Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Μαίνεται το θρίλερ των ψήφων στην Τουρκία! “Αποτυχημένους” και “κουτσές πάπιες” λέει τους αντιπάλους του ο Ερντογάν!

Μαίνεται το θρίλερ των ψήφων στην Τουρκία! “Αποτυχημένους” και “κουτσές πάπιες” λέει τους αντιπάλους του ο Ερντογάν!
photo Reuters

Αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του στις δημοτικές εκλογές ο Ερντογάν.
Μετρούνται ξανά οι ψήφοι σε 18 περιφέρειες στην Κωνσταντινούπολη και σε 11 στην Άγκυρα.
“Είμαι δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης” επιμένει ο Εκρέμ Ιμάμογλου.
Σε επαγρύπνηση καλεί τους οπαδούς της η αντιπολίτευση.

Το κόμμα του Ταγιπ Ερντογάν αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου στην Τουρκία ενώ το θρίλερ με τους ψήφους σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα συνεχίζεται.

Οι εκλογικές αρχές στην Τουρκία ξεκίνησαν σήμερα την επανακαταμέτρηση των ψήφων στις δυο πόλεις. Χαρακτηριστικό είναι πως από τις 39 περιφέρειες που απαριθμεί η Κωνσταντινούπολη, στις 18 εφαρμόζεται το εν λόγω μέτρο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Σε 15 από αυτές τις περιφέρειες θα επανακαταμετρηθούν οι άκυρε ψήφοι, ενώ στις υπόλοιπες τρεις θα επανακαταμετρηθούν όλες οι ψήφοι.

Όσον αφορά την πρωτεύουσα Άγκυρα, όλες οι ψήφοι θα επανακαταμετρηθούν σε 11 περιφέρειες εκ των συνολικά 25 που απαριθμεί η τουρκική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Anadolu.

Όσον αφορά τον Ταγίπ Ερντογάν σε ένα βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, φαίνεται να καθησυχάζει τους οπαδούς του, διαβεβαιώνοντας πως “όλα συνεχίζονται αυτή τη στιγμή”. Ακόμη δεν διστάζει να αποκαλέσει τους αντιπάλους του “αποτυχημένους”, ενώ τόνισε πως ακόμη και αν χάσει τους δυο δήμους, το κόμμα του ελέγχει ελέγχει τις περισσότερες από τις περιφέρειες στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Reuters

Ιδιαίτερα ενοχλημένος φαίνεται ότι είναι Πρόεδρος της Τουρκίας με τους Εκρέμ Ιμάμογλου και τον Μανσούρ Γιαβάς τους νέους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας αντίστοιχα. Ο Ερντογάν έχει ανακοινώσει άλλωστε πως ζητά επανακαταμέτρηση των ψήφων σε πολλές περιφέρειες καθώς υπάρχουν αναφορές για παρατυπίες.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του κυπριακού ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, αν και απέφυγε να αναφέρει τα ονόματά τους, η αιχμή ήταν σαφής, συνομιλώντας με πολίτες χθες το βράδυ μετά την προσευχή στο νέο μεγάλο τζαμί της Πόλης, στην Τσάμλιτζα: «Έχουμε την πλειοψηφία. Αυτή την στιγμή όλα είναι ακόμη σε εξέλιξη. Γιατί γύρισαν αυτοί, ξέρετε; Γιατί είναι κουτσές πάπιες.»

Σίγουρος για τη νίκη ο Ιμάμογλου

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο υποψήφιος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης δηλώνει ότι είναι πλέον «ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης» σε κάθε εμφάνισή του και κατηγόρησε σήμερα το κυβερνών κόμμα ότι επιδιώκει να «κερδίσει χρόνο». Μάλιστα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ προέτρεψε τον Ερντογάν να μην «επιτρέψει αυτή η εκλογική αναμέτρηση να οδηγήσει σε ταραγμένα νερά», ζητώντας παράλληλα από το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας να επιβεβαιώσει τη νίκη του για τον δημαρχιακό θώκο.

«Μην επιτρέπετε σε τρεις ή τέσσερις ανθρώπους, που συμπεριφέρονται ως παιδιά, των οποίων πήραμε τα παιχνίδια, να υπονομεύουν την αξιοπιστία της Τουρκίας» τόνισε. Η αντιπολίτευση μάλιστα κάλεσε τους υποστηρικτές της να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και εξέφρασε φόβους για παρατυπίες εκ μέρους των αρχών. Μάλιστα, στελέχη του CHP ανήρτησαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες τους ενώ κοιμούνται πάνω σε σάκους που περιέχουν ψηφοδέλτια.

Reuters

Ο αντιπρόεδρος του AKP Αλί Ιχσάν Γιαβούζ απάντησε ότι το κόμμα του δεν κάνει τίποτα το παράνομο, προσθέτοντας ότι η διαφορά μεταξύ του Ιμάμογλου και του υποψηφίου του Μπιναλί Γιλντιρίμ μειώθηκε σε λιγότερες από 20.000 ψήφους.

«Πιστεύουμε ότι η πραγματικότητα θα αποκαλυφθεί σήμερα και εμείς θα αποδεχθούμε τα αποτελέσματα» είπε ο Γιαβούζ σε δημοσιογράφους. Τα πρώτα αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές καταδεικνύουν ότι το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα επικράτησε έναντι του AKP, με μικρή διαφορά, στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, το CHP θα ελέγχει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς, το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά στις 32,6 δισεκατομμύρια λίρες για το 2019, στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Μην ασχολείστε λένε στις ξένες κυβερνήσεις και επαναφέρουν θεωρίες συνωμοσίας

Την ίδια στιγμή σε ερώτηση για το θέμα των προσφυγών που κατέθεσε χθες το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ερντογάν, ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Παλαντίνο, υπογράμμισε ότι «το να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα των νόμιμων εκλογών είναι απαραίτητο».

Αυτό δεν έμεινε αναπάντητο από ένας εκπρόσωπο Τύπου του Ερντογάν, τον Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος κάλεσε τις ξένες κυβερνήσεις «να απέχουν από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να γίνουν κατανοητά ως παρέμβαση». Οι εφημερίδες που είναι προσκείμενες στην κυβέρνηση Ερντογάν επαναφέρουν τη θέση μιας «συνωμοσίας» εναντίον της Τουρκίας, συγκρίνοντας το αποτέλεσμα της κάλπης με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Ποιος οργάνωσε αυτό το πραξικόπημα μέσω της κάλπης;» διερωτάται σήμερα η εφημερίδα Star, ενώ υπέρ της οργάνωσης νέων εκλογών στην Κωνσταντινούπολη τάσσεται ο επιφανής αρθρογράφος Ιμπραήμ Καραγκιούλ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις