weather-icon °C AΘΗΝΑ

Μαραθώνιος Βοστώνης: Στις 11 Απριλίου η τελετή απονομής στεφάνων στους νικητές

Μαραθώνιος Βοστώνης: Στις 11 Απριλίου η τελετή απονομής στεφάνων στους νικητές

Η τελετή θα λάβει χώρα στο Κυβερνείο της Μασαχουσέτης παρουσία του Δημάρχου Βοστώνης Martin Walsh. Στη εκδήλωση όπου ο Μαραθώνιος της Βοστώνης θα έχει την τιμητική του το «παρών» θα δώσουν εκπρόσωποι του προξενικού σώματος, εκλεγμένοι πολιτειακοί γερουσιαστές και βουλευτές, όπως και ο πρώην Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μιχάλη Δουκάκη.

O Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου, θα παρουσιάσει στην Αθλητική Ομοσπονδία της Βοστώνης, στεφάνια από κλαδιά ελιάς τα οποία θα στέψουν τους τέσσερις πρώτους νικητές του Μαραθώνιου της Βοστώνης. Από το 1984, το Προξενείο σε συνεργασία με την οργάνωση Alpha Omega δωρίζει στεφάνια από αληθινά κλαδιά ελιάς που προέρχονται από την Πόλη του Μαραθώνα και κατόπιν επιχρυσώνονται, για να στέψουν τους νικητές του αγώνα, μεταλαμπαδεύοντας την παράδοση της Κλασικής Ελλάδας στη Βοστώνη, που είναι γνωστή και ως “η Αθήνα της Αμερικής”.

“Αυτά τα στεφάνια συνδέουν τη Βοστώνη με την Ελλάδα και το Μαραθώνιο της Βοστώνης με τα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας που γεννήθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα” δήλωσε ο κ. Ευθυμίου.

Εκπαιδευτική Πρωτοβουλία του Μαραθώνιου της Βοστώνης

Στην Τελετή των Στεφανιών θα βραβευτούν, επίσης, 12 μαθητές που επιλέχθηκαν μεταξύ 1.000 μαθητών από το Ashland Middle School, το Hopkinton Middle School, την Boston Latin Academy, και το O’Bryant School of Science & Math που είναι σχολεία περιοχών μέσα από τις οποίες διέρχεται ο μαραθώνιος της Βοστώνης. Οι μαθητές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι οι νικητές διαγωνισμού έκθεσης για την ιστορική σημασία της Μάχης του Μαραθώνα και τη συμβολή της στη διαφύλαξη της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και της ελευθερίας των αρχαίων ελληνικών πόλεων.

Ο διαγωνισμός αποτελεί μέρος της “Εκπαιδευτικής Πρωτοβουλίας του Μαραθώνιου της Βοστώνης” μιας συνεργασίας εθελοντικών οργανώσεων, ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών φορέων (Alpha Omega Council, 26.2 Foundation, Examined Life, BU Philhellenes κ.α.), που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Βοστώνη. Η Εκπαιδευτική Πρωτοβουλία του Μαραθωνίου της Βοστώνης προωθεί την κλασική εκπαίδευση και την καλλιέργεια δημοκρατικής αγωγής μέσα από ομιλίες ακαδημαϊκών σε σχολεία, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις μαθητών στο Κυβερνείο και στη Γερουσία της Μασαχουσέτης και επισκέψεις μαθητών στην ελληνική πτέρυγα του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης.

Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1897, μία χρονιά μετά τους ιστορικούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα. Είναι ένας από τους πιο προβεβλημένους διεθνείς Μαραθωνίους και το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός της Νέας Αγγλίας. Κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω από 500.000 θεατές που παρακολουθούν τους 30.000 αθλητές, οι οποίοι καταφέρνουν να ξεπεράσουν το απαιτητικό όριο που τους επιτρέπει τη συμμετοχή στον αγώνα.

Στυλιανός Κυριακίδης, ο ηρωικός νικητής του Μαραθωνίου του 1946

Μια από τις θρυλικές μορφές του Μαραθωνίου της Βοστώνης είναι ο Στυλιανός Κυριακίδης, γεννηθείς το 1910 στην Πάφο της Κύπρου και ο οποίος ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά κατάφερε να υπερισχύσει στον αγώνα του 1946. Ο Κυριακίδης έτρεξε παρά τη γνωμάτευση των ιατρών του αγώνα που θεωρούσαν ότι δεν θα μπορούσε καν να μετάσχει στον Μαραθώνιο λόγω των κακουχιών που είχε υποστεί κατά τη διάρκεια της κατοχής αλλά και της κακής του σίτισης. Μετά τη θριαμβευτική του νίκη, στην οποία συνέβαλε η συγκινητική συμπαράσταση της Ομογένειας της Βοστώνης, ο Κυριακίδης παρέμεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες και προέβη στη διοργάνωση εράνων με σκοπό την αρωγή των Ελλήνων συμπατριωτών του, που του επεφύλαξαν υποδοχή ήρωα όταν επέστρεψε στην Αθήνα.

Προς απότιση φόρου τιμής στο μεγάλο Έλληνα Μαραθωνοδρόμο, τα στεφάνια του Μαραθωνίου της Βοστώνης -πριν παραδοθούν- είναι τοποθετημένα σε ειδικές βάσεις που φέρουν το όνομά του, ενώ στο Hopkinton, πόλη εκκίνησης του Μαραθωνίου της Βοστώνης στην οποία τοπικό σχολικό συγκρότημα φέρει από πέρυσι το όνομα του Μαραθώνα, έχει τοποθετηθεί άγαλμα που αναπαριστά τον Έλληνα Ολυμπιονίκη Σπύρο Λούη να υποδεικνύει στον Στυλιανό Κυριακίδη το δρόμο προς τη νίκη.

#TAGS MM