Κόσμος

Μακρόν για ανεμβολίαστους: Εννοούσα πλήρως όσα είπα ότι θέλω να τους στριμώξω

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τονίζει ότι εννοεί «απολύτως» τις δηλώσεις που έκανε την Τρίτη για τους ανεμβολίαστους λέγοντας ότι θέλει «να τους στριμώξει, να τους δυσκολέψει την ζωή», επικρίνοντας ορισμένους από αυτούς ότι κάνουν «την ελευθερία τους, που γίνεται ανευθυνότητα, σλόγκαν». Και πρόσθεσε ότι είναι δική του ευθύνη να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή της μετάλλαξης Όμικρον.

«Μπορούμε να αγανακτούμε με σχήματα λόγου της καθομιλουμένης και τα οποία εννοώ απολύτως», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Και πρόσθεσε: «Εγώ αγανακτώ με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, η πραγματική ρωγμή στην χώρα βρίσκεται εκεί, όταν ορισμένοι κάνουν την ελευθερία τους, που γίνεται ανευθυνότητα, σλόγκαν».

«Και δεν μπορώ να αφήσω να ανθούν στη χώρα μας συζητήσεις του είδους “ας μην τους περιθάλψουμε λόγω των επιλογών τους”. Όχι. Και το δηλώνω ξεκάθαρα», είπε αναφερόμενος στην συζήτηση στην εφημερίδα Le Parisien, όπου απαντούσε σε δύο νοσηλευτές οργισμένους με τους ανεμβολίαστους.

Συνοψίζοντας είπε ότι «η στρατηγική του είναι απλή: εμβολιασμός, εμβολιασμός, εμβολιασμός» και τόνισε ότι η επιβολή περιορισμών στους ανεμβολίαστους είναι ευρωπαϊκή τάση.

«Το λέω με μεγάλη αποφασιστικότητα και έμφαση: οφείλουμε να το κάνουμε για το σύνολο των συμπατριωτών μας που κάνουν την προσπάθεια και εμβολιάζονται και οι οποίοι, εξαιτίας της ανευθυνότητας ορισμένων άλλων που ορισμένες φορές αποτελεί ενσυνείδητη επιλογή, μολύνονται».

«Και οφείλουμε επίσης να το κάνουμε για τους συμπατριώτες μας οι οποίοι κάποιες φορές παραδίδονται σε σκοταδιστικές απόψεις, σε απόψεις του φόβου: δεν προστατεύονται οι ίδιοι ενώ η επιστήμη, η έρευνα και η ευρωπαϊκή τεχνολογική και παραγωγική υπεροχή τούς του επιτρέπουν», πρόσθεσε.

«Αποτελεί ευθύνη μου να σημάνω λίγο συναγερμό, αυτό έκανα αυτήν την εβδομάδα, ώστε τα πράγματα να μπορέσουν να προχωρήσουν πιο γρήγορα», κατέληξε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει την Τρίτη: «Τους ανεμβολίαστους θέλω πολύ να τους στριμώξω, να τους δυσκολέψω την ζωή. Και θα συνεχίσω μέχρι τέλους. Αυτή είναι η στρατηγική». Οι δηλώσεις του προκάλεσαν πολιτική θύελλα την ώρα που η Γαλλική Εθνοσυνέλευση συζητούσε το νομοσχέδιο μετατροπής του υγειονομικού πιστοποιητικού σε πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Παρά την δριμύτητα των συζητήσεων, το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε την νύκτα της Πέμπτης.

Η Γαλλία καταγράφει κατά μέσο όρο επτά ημερών 200.000 ημερήσια κρούσματα της Covid-19, επίπεδο ρεκόρ από την έναρξη της επιδημίας, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής Ομικρον.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σύγκρουση αεροπλάνου με πυροσβεστικό στο αεροδρόμιο LaGuardia της Νέας Υόρκης - Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες
Οι πρώτες εικόνες από το σημείο δείχνουν ότι το πιλοτήριο του αεροσκάφους να έχει διαλυθεί - Το περιστατικό σημειώθηκε αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης
Ατύχημα σε αεροδρόμιο στη Νέα Υόρκη
Εντείνεται η ανησυχία για την επόμενη φάση του πολέμου στη Μέση Ανατολή - Θάνατος και απειλές με «φόντο» τα Στενά του Ορμούζ
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται για πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ιράν και θέτει έξι όρους την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Μάρκ Ρούτε, δηλώνει «απόλυτα πεπεισμένος» πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα καταφέρει να ξανανοίξει τα Στενά του Ορμούζ
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή 5