Κυριακή, 28 Απρ.
19oC Αθήνα

Μαντλίν ΜακΚάν: Αποκαλυπτική μαρτυρία φίλου του βασικού υπόπτου για την εξαφάνιση – Τον είχε αγνοήσει η Σκότλαντ Γιαρντ

Μαντλίν ΜακΚάν: Αποκαλυπτική μαρτυρία φίλου του βασικού υπόπτου για την εξαφάνιση – Τον είχε αγνοήσει η Σκότλαντ Γιαρντ

Νέα τροπή παίρνει η πολύκροτη υπόθεση της εξαφάνισης της μικρής Μαντλίν ΜακΚάν πριν από 16 χρόνια από την Πορτογαλία.

Ένας Γερμανός, ο οποίος ήταν φίλος του βασικού υπόπτου για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚάν, Κριστιάν Μπρίκνερ αποκάλυψε τι του είχε πει ο συμπατριώτης του, ενώ είπε επίσης πως είχε προσπαθήσει να επικοινωνήσει με την Σκότλαντ Γιαρντ για να τους δώσει στοιχεία για το παιδί, αλλά τον αγνόησαν.

Ο Γερμανός άνδρας, με το όνομα Helge B, είπε ότι επικοινώνησε με την Σκότλαντ Γιαρντ το 2008, καθώς θεωρούσε ότι ο Κριστιάν Μπρίκνερ είχε σχέση με την εξαφάνιση του παιδιού, αλλά η βρετανική αστυνομία τον αγνόησε, ενώ είχε επικοινωνήσει ξανά μαζί τους το 2017 στην 10η επέτειο της εξαφάνισης της Μαντλίν ΜακΚάν.

Ο Helge B είπε στην γερμανική εφημερίδα Bild μιλώντας από το σπίτι του στην Κορσική, ότι η αποκάλυψη της σύνδεσής του με τον Μπρίκνερ κατέστρεψε τη ζωή του επειδή ο κόσμος πίστευε ότι ήταν φίλοι.

Ο Γερμανός μάρτυρας έχει παραδεχτεί ότι είχε διαπράξει μικροεγκλήματα μαζί με τον Μπρίκνερ όταν οι δυο τους έμεναν κοντά στην Πράια ντα Λουζ, το θέρετρο από όπου εξαφανίστηκε η Μαντλίν ΜακΚάν το 2007.

«Δεν μου τηλεφώνησαν ποτέ»

«Κάλεσα τη Scotland Yard το 2008, καλώντας τη γραμμή επικοινωνίας Maddie. Τους είπα ότι ξέρω κάποιον που έχει σχέση και τους έδωσα το όνομά του. Σημείωσαν τα προσωπικά μου στοιχεία, τον αριθμό τηλεφώνου μου, αλλά δεν συνέβη τίποτα. Τίποτα! Δεν μου τηλεφώνησαν ποτέ. Σκέφτηκα: Υποθέτω ότι κάποια στιγμή θα επικοινωνήσουν μαζί μου», είπε ο Helge B.

Ο Γερμανός είχε καταδικαστεί στη Ελλάδα για παράνομη διακίνηση ανθρώπων και μπήκε φυλακή.

Όταν αποφυλακίστηκε το 2017 είπε ότι η 10η επέτειος από την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜαΚάν τον έκανε να επικοινωνήσει ξανά με τη βρετανική αστυνομία.

Τότε η Σκότλαντ Γιαρντ τον πήρε στα σοβαρά. Έστειλε αξιωματικούς της στην Αθήνα. Οι αστυνομικοί συνάντησαν εδώ τον Helge B και αργότερα τον μετέφεραν αεροπορικώς στο Λονδίνο και τον ανέκριναν επίσημα εκεί.

Η γερμανική αστυνομία BKA επικοινώνησε μαζί του στο 2018 και τον κάλεσε σε μια δίκη στην οποία ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της μικρής Βρετανίδας καταδικάστηκε για τον βιασμό μιας ηλικιωμένης Αμερικανίδας που είχε κάνει το 2005. Μάλιστα ο Μπρίκνερ είναι ακόμα φυλακισμένος στη Γερμανία για την υπόθεση αυτή.

Το βίντεο με τον βιασμό

Ο Helge Β δήλωσε ότι είχε αποκαλύψει στη γερμανική αστυνομία ότι υπήρχε βίντεο με τον βιασμό, που πιστεύεται ότι είχε τραβηχτεί από τον Μπρίκνερ.

Το είχε βρει το 2007 στο διαμέρισμα του Μπρίκνερ, όπου είχε πάει μαζί με έναν φίλο του κατά την απουσία του για να κλέψουν.

«Ψάξαμε το διαμέρισμα και βρήκαμε μια κάμερα, ένα σωρό φιλμ και ένα πιστόλι, τα οποία πήραμε μαζί μας». Ο Helge παρακολούθησε μερικά από τα βίντεο στο σπίτι του. «Μ…, σκέφτηκα, μέχρι που έπεσα πάνω στο βίντεο με την ηλικιωμένη γυναίκα», είπε ο Γερμανός.

Περιέγραψε ότι στο βίντεο φαινόταν η γυναίκα να βιάζεται από έναν μασκοφόρο άνδρα, ο οποίος, μετά την αποτρόπαια πράξη, κάθισε σε ένα κρεβάτι και έβγαλε τη μάσκα του.

«Τότε είδα ότι ήταν ο Μπρίκνερ. Δεν μπορούσα να το πιστέψω», είπε ο Helge B.

Η παρενόχληση κοριτσιού δεμένο σε κολόνα

Ο Helge Β είπε ότι είχε δει και άλλα βίντεο, συμπεριλαμβανομένου ενός στο οποίο ο Μπρίκνερ παρενοχλούσε ένα κορίτσι ηλικίας περίπου 13 ή 14 ετών δεμένο σε μια κολόνα.

Είπε ότι ένας αστυνομικός με τον οποίο ήταν φίλος, καθώς και ένας δικηγόρος, τον είχαν προειδοποιήσει να μην καταγγείλει αυτό που είχε δει γιατί θα του δημιουργούσε προβλήματα.

Όταν έφυγε από την Πορτογαλία, είπε, πως άφησε τα βίντεο στο τροχόσπιτό του και δεν ξέρει τι απέγιναν.

Η συνάντηση με τον Μπρίκνερ το 2008

Ο Γερμανός είπε ότι συνάντησε ξανά τον Μπρίκνερ το 2008, στην Órgiva της Ισπανίας. «Ήταν δύσκολο για μένα – άλλωστε ήξερα τι είχε κάνει και ότι ήταν εξαιρετικά επικίνδυνος», είπε ο Helge τονίζοντας ότι προσπάθησε να αποφύγει τον βασικό ύποπτο για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚάν.

Τελικά κάθισαν μαζί, ήπιαν μπύρες και ο Μπρίκνερ ρώτησε τον Helge αν συνέχιζε να ταξιδεύει στην Πορτογαλία για να βγάλει χρήματα.

Η ατάκα του Μπρίκνερ για την Μαντλίν

«Του είπα: “Από τότε που εξαφανίστηκε αυτό το κορίτσι υπάρχουν πάρα πολλοί αστυνομικοί τριγύρω και δεν το κάνω”. Αρχίσαμε να μιλάμε για τη Μαντλίν και είπα: “Δεν καταλαβαίνω πώς η μικρή εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ούτε ένα ίχνος”. Ο Κρίστιαν είχε πιει δύο ή τρεις μπύρες και σε απάντηση είπε: “Δεν φώναξε”. Αμέσως κατάλαβα τι εννοούσε».

Ο Helge είπε ότι ο Μπρίκνερ κατάλαβε εκεί ότι αποκάλυψε πως είχε σχέση με την πολύκροτη εξαφάνιση και έφυγε ξαφνικά μέσα στη νύχτα.

«Έφυγε από το φεστιβάλ με το τροχόσπιτό του. Όταν τον αναζήτησα την επόμενη μέρα, οι γείτονες είπαν ότι είχε φύγει».

Τι θεωρεί οτι έγινε με την μικρή Βρετανίδα

Ο Γερμανός έδωσε και την δική του εκδοχή για το τι έκανε ο Μπρίκνερ στην υπόθεση της εξαφάνισης της Μαντλίν ΜακΚάν.

«Η θεωρία μου είναι ότι σχεδίασε μια διάρρηξη, βρήκε τα παιδιά στο διαμέρισμα και στη συνέχεια πήρε την Μαντλίν μαζί του. Αυτό μάλλον δεν ήταν καθόλου σχεδιασμένο. Αλλά με όλα όσα γνωρίζω γι’ αυτόν, σίγουρα θα πίστευα ότι είναι ικανός για ένα τέτοιο έγκλημα. Πιστεύω ότι την απήγαγε. Αν όντως τη σκότωσε στο τέλος, δεν ξέρω».

Καταστράφηκε η ζωή του

Ο Helge δήλωσε ότι η ζωή του καταστράφηκε μετά τη γνωστοποίηση της σχέσης του με τον Μπρίκνερ και οτι όλοι του γύρισαν την πλάτη.

«Δεν είχα ιδέα τι διαστάσεις θα έπαιρναν όλα αυτά. Πιστεύω ότι δεν θα το έκανα ξανά αν το ήξερα. Κατέστρεψε τη ζωή μου. Εκ των υστέρων ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου να τραβήξω αυτό το βίντεο. Ζούσα στην Κορσική, ήμουν ευτυχισμένος, είχα δουλειά και δεν ανησυχούσα. Τότε ξαφνικά όλα χάθηκαν. Οι δημοσιογράφοι ήταν στην πόρτα μου, οι άνθρωποι με ρώταγαν: “Πώς γίνεται να γνωρίζεις κάποιον σαν αυτόν;”. Το παρελθόν μου με πρόλαβε … Θέλω πίσω την παλιά μου ζωή, αλλά αυτό δεν είναι πλέον εφικτό».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις