Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Μάλτα: Χαλαρώνουν το lockdown αφού έχει εμβολιαστεί το 42% των ενηλίκων

Μάλτα: Χαλαρώνουν το lockdown αφού έχει εμβολιαστεί το 42% των ενηλίκων
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η Μάλτα θα ξεκινήσει μια σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών κατά της COVID-19 αυτόν τον μήνα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα, καθώς η χώρα συνεχίζει τους εμβολιασμούς με πολύ ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αμπέλα δήλωσε στους δημοσιογράφους πως τα σχολεία θα ξανανοίξουν τη Δευτέρα, 12 Απριλίου και πως η κυβέρνηση θα εξετάσει την επαναλειτουργία των εστιατορίων και των μη απαραίτητων καταστημάτων στις 26 Απριλίου. Οι εκκλησίες θα επαναλάβουν τη θεία λειτουργία στις 18 Απριλίου.

“Οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν σταδιακά, αλλά τα παιδιά δεν μπορούν να χάσουν κι άλλη από την εκπαιδευτική εμπειρία τους στην τάξη”, είπε ο Αμπέλα.

Τα σχολεία και τα εστιατόρια στο μικρό μεσογειακό νησί έκλεισαν στις αρχές Μαρτίου έπειτα από μια αύξηση των μολύνσεων κορονοϊού που αποδόθηκαν στο λεγόμενο βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος.

Όμως ένα υψηλό 510 νέων μολύνσεων σε έναν πληθυσμό 500.000 κατοίκων στις 10 Μαρτίου έπεσε σε 54 νέες μολύνσεις κατά μέσο όρο ημερησίως τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Περίπου 400 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ασθένεια που προκαλεί ο ιός μέχρι τώρα.

Ο Αμπέλα είπε πως η Μάλτα σχεδιάζει να ξανανοίξει τον κρίσιμο για την οικονομία της τομέα του τουρισμού την 1η Ιουνίου. “Θα προωθήσουμε τη χώρα μας ως έναν από τους ασφαλέστερους τουριστικούς προορισμούς”, είπε.

Ο υπουργός Υγείας Κρις Φερν δήλωσε πως το 42% των ενηλίκων στη Μάλτα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Reuters, καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν πλησιάζει τους αριθμούς της Μάλτας, με την Ουγγαρία, που έρχεται δεύτερη, να βρίσκεται στο 24%.

Η Μάλτα χρησιμοποιεί ένα μίγμα εμβολίων των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca και, αντίθετα από πολλές άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, κάνει χρήση επιλογών προκειμένου να αγοράσει όσα περισσότερα εμβόλια μπορεί.

Ο Φερν είπε πως το 95% των πολιτών άνω των 80 ετών έχουν τώρα εμβολιαστεί, το 86% εκείνων ηλικίας 70 ετών και άνω και το 78% των άνω των 60 ετών. Περίπου το 86% των εκπαιδευτικών έχουν επίσης εμβολιαστεί.

Με την πίεση στο σύστημα υγείας να μειώνεται, ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, που χρειάστηκε να αναβληθούν, θα επαναληφθούν τώρα στο κρατικό νοσοκομείο, είπε ο Φερν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις