Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Μανχάταν: Μαρτυρίες που σοκάρουν – Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την επίθεση

επίθεση στη Νέα Υόρκη

– Το βίντεο δείχνει ανθρώπους να κείτονται νεκροί ή τραυματισμένοι λίγα λεπτά μετά την επίθεση στην καρδιά της Νέας Υόρκης
– Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν τις φρικιαστικές στιγμές που έζησαν βλέποντας ακόμα και διαμελισμένους ανθρώπους
– Ο δραστης ο 29χρονος Ουζμπέκος στο διάβα του, χτύπησε ποδηλάτες και τζόγκερς, για να καταλήξει σε ένα σχολικό λεωφορείο
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ηταν μία ηλιόλουστη ημέρα γιορτής στην περιοχή της Tribeca στο Μανχάτταν της Νέας Υόρκης.

Η περιοχή ήταν γεμάτη περιπατητές και ποδηλάτες, εργαζόμενους που έβγαιναν από τα γραφεία, μαθητές στο σχόλασμα. Πολλοί και οι τουρίστες που συρρέουν αυτήν την εποχή στη Νέα Υόρκη, μεταμφιεσμένοι για την μεγάλη παρέλαση του Halloween στο Greenwich Village.

Και έπειτα ήρθαν οι κραυγές και οι σειρήνες της αστυνομίας, ο πανικός του πλήθους. Και στο κέντρο της εικόνας, το λευκό φορτηγάκι, το όπλο της πρώτης φονικής τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Αυτές τις στιγμές περιγράφει ένα βίντεο – ντοκουμέντο που είδε το φως της δημοσιότητας λίγα λεπτά μετά την επίθεση.

https://youtu.be/g7N3r3CMHJ0

Η διαδρομή του τρόμου

Ο 29χρονος Ουζμπέκος ανέβηκε στο τιμόνι του νοικιασμένου αυτοκινήτου, οδήγησε ανάποδα τον ποδηλατόδρομο και τον πεζόδρομο της West Side Highway, κατά μήκος του ποταμού Χάντσον, σε μικρή απόσταση από το Σημείο Μηδέν. Στο διάβα του, χτύπησε ποδηλάτες και τζόγκερς, για να καταλήξει σε ένα σχολικό λεωφορείο. Στην συνέχεια βγήκε από το όχημα φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ».

Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, κρατούσε ένα αεροβόλο και ένα όπλο του paint-ball.

Μαρτυρίες που σοκάρουν

Ο Τομ Κέντρικ, ένας δικηγόρος από το West Village έκανε τζόγκινγκ βόρεια της Chambers Street όταν παρατήρησε ότι κάτι συνέβαινε στον ποδηλατόδρομο. Είδε έναν πεσμένο άνθρωπο, ένα σπασμένο ποδήλατο και μετά τρία σώματα κοντά το ένα με το άλλο…

«Πλησίασα να δω εάν μπορώ να βοηθήσω και δεν χρειάζονταν βοήθεια—φαίνονταν νεκροί. Ηταν μέσα στο αίμα και αναίσθητοι, με τα μέλη τους να κρέμονται. Ηταν φριχτό. Ηταν φρικιαστικό. Ηταν σουρεαλιστικό. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν πεθάνει. Είμαι σοκαρισμένος. Βλέπω πτώματα».

Ο 15χρονος Χίρο Κιμούρα είναι μαθητής του Stuyvesant High School. Ο ίδιος και οι συμμαθητές του άκουσαν πρώτα μία σύγκρουση και στη συνέχεια πυροβολισμούς. Είδε παιδιά να τρέχουν πανικόβλητα. Αστυνομικοί βοήθησαν άλλα σοκαρισμένα παιδιά να απομακρυνθούν από τη σκηνή της επίθεσης.

Η 14χρονη Ολίβια Ράιχμαν παρακολούθησε την εκκένωση του σχολικού λεωφορείου επάνω στο οποίο κατέληξε η πορεία του λευκού φορτηγού.

«Εσπασαν όλα τα παράθυρα και προσπαθούσαν να τραβήξουν τα παιδιά έξω. Είδα έναν άνθρωπο να καλύπτει ένα παιδί με μία κουβέρτα. Υπήρχε ένα εγκλωβισμένο παιδί». «Μπήκαμε στο κτίριο (του σχολείου) και μας είπαν να κρυφτούμε». Η μαθήτρια κρύφτηκε με άλλους συμμαθητές της σε ένα υπόγειο, την ώρα που από τους υψηλότερους ορόφους του σχολείου μαθητές τραβούσαν βίντεο και τα ανέβαζαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 Τα θύματα

Οι πέντε Αργεντίνοι που σκοτώθηκαν χθες στην επίθεση στο Μανχάταν κατάγονταν από την πόλη Ροσάριο και ανήκαν σε μία ομάδα φίλων που γιόρταζαν την 30ή επέτειο από τον τέλος του σπουδών τους στην Πολυτεχνική Σχολή της πόλης. Ενας ακόμη από την ομάδα τραυματίσθηκε.

Η Βελγίδα βρισκόταν σε επίσκεψη στη Νέα Υόρκη με την αδελφή και τη μητέρα της. Οι δύο άλλοι νεκροί είναι Αμερικανοί.

Ενδεκα άνθρωποι νοσηλεύονται σε σοβαρή αλλά όχι κρίσιμη κατάσταση.

Το One World Trade Center που έχει υψωθεί στη θέση των Δίδυμων Πύργων ήταν φωτισμένο τη νύκτα σε κόκκινο-λευκό-μπλε, στο όνομα της ειρήνης και της δημοκρατίας. «Ξέρουμε από τον Σεπτέμβριο του 2001 ότι είμαστε στόχος, αλλά θα συνεχίσουμε τη ζωή μας και δεν θα επιτρέψουμε στην τρομοκρατία να νικήσει», δήλωσε ο Αντριου Κουόμο, ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από μηνύματα με το hashtag #NYCstrong.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις