Κόσμος

Μάνφρεντ Βέμπερ: Καλό πρότυπο η συμφωνία Τουρκίας – Ε.Ε

Εκ βαθέων συνέντευξη στην FAZ δίνει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος για το χρίσμα του προέδρου της Κομισιόν. Λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές μιλά για τη σημασία τους, την Τουρκία, το προσφυγικό και την ευρωκρίση.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Έχουν περάσει 3 χρόνια από τον πύρινο λόγο του Μάνφρεντ Βέμπερ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν μετά από ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ενώπιον των ευρωβουλευτών, τον κατηγόρησε ότι λέει ψέματα και αποκάλεσε «εξτρεμιστές της Ευρώπης» όσους τον καταχειροκρότησαν στην αίθουσα. Σήμερα, ο εκλεκτός της Άγκελα Μέρκελ και του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, έχει στρογγυλέψει τις εκφράσεις του με τα μάτια στραμμένα σε υψηλότερα αξιώματα.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) θέλει να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά για το χρίσμα πριν καν ανοίξει επίσημα η διαδικασία με κίνδυνο να «καεί» πριν την ώρα του. Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην Frankfurter Allgemeine Zeitung εκμυστηρεύεται ότι στοχεύει σε αυτό το αξίωμα ως πεπεισμένος Ευρωπαίος και από αγάπη προς την γηραιά ήπειρο. «Ως επικεφαλής της μεγαλύτερης ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέδειξα τα προηγούμενα χρόνια ότι μπορώ να χτίζω γέφυρες και να επιτυγχάνω συναινετικές αποφάσεις» δηλώνει, μεταφέροντας τις πολλές εκδηλώσεις υποστήριξης προς το πρόσωπό του. Ο Βέμπερ γνωρίζει ότι οι ευρωεκλογές του 2019 θα κρίνουν την τύχη της ΕΕ. «Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις έξωθεν, από τους Προέδρους Πούτιν, Τραμπ και τον κινέζο ομόλογό τους. Για διάφορους λόγους έχουν συμφέρον από μια αδύναμη και διχασμένη Ευρώπη. Στο εσωτερικό της Ευρώπης έχουμε τους εθνολαϊκιστές και τους εξτρεμιστές, που εξασκούνται στον εγωισμό και τον εθνικισμό».

“Άνοιγμα” της κουβέντας για τα κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ επιδιώκει μια φιλόδοξη και ειλικρινή Ευρώπη. Και προτείνει έναν διάλογο αρχών γύρω από το εάν τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ θα πρέπει να συνοδεύονται και από μια ευρωπαϊκή ταυτότητα.

«Μπορεί να φανεί στο παράδειγμα με την Τουρκία» λέει. «Για μας η πλήρης ένταξή της δεν είναι ο σωστός στόχος, γι’ αυτό η μελλοντική Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να οδηγήσει τις συζητήσεις προς την κατεύθυνση της εταιρικής σχέσης και όχι της ένταξης».

“Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την παράτυπη μετανάστευση”

Από την οπτική γωνία του ΕΛΚ ο Βέμπερ πιστεύει ότι η λύση στο προσφυγικό είναι πολύ κοντινή. Σημαντικό γι’ αυτόν είναι η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. «Θέλω να γνωρίζω ποιος βρίσκεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια και πού θέλει να πάει», λέει. Την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης χαρακτηρίζει ως βασική προϋπόθεση. «Είμαστε όμως μια ήπειρος ανθρωπισμού», προσθέτει και παίρνοντας ως παράδειγμα τους Σύρους πρόσφυγες προτείνει την ποσοστικοποίησή τους και την παροχή ασύλου ορισμένης διάρκειας σε συνεργασία με τα ΗΕ.

Για το προσφυγικό κύμα από αφρικανικές χώρες υποστηρίζει ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για τη Μεσόγειο είναι ένα καλό πρότυπο. «Εάν υποστηρίξουμε τους αφρικανούς εταίρους μας, και οικονομικά τότε θα μπορέσουμε να περιορίσουμε δραστικά το φοβερό τέλος των προσπαθειών διαφυγής μέσω της Μεσογείου». Ο Βέμπερ διαφωνεί με τη λήψη οικονομικών μέτρων σε βάρος χωρών που αρνούνται να πάρουν πρόσφυγες στην επικράτειά τους. «Θέλω να φέρω κοντά την Ευρώπη και όχι να την διχάσω», υποστηρίζει.

Για την κρίση του ευρώ δηλώνει ότι σε γενικές γραμμές έχει ξεπεραστεί, αλλά χρειάζεται θωράκιση για το μέλλον. «Οικονομικά βρισκόμαστε σήμερα σε μια πολύ σταθερή και ισχυρή θέση, η ανάπτυξη κυμαίνεται στο 2,5%, θα δημιουργήσουμε 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, το χρέος όλων των χωρών της Ευρωζώνης είναι κάτω από το 3%, τώρα είναι και πάλι καιρός για επενδύσεις έτσι ώστε δημιουργηθούν θέσεις εργασίας». Το ΕΛΚ θα αποφασίσει τον Νοέμβριο για τα εάν ο 46χρονος πολιτικός θα πάρει το χρίσμα. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου υπάρχει πολύς χρόνος για άλλες υποψηφιότητες πολιτικών με περισσότερη εμπειρία στην εκτελεστική εξουσία, την οποία ο Βέμπερ δεν διαθέτει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μακελειό στην Πολωνία: Ο δράστης ήταν οπλισμένος σαν «αστακός» και έφερε έμβλημα του Μαυρογένη – Σκότωσε την οικογένειά του στον ύπνο
Το έμβλημα του πειρατή Μαυρογένη με τον σκελετό και την ματωμένη καρδιά που φορούσε ο 24χρονος και το «δεν παίρνω αιχμαλώτους» που συμβολίζει
iStock
Ακτιβιστές κατέβασαν την γερμανική σημαία από το κοινοβούλιο της Γερμανίας και ύψωσαν την παλαιστινιακή - Τρεις συλλήψεις
Ένας 22χρονος αφαίρεσε την γερμανική σημαία μπροστά από την Ομοσπονδιακή Βουλή και κρέμασε μια παλαιστινιακή σημαία, ενώ δύο συνεργοί έκαναν live στο Tiktok - Τρεις συλλήψεις
Γερμανία: Ακτιβιστές κατέβασαν την γερμανική σημαία από το κοινοβούλιο και ύψωσαν την παλαιστινιακή – Τρεις συλλήψεις
Ο Ντέινα Γουάιτ από το «οκτάγωνο» στην «πρώτη εμφάνισή» του ως εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου - Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε ένα βίντεο τύπου «The Simpsons», στο οποίο ο Ντέινα Γουάιτ είναι εκπρόσωπος Τύπου, στο οποίο αποτυπώνεται το τι ενδέχεται να συμβεί σε μία συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο
Ντέινα Γουάιτ
Ισραήλ: Ο πρόεδρος Χέρτζογκ έδωσε εντολή στον Άιζενκοτ για τον σχηματισμό κυβέρνησης – «Ευπρόσδεκτο το κόμμα Νετανιάχου να συμμετάσχει σε συνασπισμό»
«Στέκομαι με σαφή συνειδητοποίηση της βαριάς ευθύνης και του βάρους πάνω στους ώμους μου» δήλωσε ο πρώην αρχηγός του στρατού
Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ στέκεται δίπλα στον Γκάντι Άιζενκοτ, ηγέτη του κόμματος «Γιασάρ», καθώς του παραδίδει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης