Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Μάριο Ντράγκι για Ουκρανία: Καταχρήσεις και επιβολές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές

Μάριο Ντράγκι για Ουκρανία: Καταχρήσεις και επιβολές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

«Τα γεγονότα στην Ουκρανία μας υποχρεώνουν να επαναλάβουμε ότι καταχρήσεις και επιβολές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές» τόνισε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη (23.2.2022) ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην συνάντηση «Μεσόγειος, σύνορο ειρήνης», την οποία οργάνωσαν ο δήμος της Φλωρεντίας και η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων της χώρας.

«Η συνύπαρξη, η αδελφοσύνη, η ανοχή, οι οποίες τιμώνται στην συνάντηση αυτή, πρέπει να βρουν εφαρμογή και πέρα από την περιοχή στην οποία ζούμε», ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι για την κατάσταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια με στόχο «η Μεσόγειος να είναι εργαστήρι ευημερίας, ανοχής, ειρήνης, στο κέντρο της Ευρώπης».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός μίλησε, επίσης, για την κλιματική αλλαγή που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος, με αναφορά στις πυρκαγιές που το περασμένο καλοκαίρι αντιμετώπισαν η Ιταλία, η Ισπανία και η χώρα μας.

«Ένα καλοκαίρι με ανώτατες θερμοκρασίες που δεν είχαν καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν, σε μια περιοχή στην οποία η αύξηση αυτή θα είναι μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης μας επιβάλλει να επιταχύνουμε την οικολογική μετάβαση, με γρήγορο αλλά και βιώσιμο τρόπο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις», τόνισε ο Ντράγκι.

Παράλληλα, αναφέρθηκε «στην ανάγκη μιας από κοινού, ισορροπημένης και ανθρώπινης διαχείρισης του μεταναστευτικού», διότι «χωρίς μια κοινή ανάληψη ευθύνης, η ευρωπαϊκή δράση δεν θα μπορεί ποτέ να είναι δίκαιη και αποτελεσματική», ενώ «δεν αρκεί να αντιμετωπίζονται με αποφασιστικότητα οι παράνομες ροές, αλλά πρέπει και να δίδεται η πρέπουσα προσοχή στην υποδοχή».

Ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε, δε, ότι «οι θρησκευτικές αρχές έχουν ρόλο βασικής σημασίας στην οικοδόμηση ενός πολιτισμού διαλόγου και κατανόησης ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες».

«Οι χριστιανικές και θρησκευτικές κοινότητες προσφέρουν πολλά παραδείγματα φιλίας, αδελφοσύνης και ανοικτής προσέγγισης προς τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες. Το μαρτυρά η σχέση που συνδέει τον πάπα Φραγκίσκο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το αποδεικνύουν τα αποστολικά ταξίδια του ποντίφικα, από τα Αραβικά Εμιράτα μέχρι το Ιράκ και την Ελλάδα» δήλωσε, τέλος, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις