Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Μαλαισία: Κατασχέθηκαν 1.200 κιλά της «κόκας των φτωχών» – Ήταν κρυμμένα σε φορτίο τσαγιού

Μαλαισία:  Κατασχέθηκαν 1.200 κιλά της «κόκας των φτωχών» – Ήταν κρυμμένα σε φορτίο τσαγιού

Η Μαλαισία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη κατάσχεση κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, ανακοίνωσαν σήμερα κρατικοί αξιωματούχοι. Πρόκειται για ναρκωτική ουσία με διεγερτικές ιδιότητες. Την αποκαλούν κόκα των φτωχών.

Σχεδόν 1,2 τόνους κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, κρυμμένους σε φορτίο τσαγιού από τη Μιανμάρ, κατάσχεσαν οι αρχές της Μαλαισίας. Στην ίδια επιχείρηση συνέλαβαν έξι άτομα, ως ύποπτα για τη μεταφορά των ναρκωτικών. Η διακίνηση κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις σε όλες τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη έχουν επίσης καταγράψει κατασχέσεις-ρεκόρ για φέτος.

Συνολικά 1.187 κιλά του ναρκωτικού, αξίας 18 εκατομμυρίων δολαρίων, εντοπίστηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο από το Γιανγκόν της Μιανμάρ, στα περίχωρα της Κουάλα Λουμπούρ.

“Είναι η μεγαλύτερη ποσότητα που έχουμε ανακαλύψει” δήλωσε ο γενικός διευθυντής τελωνείων Σουμπρομανιάν Τολάσι.

Το χρονικό της αστυνομικής επιχείρησης

Το φορτίο της ναρκωτικής ποσότητας- μαμούθ κατασχέθηκε στις 22 Μαΐου. Είχε δηλωθεί ως “τρόφιμο” και προοριζόταν για μια εμπορική εταιρεία της Μαλαισίας που εδρεύει σε προάστιο της Κουάλα Λουμπούρ, δήλωσε ο Σουμπρομανιάν Τολάσι. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι παρουσίασαν τα κατασχεμένα ναρκωτικά, συσκευασμένα σε πακέτα χρυσού κιτρινωπού τσαγιού, στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας. Τρεις υπήκοοι Μιανμάρ και τρεις Μαλαισιανοί συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Η αγορά κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης επεκτείνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς στην Ασία, ενώ εμπειρογνώμονες από πολλές χώρες της περιοχής αναφέρουν αύξηση της χρήσης τους το 2015.

Τι εστί “κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη”

Η μεθαμφεταμίνη αντιπροσωπεύει μία παγκόσμια απειλή, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά και το έγκλημα το 2017. Η Μιανμάρ είναι εδώ και δεκαετίες παραγωγός οπίου και εκλεπτυσμένης μορφής ηρωίνης. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει και πηγή παρασκευής της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, γνωστής και ως shabu και yaba στη νοτιοανατολική Ασία. Επειδή είναι προσιτή οικονομικά για τους χρήστες την λένε “κόκκα των φτωχών”.

Πηγή: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις