Σάββατο, 27 Απρ.
22oC Αθήνα

Μακελειό στην Ταϊλάνδη: «Άκουγα φωνές» λέει ο 14χρονος δράστης της επίθεσης σε εμπορικό κέντρο της Μπανγκόκ

Μακελειό στην Ταϊλάνδη: «Άκουγα φωνές» λέει ο 14χρονος δράστης της επίθεσης σε εμπορικό κέντρο της Μπανγκόκ
Reuters

Ο 14χρονος που συνελήφθη ως ύποπτος για την ένοπλη επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη αντιμετωπίζει κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης. Φέρεται ότι «άκουγε φωνές» και αντιμετωπίζει ψυχιατρικό πρόβλημα.

Οι αρχές στην Ταϊλάνδη θα απαγγείλουν τις επόμενες ώρες κατηγορίες κατά του 14χρονου για φόνο εκ προμελέτης έπειτα από την ένοπλη επίθεση που εξαπέλυσε χθες (σ.σ. 03.10.2023) σε πολυτελές εμπορικό κέντρο της Μπανγκόκ.

Ο ανήλικος φέρεται να χρησιμοποίησε – σύμφωνα με την αστυνομία – ένα τροποποιημένο πιστόλι, που ήταν αρχικά φτιαγμένο ώστε να πυροβολεί με άσφαιρα.

Ο 14χρονος κατέρρευσε ψυχολογικά μετά την επίθεση που εξαπέλυσε μέσα στο «Siam Paragon», σκοτώνοντας δύο γυναίκες – μία από την Κίνα και μία από τη Μιανμάρ – και τραυματίζοντας πέντε άλλους ανθρώπους.

Αυτή ήταν η τρίτη ένοπλη επίθεση που συγκλόνισε την Ταϊλάνδη τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο 14χρονος παραδόθηκε όταν η αστυνομία τον εγκλώβισε μέσα σε κατάστημα επίπλων.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης του δράστη:  

 
Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι θα επιδιώξει να του απαγγελθούν κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης, απόπειρα δολοφονίας, κατοχή παράνομου όπλου και χρήση του σε δημόσιο χώρο.

«Ακόμη δεν μπορούμε να του πάρουμε κατάθεση επειδή ο γιατρός είπε ότι (σ.σ. ο 14χρονος) έχει ψυχιατρικό πρόβλημα», είπε στο Reuters ο υποστράτηγος της αστυνομίας της Μπανγκόκ, Νακάριν Σουκοντάουιτ.

Οι μαζικές δολοφονίες σπανίζουν στην Ταϊλάνδη, αλλά η ένοπλη βία και η οπλοκατοχή είναι κάτι συνηθισμένο. Οι νόμοι περί της οπλοκατοχής είναι αυστηροί, αλλά τα όπλα μπορούν να τροποποιηθούν και να αγοραστούν παράνομα, πολλά εισαγόμενα λαθραία από το εξωτερικό.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο έφηβος είχε μετατρέψει ένα όπλο σχεδιασμένο να πυροβολεί με άσφαιρα, το οποίο πωλείται ευρέως.

Ταϊλάνδη: Αγοράζουν όπλα από το Ίντερνετ

Ένα από τα περισσότερο φωτογραφημένα μέρη στο Instagram, το «Siam Paragon», είναι το διασημότερο εμπορικό κέντρο της Ταϊλάνδης, προσελκύοντας καθημερινά πλήθος ντόπιων και ξένων επισκεπτών που πραγματοποιούν τις αγορές τους στα πολυτελή καταστήματά του ή επισκέπτονται το ενυδρείο του, τους κινηματογράφους και τα εστιατόρια και καφέ του.

Την Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, λουλούδια είχαν τοποθετηθεί στην είσοδό του όταν άνοιξε και πάλι τις πόρτες του, ενώ εργάτες αντικαθιστούσαν την σπασμένη τζαμαρία ενός καταστήματος Louis Vuitton.

Ο πρωθυπουργός, Σρέθα Θαβίσιν παρακολούθησε εκδήλωση για την τεχνολογία που διοργανώθηκε στο εμπορικό κέντρο και είπε στους δημοσιογράφους ότι η πρόσβαση στα όπλα – περιλαμβανομένων και εκείνων που μπορούν να τροποποιηθούν – είναι κάτι το οποίο η κυβέρνησή του θα αντιμετωπίσει σε συνεργασία με την αστυνομία.

«Μπορούν να τα αγοράσουν στο διαδίκτυο, επομένως πρέπει να επιβάλλουμε περισσότερους περιορισμούς στην πρόσβαση των ανθρώπων σε αυτά τα επικίνδυνα πράγματα», δήλωσε.

Η κινεζική πρεσβεία στην Μπανγκόκ ανακοίνωσε ότι ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρεσβευτή της και δεσμεύτηκε να «ενισχύσει τη δημόσια ασφάλεια για να προσφέρει ένα αξιόπιστο και ασφαλές περιβάλλον για τους Κινέζους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ταϊλάνδη».

Ο επικεφαλής της ταϊλανδικής αστυνομίας, Τορσάκ Σουκβιμόλ δήλωσε ότι ο ύποπτος λάμβανε ψυχιατρική αγωγή και όταν εξαπέλυσε την επίθεση δεν είχε πάρει τα συνταγογραφημένα φάρμακά του.

Οι ερευνητές εξετάζουν το υπόβαθρό του και σκοπεύουν να μιλήσουν με φίλους του, μεταξύ των οποίων και συμπαίκτες του σε διαδικτυακά παιχνίδια, σχετικά με την ψυχική του κατάσταση.

«Θα πρέπει να διερευνήσουμε αν ο ύποπτος είχε στο παρελθόν επιθετική και βίαιη συμπεριφορά», είπε ο Τόρσακ, ο οποίος συναντήθηκε με το αγόρι λίγο μετά την επίθεση.

«Αρχικά του μίλησα για να τον καθησυχάσω… έδειχνε ότι ακούει κάποιον να του μιλάει, άκουγε πράγματα, μία φωνή που του έλεγε να πυροβολήσει, όπως είπε ο ίδιος», δήλωσε ο Τόρσακ στα μέσα ενημέρωσης.

πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις