ξαφνικής αύξησης» της περιεκτικότητας σε αλάτι και την εμφάνιση τοξικής άλγης, αναφέρει έκθεση γερμανών εμπειρογνωμόνων.

«Η πιο πιθανή αιτία για το θάνατο των ψαριών στον Όντερ είναι μια ξαφνική αύξηση της αλατότητας που, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, προκάλεσε τη μαζική εξάπλωση μιας άλγης των υφάλμυρων υδάτων που είναι τοξική για τα ψάρια», εξηγεί η έκθεση αυτή που παρουσιάσθηκε σήμερα από το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η άλγη αυτή, με την ονομασία Prymnesium parvum, «παράγει μια τοξική ουσία που είναι θανατηφόρα για τα ψάρια και άλλους υδρόβιους οργανισμούς», προστίθεται στην έκθεση.

Φέρεται ότι εμφανίσθηκε έπειτα από μια συγκέντρωση αλατιού, που παραμένει ανεξήγητη, και προκάλεσε φέτος το καλοκαίρι το θάνατο περίπου 300 τόνων ψαριών στον ποταμό αυτό στα σύνορα της Γερμανίας με την Πολωνία.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση αυτή, «οι εμπειρογνώμονες αναγκάσθηκαν να αφήσουν ανοιχτό το ποια ήταν η αιτία αυτής της ασυνήθιστα υψηλής αλατότητας».

«Επίσης δεν γνωρίζουμε πώς η άλγη των υφάλμυρων υδάτων, την οποία βρίσκουμε κανονικά σε παράλια ύδατα, βρέθηκε στην ενδοχώρα», προσθέτουν οι εμπειρογνώμονες σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

river fish ape

Χθες, Πέμπτη, οι πολωνικές αρχές είχαν κι αυτές επισημάνει, σε μια προκαταρκτική έκθεση, το ρόλο της άλγης σ’ αυτή την εκατόμβη και είχαν αποκλείσει οποιοδήποτε βιομηχανικό αίτιο για την ξαφνική υποβάθμιση των υδάτων του ποταμού.

Όμως για τη γερμανίδα υπουργό Περιβάλλοντος, την οικολόγο Στέφι Λέμκε, την οποία επικαλείται η ανακοίνωση, αυτή «η σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή» έχει αναμφίβολα «προκληθεί από ανθρώπινες δραστηριότητες».

Fish Oder Reuters

Οι αιτίες αυτής της υψηλής αλατότητας, που αποτέλεσε το «πρωταρχικό έναυσμα» της περιβαλλοντικής καταστροφής, «δεν είναι σαφείς», γράφουν εντούτοις οι γερμανοί εμπειρογνώμονες, για τους οποίους «πολυαιτιακοί μηχανισμοί δράσης» προκάλεσαν το θάνατο των ψαριών.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι απαραίτητες συνθήκες για τη διάδοση φυκιών υπήρξαν το καλοκαίρι στον Όντερ, καθώς οι βροχοπτώσεις ήταν λίγες και η στάθμη των υδάτων χαμηλή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν αλλάζει τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν κερδίζει έδαφος, οι αντίπαλοί του ανησυχούν
Για τους αντιπάλους της Τεχεράνης μοιάζει περισσότερο με την «κατάρα του αιώνα» - «Πήγαμε να ανατρέψουμε το καθεστώς και καταλήξαμε με την Ουάσιγκτον να παρέχει ουσιαστικά νομιμότητα» τονίζει Ισραηλινός αναλυτής
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
Ομάν: «διπρόσωπο ή ουδέτερο»; – Πώς η «Ελβετία της Μέσης Ανατολής» προκάλεσε την οργή του Τραμπ και «γλίτωσε» από το Ιράν
Ο ουδέτερος τόνος είχε το κόστος του για τη Μουσκάτ - Οι ΗΠΑ απαίτησαν υποστήριξη από τους συμμάχους τους στον Κόλπο, οι οποίοι δέχονταν σφοδρές επιθέσεις από το Ιράν, με το Ομάν να είναι η λιγότερο πληγείσα χώρα
Ντόναλντ Τραμπ
Η Ρωσία υπόσχεται «σκληρά» αντίποινα για τον βομβαρδισμό διυλιστηρίου – «Αν καεί η Ουκρανία, θα καεί και η Μόσχα» λέει ο Ζελένσκι
Δεν είναι σίγουρο πώς θα αντιδράσει η Ρωσία, αλλά οι δυνάμεις της έχουν βομβαρδίσει συχνά πολιτικούς στόχους σε πόλεις της Ουκρανίας με βαλλιστικούς πυραύλους και drones από την αρχή του πολέμου
Μόσχα
Ο Μακρόν προτρέπει τον Νετανιάχου να επιδείξει «υπευθυνότητα και ορθολογισμό» – Απόφαση «αυθορμητισμού» η συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν
Είπε ότι θα επιδιώξει εκ νέου να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για «να βοηθήσει τον στρατό του Λιβάνου να ανακτήσει τον έλεγχο της επικράτειάς του»
SIMON WOHLFAHRT
Το μνημόνιο ΗΠΑ – Ιράν χρειάζεται «νικητή»: «Ο απελπισμένος Τραμπ πίεσε για υπογραφή», τονίζει ο Χαμενεΐ – «Επιτυχία μας η συμφωνία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος
Κόντρα για το ποιος βγήκε κερδισμένος από τη συμφωνία έχει ξεκινήσει κυρίως μέσα από αναρτήσεις μεταξύ της Τεχεράνης και των ΗΠΑ
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ / Hamid Forootan / ISNA / WANA (West Asia News Agency) via REUTERS