Σοκάρουν τα πλάνα από την ακινητοποίηση του 25χρονου που σκόρπισε τον όλεθρο στην Κρακοβία της Πολωνίας το απόγευμα του Σαββάτου (07.11.2026).
Σε βίντεο που έρχεται στο φως καταγράφεται η προσπάθεια ενός αστυνομικού να ακινητοποιήσει τον δράστη, παρά το γεγονός ότι δέχθηκε τρεις σφαίρες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην Κρακοβία της Πολωνίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο βίντεο φαίνεται καρέ καρέ η στιγμή κατά την οποία ο αστυνομικός πλησιάζει τον δράστη, ο οποίος βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος, προκειμένου να τον ακινητοποιήσει. Ξαφνικά ακούγονται διαδοχικοί πυροβολισμοί και, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο αστυνομικός πέφτει στο έδαφος, έχοντας τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών.
Η ένοπλη επίθεση σημειώθηκε σε κεντρική πλατεία της πολωνικής πόλης, όταν ο 25χρονος άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον περαστικών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμη 16. Μεταξύ των νεκρών είναι τέσσερις γυναίκες και δύο άνδρες, ενώ στους τραυματίες περιλαμβάνονται και δύο αστυνομικοί.
Five dead, over a dozen injured in Kraków’s Main Market Square. A 25-year-old in camo drove into the square at 3pm and fired an AR-15 at people. 🇵🇱 Police shot him nearby; two officers were wounded. #poland #krakow #PolandAttack https://t.co/aAM24TQYVQ
— Madmax OSINT🇮🇪🇺🇦🇪🇺 (@madmaxburn88) November 7, 2026
New angle of the seriously wounded Polish policeman firing at the suspected terrorist in Krakow today. This man is a hero and all of Poland is praying for him. https://t.co/bzrfSd5YfN
— Visegrád 24 (@visegrad24) November 7, 2026
Η κατάσταση της υγείας των 15 ανθρώπων που νοσηλεύονται μετά τον τραυματισμό τους στην αιματηρή επίθεση με δράστη έναν νεαρό Πολωνό, χθες στην Κρακοβία, παρουσίασε μικρή βελτίωση στη διάρκεια της νύχτας αλλά συνεχίζουν να μην έχουν διαφύγει όλοι τον κίνδυνο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της αστυνομίας σύμφωνα με πολωνικά μέσα ενημέρωσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Dramatyczne chwile podczas zatrzymania sprawcy strzelaniny w Krakowie. Policjanci, narażając własne życie i zdrowie, podjęli walkę z uzbrojonym napastnikiem. Heroiczna postawa funkcjonariuszy, którzy mimo ogromnego zagrożenia nie wycofali się. https://t.co/NaiZhvB4Di
— Remiza.pl (@remizacompl) November 7, 2026
Οι πέντε αλλοδαποί οι οποίοι τραυματίστηκαν από πυρά κατά τη διάρκεια της επίθεσης είναι υπήκοοι της Αυστρίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας και της Ρωσίας, ενημέρωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εσωτερικών το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Τραυματίες από την επίθεση στην Κρακοβία είναι επίσης δέκα Πολωνοί, εκ των οποίων δύο αστυνομικοί. Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένας Βρετανός.
Ο δράστης τραυματίστηκε σοβαρά από αστυνομικά πυρά. Υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και η κατάσταση της υγείας του παρέμενε κρίσιμη σήμερα το πρωί, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας.
Οι ερευνητές, που εκτιμούν ότι έδρασε μόνος του, προσπαθούν να εξακριβώσουν τα κίνητρά του και να σκιαγραφήσουν το ψυχολογικό του προφίλ.
Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης τον αναφέρουν μόνο με το μικρό του όνομα και το πρώτο γράμμα του επιθέτου του — Μίχαλ Ο. Γεννήθηκε το 2002 και ζούσε με τους γονείς και την αδελφή του σε διαμέρισμα στο Οστρόβιετς Σβιετοκρζίσκι, μια πόλη σε απόσταση περίπου 2 ωρών με το αυτοκίνητο από την Κρακοβία. Τα πτώματά τους ανακαλύφθηκαν στην κατοικία τους.
«Εντοπίσαμε τα πτώματα τριών ανθρώπων σε διαμέρισμα το κέντρο του Οστρόβιετς Σβιετοκρζίσκι: ενός άνδρα 53 ετών και δύο γυναικών, 52 και 21 ετών. Πρόκειται για τους γονείς και την αδελφή» του δράστη», δήλωσε η αστυνομία σε σημερινή της ανακοίνωση. «Τα πτώματα έφεραν τραύματα από…σφαίρες», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Κατασχέθηκαν επίσης επτά πυροβόλα όπλα.
Σύμφωνα με ερευνητές τους οποίους επικαλείται ο πολωνικός Τύπος, ο Μίχαλ Ο. δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις δικαστικές αρχές. Μαζί με τον πατέρα του, ήταν μέλος σκοπευτικής λέσχης.
Ο υπουργός Εσωτερικών διατύπωσε χθες την εκτίμηση ότι πρόκειται για άτομο με συμπάθεια προς «υπερεθνικιστικές» ιδέες. «Όλα υποδεικνύουν πως τον συνάρπαζαν ιδεολογίες της άκρας δεξιάς», δήλωσε ο υπουργός Μάρτσιν Κερβίνσκι.