Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Μακελειό στη Μόσχα: Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε φωτογραφία των δραστών

Μακελειό στη Μόσχα: Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε φωτογραφία των δραστών
reuters

Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω του Telegram, μια φωτογραφία όπου, όπως υποστηρίζει, απεικονίζονται οι τέσσερις δράστες που οδήγησαν στο μακελειό στη Ρωσία και στο θάνατο 143 ανθρώπων.

Στην ανάρτηση στο Telegram το Ισλαμικό Κράτος αναφέρει πως η επίθεση στη Ρωσία διαπράχθηκε στο πλαίσιο του “πολέμου που μαίνεται” μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των χωρών που πολεμούν το Ισλάμ.

https://twitter.com/conflict_live/status/1771522636776190392

Μέχρι τώρα στη Ρωσία έχουν συλληφθεί 11 άτομα, μεταξύ αυτών και 4 που φέρονται να εμπλέκονται άμεσα στο μακελειό στη Μοσχα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 143 ανθρώπων σε συναυλιακό χώρο.

Η Ρωσία ερευνά σύνδεση με την Ουκρανία

Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση (22/03/2024), τη φονικότερη στη Ρωσία τα τελευταία 20 χρόνια. Ωστόσο, η Ρωσία ερευνά μια σύνδεση με την Ουκρανία, παρά την ανακοίνωση από τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Μικαΐλο Ποντόλιακ ότι το Κίεβο δεν έχει καμία σχέση.

Η υπηρεσία ασφαλείας FSB έκανε γνωστό πως «και οι τέσσερις τρομοκράτες» συνελήφθησαν, ενώ κατευθύνονταν προς την ουκρανική μεθόριο και ότι είχαν επαφές στην Ουκρανία. Ανέφερε πως μεταφέρονται στη Μόσχα.

«Τώρα γνωρίζουμε σε ποια χώρα αυτοί οι αιμοδιψείς μπάσταρδοι σχεδίαζαν να κρυφτούν από το ανθρωποκυνηγητό, στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram.

143 μέχρι τώρα οι νεκροί

Η δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης της Ρωσίας Μαργκαρίτα Σιμόνιαν δημοσίευσε ένα βίντεο με έναν από τους υπόπτους, έναν νεαρό άνδρα με γενειάδα, τον οποίο ανακρίνουν στην άκρη ενός δρόμου. Είπε πως ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε στους 143, χωρίς να δίνει την πηγή της πληροφορίας αυτής.

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε πως ο απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 115 νεκρούς στην επίθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας ένοπλοι, με στολές παραλλαγής, άνοιξαν πυρ με αυτόματα πυροβόλα όπλα εναντίον θεατών στο Crocus City Hall κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ανέφερε πως ορισμένοι πέθαναν από τραύματα από σφαίρες και άλλοι σε μια τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε στο συγκρότημα. Υπάρχουν αναφορές ότι οι ένοπλοι έβαλαν τη φωτιά χρησιμοποιώντας πετρέλαιο από δοχεία που μετάφεραν σε σακίδια πλάτης.

Ο κόσμος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος. Το Baza, ένα ενημερωτικό μέσο με επαφές στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας και επιβολής του νόμου, μετέδωσε πως 28 πτώματα εντοπίστηκαν σε μια τουαλέτα και 14 σε σκάλες. «Πολλές μητέρες βρέθηκαν να έχουν αγκαλιάσει τα παιδιά τους», μεταδόθηκε.

Βρέθηκαν διαβατήρια από το Τατζικιστάν

Το Κρεμλίνο είπε ότι ο επικεφαλής της FSB Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ ανέφερε στον πρόεδρο Πούτιν ότι μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται «τέσσερις τρομοκράτες» και ότι η υπηρεσία του εργάζεται για να ταυτοποιήσει τους συνεργούς τους.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος βουλευτής Αλεξάντερ Κίνσταϊν δήλωσε πως οι δράστες διέφυγαν με ένα όχημα μάρκας Renault, το οποίο εντόπισε η αστυνομία στην περιοχή του Μπριάνσκ, σε απόσταση περίπου 340 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Μόσχας χθες το βράδυ, με τους οδηγούς να αψηφούν τις οδηγίες να σταματήσουν.

https://twitter.com/jacksonhinklle/status/1771495127229374570

Είπε πως δύο άτομα συνελήφθησαν έπειτα από μια καταδίωξη και άλλοι δύο διέφυγαν στο δάσος. Από τον απολογισμό του Κρεμλίνου, φαίνεται πως και αυτοί οι δύο συνελήφθησαν στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον Κίνσταϊν ένα περίστροφο, ένα περιοδικό για ένα πυροβόλο όπλο και διαβατήρια από το Τατζικιστάν βρέθηκαν στο όχημα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις