Δευτέρα, 15 Απρ.
19oC Αθήνα

Μαδρίτη: Χιλιάδες αγρότες κατέκλυσαν με τρακτέρ το κέντρο της πόλης

Μαδρίτη: Χιλιάδες αγρότες κατέκλυσαν με τρακτέρ το κέντρο της πόλης

Οι κινητοποιήσεις αγροτών συνεχίζονται σε όλη την Ευρώπη, με την Μαδρίτη να παίρνει τη… σειρά της για να κατακλυστεί από τρακτέρ.

“Ο αγροτικός κόσμος πεθαίνει” ανέφεραν οι χιλιάδες Ισπανοί αγρότες που έφτασαν στο κέντρο της Μαδρίτης.

Χιλιάδες αγρότες από όλη την Ισπανία κατέβηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης σε μια συναυλία από κόρνες, κουδούνια αγελάδων και τύμπανα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ένωσης Συνδικάτων (Union de Uniones) αλλά και ομάδων αγροτών.

Ανάμεσά τους, 500 κατάφεραν να φθάσουν στο κέντρο της πόλης πάνω σε τρακτέρ σύμφωνα με τη νομαρχία. Συντεταγμένοι σε πέντε φάλαγγες από περίπου εκατό οχήματα η κάθε μια, έφθασαν στο υπουργείο Γεωργίας πίσω από πανό που έγραφαν: “ο αγροτικός κόσμος πεθαίνει” ή “χωρίς την ύπαιθρο, η πόλη δεν τρώει”.

Αποκορύφωμα ενός κινήματος οργής που ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες, στον απόηχο διαδηλώσεων που οργανώθηκαν κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, η διαδήλωση αυτή οδήγησε σε πολλά μποτιλιαρίσματα και προκάλεσε κάποιες εντάσεις με τις δυνάμεις της τάξης.

«Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε έτσι»

“Αυτό που θέλουμε, είναι να ακουστούμε, είναι οι αρχές να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χοσέ Ιγνάθιο Ρόχο, 58 ετών, που ήρθε να διαδηλώσει από το Μπούργος (βόρεια) κατά των τιμών “που δεν μας επιτρέπουν να ζήσουμε” και μιας “γραφειοκρατίας” την οποία χαρακτηρίζει υπερβολική.

“Εγώ εργάζομαι 14 ώρες τη μέρα. Και όταν τελειώνω τη μέρα μου στο χωράφι, υπάρχουν πάντα χαρτιά που με περιμένουν”, λέει, ιδιοκτήτης ενός αγροκτήματος 3.300 στρεμμάτων όπου καλλιεργούνται σιτηρά και εκτρέφονται ζώα.

Τη σκυτάλη παίρνει ο Μπερναρντίνο Ερνάντεθ, που ήρθε να διαδηλώσει με ένα πανό όπου γράφει: “η γραφειοκρατία καταστρέφει την εκμετάλλευσή μου”. “Όλα για τη διοίκηση. Θα χρειαζόμουν έναν άνθρωπο με πλήρες ωράριο, είναι αδύνατο”, λέει ο 70χρονος αγρότης.

Ιδιοκτήτης μιας έκτασης 400 στρεμμάτων κοντά στην Κουένκα (κέντρο), αυτός ο αμπελουργός απασχολούσε κατά το παρελθόν τρεις υπαλλήλους. “Σήμερα έχω μόνο έναν, λόγω της μείωσης της τιμής του σταφυλιού”, εξηγεί: “Δουλεύω, αλλά χάνω χρήματα”.

Ερωτηθείς στη δημόσια τηλεόραση, ο εθνικός συντονιστής της Union de Uniones, Λουίς Κορτές, κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για “απλοποίηση” των διοικητικών διαδικασιών και να προστατεύσει τους αγρότες, πολλοί από τους οποίους αναγκάζονται να “πουλάνε με ζημιά”.

Χρειάζεται ένας καλύτερος “έλεγχος των εισαγωγών”, είπε ο συνδικαλιστής ηγέτης, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον αθέμιτο ανταγωνισμό από προϊόντα εισαγόμενα από μη ευρωπαϊκές χώρες. Θα πρέπει να “υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς” για το περιβάλλον “όπως εκείνοι που επιβάλλονται στους Ισπανούς αγρότες”, επέμεινε.

Εκτός από τη διαδήλωση στη Μαδρίτη, πολλές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Ισπανία, κυρίως στη Μούρθια (νοτιοανατολικά), την Παλένθια (βόρεια) και τη Μάλαγα (νότια), έπειτα από κάλεσμα αυτή τη φορά τριών επαγγελματικών οργανώσεων που εκπροσωπούν τον τομέα: της Asaja, της COAG και της UPA.

«Εργαζόμαστε για να δώσουμε απαντήσεις»

Σε μια ανακοίνωση, ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας διαβεβαίωσε ότι είναι εργάζεται προκειμένου να φέρει απαντήσεις στις ανησυχίες των αγροτών, υπενθυμίζοντας ότι ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα πακέτο μέτρων υποστήριξης στον τομέα έπειτα από συνάντηση με τα συνδικάτα.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε εξάλλου εκ νέου τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για την εφαρμογή κατοπτρικών μέτρων, ενός μηχανισμού που προβλέπει ότι τα εισαγόμενα προϊόντα πρέπει να τηρούν τους ίδιους κανόνες που απαιτούνται για τους Ευρωπαίους γεωργούς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις