Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Μακρόν για Ουκρανία: Ο Πούτιν χρειάζεται μια στρατιωτική νίκη – Εμμονή η Μαριούπολη

Μακρόν για Ουκρανία: Ο Πούτιν χρειάζεται μια στρατιωτική νίκη – Εμμονή η Μαριούπολη

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν “δεν θα σταματήσει” γιατί “χρειάζεται μια στρατιωτική νίκη για τον εαυτό του” δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point δηλώνοντας ότι ο Πούτιν “συνειδητοποίησε ότι η Ουκρανία δεν θα υποταχθεί”.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πόλη της Μαριούπολης, στην οποία επικεντρώνεται ο ρωσικός στρατός, “είναι ίσως ένα σημείο εμμονής, επειδή είναι ένα σύμβολο της Ουκρανίας που τον αρνείται”, πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Επικεντρώνοντας την επίθεση στο Ντονμπάς, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει “να επιτύχει μια νίκη και να στοχεύσει σε μια λαμπρή στρατιωτική παρέλαση στις 9 Μαΐου, μια πολύ σημαντική ημερομηνία για τον ίδιο και για τη Ρωσία”. Γι’ αυτό, “δεν έχω μεγάλη πίστη στη συλλογική μας ικανότητα να τον φέρουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βραχυπρόθεσμα”.

Ο Μακρόν δικαιολόγησε επίσης τις πολυάριθμες τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο: “Αν δεν συνομιλεί πλέον με κανέναν, τότε δεν ξέρουμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Αυτή είναι η εμμονή μου μαζί του, του λέω κάθε φορά. Όταν μπαίνεις στον κύκλο της βίας, το πιο δύσκολο πράγμα είναι να σταματήσεις. Ο κίνδυνος είναι να γίνει μη αναστρέψιμη”.

Από την άλλη ο Εμανουέλ Μακρόν σε άλλη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό A2 δεν χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία» που χρησιμοποίησε ο Τζο Μπάιντεν για να κατηγορήσει τις πράξεις που διέπραξε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Ερωτηθείς σχετικά ο υποψήφιος πρόεδρος απάντησε ότι θα ήθελε να είναι «προσεκτικός με τους όρους».

«Θα έλεγα πως η Ρωσία κήρυξε με μονομερή τρόπο ένα βάναυσο πόλεμο, ότι είναι τώρα αποδεδειγμένο πως εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν από το ρωσικό στρατό και πως πρέπει τώρα να βρούμε τους υπεύθυνους γι’ αυτά», εξήγησε.

«Είναι τρέλα αυτό που συμβαίνει, είναι μια ασύλληπτη βαναυσότητα (…) αλλά κοιτάζω ταυτόχρονα τα γεγονότα και θέλω να προσπαθήσω στο μέγιστο βαθμό να μπορέσω να σταματήσω αυτό τον πόλεμο και να ξανακτίσω την ειρήνη, συνεπώς δεν είμαι σίγουρος πως η λεκτική κλιμάκωση εξυπηρετεί την υπόθεση», πρόσθεσε.

Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε για πρώτη φορά τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία, μια λέξη που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά ποτέ η αμερικανική κυβέρνηση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις