Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Μαδούρο: Σταματήστε την τρέλα του Τραμπ! Δεν θα γίνω προδότης

Μαδούρο: Σταματήστε την τρέλα του Τραμπ! Δεν θα γίνω προδότης
Φωτογραφία Reuters

Μπορεί πριν λίγα 24ωρα να είχε φανεί ανοιχτός στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη Βενεζουέλα, αλλά τώρα ο Νικολάς Μαδούρο λέει πως οι μόνες εκλογές που θα γίνουν στη χώρα θα είναι οι βουλευτικές του 2020! Νέα ολομέτωπη επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ.

Το μπαράζ συνεντεύξεων σε διεθνή μέσα συνεχίζεται από τον Νικολάς Μαδούρο. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της ισπανικής υπηρεσίας του (ρωσικού) RT να φιλοξενήσει δηλώσεις του. Η Βενεζουέλα, είπε, δεν έχει ανάγκη από προεδρικές εκλογές στο άμεσο μέλλον.

«Το πρόβλημα είναι η αντιπολίτευση, όχι οι τακτικές εκλογές. Έχουμε κάνει 25 εκλογές σε 20 χρόνια. Τους τελευταίους οκτώ μήνες έγιναν 6 εκλογές. Οι προεδρικές εκλογές του 2018 έγιναν μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης» είπε ο Μαδούρο.

Και αφού κατά την άποψή του στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει έλλειμμα εκλογών, ο Νικολάς Μαδούρο τόνισε πως η μόνες κάλπες που θα στηθούν στη χώρα είναι αυτές που έχουν προγραμματιστεί για το 2020 και θα είναι κοινοβουλευτικές.

«Δεν θα γίνω προδότης!»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας επιτέθηκε για άλλη μια φορά στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Είπε πως δεν θα προδώσει τη χώρα του ενδίδοντας στις επιθυμίες της Ουάσινγκτον για αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα. «Δεν με νοιάζει πως θα μείνω στην ιστορία. Δεν θα γίνω προδότης, ένας αδύναμος, ένας άνδρας που γύρισε την πλάτη στις ιστορικές δεσμεύσεις στο λαό του», τόνισε.

«Θα εκμεταλλευθώ κάθε μέσο επικοινωνίας για να ζητήσω από όλο τον κόσμο να απορρίψει και να σταματήσει την τρέλα του Ντόναλντ Τραμπ. Η Βενεζουέλα δεν θα ενδώσει ποτέ», είπε ο Μαδούρο, σημειώνοντας πως ένα πιθανό διεθνές «κύμα συναίνεσης» θα οδηγήσει στην αποκήρυξη του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μαδούρο επανέλαβε και την προειδοποίηση για εμφύλιο στη Βενεζουέλα αν η αμερικανική απειλή για εισβολή γίνει πράξη. Ο λαός της Βενεζουέλας είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την ιερή γη του από μια αμερικανική εισβολή, είπε ο Μαδούρο αλλά τόνισε πως προσεύχεται στο Θεό (μάλλον γι’ αυτό έστειλε επιστολή στον Πάπα Φραγκίσκο) πως μια τέτοια σύγκρουση δεν θα συμβεί ποτέ. Η στρατιωτική επιθετικότητα του Τραμπ πρέπει να απορριφθεί και να επικρατήσει η ειρήνη, τόνισε ο Μαδούρο.

Για τον ίδιο, η αιτία που οι ΗΠΑ θέλουν να τον ρίξουν είναι για να βάλουν χέρι στον πλούτο της χώρας του. «Ποια είναι η αιτία πολέμου για τον Ντόναλντ Τραμπ; Το πετρέλαιο της Βενεζουέλας, ο πλούτος της, ο χρυσός της, το αέριο, ο σίδηρος, τα διαμάντια» είπε.

Τη Δευτέρα, σε εκδήλωση στο Καράκας, ο Μαδούρο ειρωνεύτηκε την Ευρώπη που αναγνώρισε τον Γκουαϊδό και του ζητά νέες προεδρικές εκλογές. «Το τελεσίγραφο εξέπνευσε. Ωχ! Και τώρα ποιος μπορεί να μας υπερασπιστεί;», είπε ειρωνικά και συνέδεσε την αναγνώριση του αντιπάλου του από τους Ευρωπαίους ως μέρος ενός σχεδίου των ΗΠΑ να τον ρίξουν από την εξουσία.

Σχολιάζοντας δε τα όσα είπε την περασμένη Κυριακή ο Τραμπ περί πιθανής στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα, ο Μαδούρο είπε: «Σα να μιλάει για διακοπές στο Μαϊάμι δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μιας επέμβασης. Είναι τρέλα, κύριε Ντόναλντ Τραμπ».

“Στηρίξτε τον Γκουαϊδό”

Οι 11 από τις 14 χώρες της “Ομάδας της Λίμα” (σ.σ. την απαρτίζουν Αγία Λουκία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Καναδάς, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Ονδούρα, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Χιλή) ελίχαν ζητήσει νωρίτερα από το στρατό στη Βενεζουέλα να στηρίξει τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο, Χουάν Γκουαϊδό! Και αυτό για να αλλάξει το καθεστώς χωρίς τη χρήση βίας!

Οι 11 χώρες που υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν προέτρεψαν τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας «να μην εναντιωθούν στην είσοδο ή τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πολίτες της Βενεζουέλας». Ο Μαδούρο χαρακτήρισε το ανακοινωθέν από τους 11 της Ομάδας της Λίμας απεχθές και γελοίο.

Κατά τον Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας (η οποία στηρίζει τον Μαδούρο), ο μόνος τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο στη Βενεζουέλα είναι η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση του Καράκας και την αντιπολίτευση. “Διαφορετικά θα πρόκειται για άλλη μια αλλαγή καθεστώτος, σαν αυτές που έχει κάνει ήδη πολλές φορές η Δύση. Και δεν υπάρχει ούτε μία χώρα που να επωφελήθηκε από την αλλαγή καθεστώτος”, είπε.

Με πληροφορίες από rt.com και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις