Κόσμος

Μαλάουι: Πάνω από 1.000 νεκροί από την επιδημία χολέρας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μαλάουι από τον Μάρτιο του 2022 εξαιτίας της επιδημίας χολέρας, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας, στηλιτεύοντας πως πλέον αντιμετωπίζει έλλειψη εμβολίων.

Ο αριθμός των θανάτων έφθασε την Τρίτη τους 1.002, που σημαίνει πως η τρέχουσα είναι η φονικότερη επιδημία χολέρας που έχει καταγραφεί ποτέ στο Μαλάουι. Η προηγούμενη φονικότερη επιδημία χολέρας είχε καταγραφεί την περίοδο 2001-2002 και είχε απολογισμό 968 νεκρούς, σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Από τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων πέρυσι, έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά κάπου 30.600 μολύνσεις.

Η χολέρα μεταδίδεται μέσω του μολυσμένου νερού και των ανθρωπίνων περιττωμάτων. Έπειτα από βραχεία περίοδο επώασης, που κυμαίνεται από τις δύο ως τις πέντε ημέρες, προκαλεί εξαιρετικά οξεία διάρροια, εμετούς, αφυδάτωση του σώματος και – αν δεν χορηγηθεί άμεσα θεραπεία – τον θάνατο μέσα σε ώρες. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά.

Τον Νοέμβριο, το Μαλάουι παραλάμβανε από τον ΟΗΕ σχεδόν τρία εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που χορηγείται από το στόμα.

Όμως «χρησιμοποιήσαμε όλα τα εμβόλια που διαθέταμε», δήλωσε χθες Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Έιντριαν Τσικούμπε.

«Το γεγονός ότι δεν υπάρχει παρά μόλις ένας κατασκευαστής εμβολίων κατά της χολέρας στον κόσμο κάνει δύσκολη την απόκτηση του σκευάσματος», πρόσθεσε, καθώς «βρισκόμαστε σε ανταγωνισμό για το ίδιο εμβόλιο με όλο τον υπόλοιπο κόσμο».

Μέρος του πληθυσμού του Μαλάουι εξάλλου αρνείται κάθε θεραπεία, λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, κάτι που επιτρέπει η νόσος να εξαπλώνεται.

Τον Σεπτέμβριο, ο ΠΟΥ έκανε λόγο για «ανησυχητική αναζωπύρωση» της χολέρας σε διεθνές επίπεδο, έπειτα από χρόνια ύφεσής της, καθώς η κλιματική αλλαγή προστίθεται στους παράγοντες που συμβάλλουν στην εξάπλωσή της, πέρα από τη φτώχεια και τις ένοπλες συρράξεις.

Η ασθένεια μολύνει κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα 1,3 ως 1,4 εκατ. ανθρώπους και σκοτώνει από 21.000 ως 143.000 ανθρώπους, υπολόγιζε το 2021 ο διεθνής οργανισμός.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα ένταση Ισραήλ – Τουρκίας: Ο Νετανιάχου στέλνει τον Ερντογάν στο δικαστήριο της Χάγης για τους Κούρδους και την Χαμάς
Η υπόθεση θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις επιθέσεις του Ερντογάν κατά των κουρδικών μειονοτήτων στην Τουρκία, και στη χρηματοδότηση της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς
Ερντογάν και Νετανιάχου 25
Οι βρετανικές αρχές υποψιάζονται ότι το Ιράν είναι πίσω από την απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας στην αεροπορική βάση Φέρφορντ
Ένα κίνητρο που συνδέεται με το Ιράν θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο της πιθανής τρομοκρατικής ενέργειας, ενώ εξετάζεται επίσης μια ρωσική επιχείρηση δολιοφθοράς ή ένα ισλαμιστικό σχέδιο πίσω από το περιστατικό
Βρετανία
Πέντε συλλήψεις για πιθανή τρομοκρατική επίθεση σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη Βρετανία - Σκόπευαν να προκαλέσουν «μεγάλη ζημιά» λέει ο Τραμπ
Η RAF Φέρφορντ στη Βρτεανία είναι από τις σημαντικότερες αεροπορικές εγκαταστάσεις, όπου βρίσκονται αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί για αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή
Βρετανία